Savudrija – najzapadnija točka Istre

savudrija svjetionik

Na najzapadnijem dijelu hrvatske obale Jadrana smjestila se Savudrija. Ujedno je u geografskom smislu najzapadnija točka Balkanskog poluotoka.

Prema legendi o sinu njemačkog cara Barbarosse Ottu je Savudrija zapravo dobila svoje ime. Naime, prilikom borbe protiv flote pape Aleksandra III. Otto se pokušao sakriti u obližnjoj cisterni pa se na taj način uspio spasiti. Shodno tom događaju i spašenom kralju – “Salvo re”, Savudrija je dobila ime.

Izgrađena je na stjenovitoj obali pokrivenoj gustim nasadima čempresa i borova. Jako je privlačna turistima, jer ima puno zelenila, malih romantičnih uvalica, a najvažnije od svega moramo spomenuti kameni svjetionik koji dominira na samom rtu Istre i predstavlja glavnu atrakciju u Savudriji.

Svjetionik je visok 36 metara i sagradjen je daleke 1818. godine za vrijeme austrijske vladavine. U blizini svjetionika sagrađena je župna crkva Svetog Ivana Evanđelista iz XIX. stoljeća, a kraj obližnjeg sela Val Fontana nalazi se romanička crkva Sv. Lovre sagrađena oko 1200. godine. Govori se da je grof Meternicha dao sagraditi ovaj svjetionik u znak ljubavi prema lijepoj hrvatskoj plemkinji.

Arheološko nalazište rimskog naselja Sipar nalazi se južno od Savudrije.

U svom sadržaju Savudrija ima brojne kapacitete, pa tako možemo izdvojiti 62 apartaman, 40 bungalova, 67 soba, a ono što je možda najzanimljivije osobama koji vole prirodu tu se nalazi i autokamp Pineta. Taj naziv je dobio upravo zbog položaja koji se nalazi u središtu borove šume, a noć ćete uživati uz šum valova, a jutra uz ptičji pjev.

Za ljubitelje golfa tu se nalazi igralište Kempinski Golf Adriatic, slijede tenis igrališta, mini golf, stolni tenis, odbojka na pjesku, najam pedalina i sandolina i street-ball igralište.

 Foto: risotto al caviale/Flickr