Hum, najmanji grad na svijetu

hum

Liliputanac među gradovima, Hum je jedno od najzanimljivijih mjesta koji se svakako mora naći na popisu onoga što treba vidjeti uputite li se na turneju Istrom. Hum, iako često nosi laskavi epitet najmanjeg grada na svijetu, to zapravo nije.

Nije stvar u tome da postoji neki manji gradić koji bi skinuo Humu ovu titulu, već je stvar samo u pravnoj definiciji u kojoj Hum ne spada u jedno od 127 naselja koji u našoj zemlji nose status grada. No to ne znači ništa to što nije grad na papiru ne umanjuje njegovu dugu povijest, neodoljiv šarm i magnetsku privlačnost.

Najmanji grad na svijetu sa svojih 17 stanovnika, smjestio se južno od Roča i 14 kilometara od Buzeta. U srednjem vijeku spominje se kao Castrum Cholm. Krilo gradskih zidina izgradjeno je sa zapadne strane, a sa ostale tri strane gradić je sazidan vanjskim zidovima međusobno povezanih kuća.

1562. godine sagrađena su gradska vrata, a blizu njih je zvonik kula iz 1552. godine, dok se crkva Sv. Petra i Pavla podigla 1802. godine.

Najjači glagoljaški centar bio je upravo u tom gradiću. Godine 1976. ostvarena je Aleja glagoljaša. Mnogi kipari su svojim djelima obilježili taj mali gradić, gdje dan-danas stoje kamene skulpture.Poznati hrvatski kipar Janeš Želimir je od svoje 1977.godine do 1983. izrađivao slikovita kamena obilježja na otvorenom prostoru prirode na jedanaest lokacija, sedam kilometara dugog puta.

Hum ima svega dvije male ulice i svaka priča svoju priču. Do danas je sačuvan običaj „biranje župana na leto dan“, gdje se na drveni štap urezuju glasovi, te tako bira seoski poglavar.

Hum je posebno zanimljiv strastvenim ljubiteljima dobre domaće rakije, jer se upravo ovdje odvija smotra na kojoj se okupljaju proizvođači najbolje rakije iz okolice. Trave koje rastu oko Huma daju posebnu notu ovim alkoholnim pićama. Stoga zateknete li se tamo navratite i na čašicu razgovora.

Od domaćih specijaliteta možete probati – sir s tartufima, kobasice, fuže s tartufima ili njoke s gulašom od divljači, domaći kiseli kupus sa domaćim kobasicama, fritaju sa šparogama ili gljivama, a pored toga birate vrhunska crna ili bijela vina.

Najveću posjećenost Hum ima od škola i njihovih učenika. Hum raspolaže i sa privatnim smještajem, gdje se nude dvije dvokrevetne sobe sa wc-om, te jedan apartman. Tu je i gradska pošta koja svakodnevno radi za svoje stanovnike, kao i za ostale goste.

Najčešće se do Huma stiže automobilima i to iz smjera Rijeke prema tunelu „Učka“ do Roča,gdje se skeće lijevo na Aleju glagoljaša, a kada se dolazi iz smjera zapada ide se cestom prema Buzetu pa sve do Roča, gdje se u tom slučaju onda skeće desno.

Ako se netko odvaži putovati željeznicom, to može iz Pule, gdje postoji direktna poveznica, a samo dio puta se prelazi pješice. Vlak vozi sat i pol i to više puta u toku dana.

Foto: lisovsergey/Shutterstock