Savjeti za zalijevanje kućnog bilja

ljubicice-cvijet

Često se ljubitelji kućnog bilja susreću s dilemom, kada, kako i s čim je najbolje zalijevati kućno bilje. Često se događa da upravo zbog neznanja, biljke uvenu i uginu. U nastavku slijede savjeti koji će vam pomoći u njezi sobnog bilja i kako će ono pravilnim zalijevanjem uvijek biti zdravo, zeleno i bujno.

Osnova svakog zalijevanja je da se svaka biljka zalijeva prema svojim potrebama, odnosno prema onome koliko bi vlage dobivala da živi u svom prirodnom okruženju. Postoje biljke koje zahtijevaju period suhe zemlje, odnosno potrebno ih je ostaviti nekoliko dana do nekoliko tjedana bez vode. Ostale biljke pak traže nešto češće zalijevanje, ali da im se pritom nekoliko dana osigura suha zemlja. I na kraju, postoje biljke koje uvijek traže da im je zemlja vlažna. Osim toga, neke biljke zahtijevaju određeno zalijevanje prema fazi rasta, odnosno u jednoj fazi im treba više vode nego u drugim fazama. Stoga, treba obratiti pozornost na to koliko određena biljka traži vode.

Čime zalijevati kućno bilje

Najidealnije bi bilo sobne biljke zalijevati kišnicom, izvorskom vodom ili flaširanom vodom. U gradu je gotovo nemoguće skupljati kišnicu. S druge strane, izvorska voda može biti previše alkalna za biljke. Stoga ćemo ga morati zalijevati prokuhanom vodom ili u vodu staviti nešto treseta pa pustiti da stoji 24 sata. Zatim čistu vodu odlijemo i upotrijebimo za zalijevanje.

Možemo se snaći i tako da jednom do dva puta u tjednu, vodi za zalijevanje dodamo na 1 litru vode, umjetnog gnojiva. S umjetnim gnojivom ne treba pretjerivati, dovoljno ga je dodati koliko stane na vrh noža.

Ovo je najbolji način zalijevanja gotovo svih sobnih biljaka. Izuzetak čine one biljke koje dobro podnose vodu iz vodovoda. Stoga se savjetuje dobro proučiti vrstu biljke i zalijevati je prema njezinim potrebama.

Ako zalijevate biljke vodom iz vodovoda, preporučuje se da voda odstoji jedan dan. Nakon svakog zalijevanja, ponovo napunite kanticu ili bocu za zalijevanje i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi do sljedećeg zalijevanja.

Kako zalijevati kućno bilje

Za većinu biljaka vrijedi pravilo 2,5 centimetara, odnosno zemlja se zalijeva kada je suha na toj dubini. To ćete lako provjeriti ako stavite prst u zemlju. Ako je zemlja još dovoljno vlažna, nemojte zalijevati već provjerite sljedeći dan opet.

Ne smijemo zalijevati tako da cvjetni lonac neprestano stoji u podlošku ili u ukrasnom loncu punom vode. Drugo, zalijevat ćemo po mogućnosti kišnicom, a ako je nemamo, treba kako smo rekli, odnosno nekim sredstvom smekšati tvrdu vapnenu vodu iz vodovoda. Zalijevat ćemo uvijek odstajalom vodom koja mora imati temperaturu prostorije u kojoj se bilje nalazi, a još je bolje ako je i nešto toplija. Nikada ne zalijevajte hladnom vodom. Zalijevanje hladnom vodom i ljeti i zimi biljkama škodi.

Uz malo pažnje, koja će nam s vremenom prijeći u naviku, lako ćemo zadovoljiti drugi i treći zahtjev, ali pogoditi pravi čas kad biljku moramo zaliti, ostat će neko duže vrijeme za svakog uzgajatelja kućnog bilja otvoreno pitanje.

Da to ustanovimo, nije dovoljno uvijek opipati samo površinu zemlje u loncu. Naime, može se dogoditi da je zemlja u dubini lonca vlažna, a samo gornji sloj, zbog topline i suhog zraka u sobi, suh.

Obratno, ako često samo površinu zalijevamo, bit će nam površina zemlje tamna i vlažna, a ostatak zemlje potpuno suh. Većina sobnog bilja najbolje uspijeva kad je zemlja u cvjetnom loncu umjereno vlažna. To je naročito teško postići zimi, kad je zrak u zagrijanim sobama vrlo suh, a pogotovo ako se sobe griju centralnim grijanjem, pa kroz porozne lonce brzo isparuje vlaga iz zemlje.

Mnoge osjetljive biljke stradaju zbog suhe zemlje, a uzgajači, u želji da to spriječe, zalijevaju ih previše, pa im često korijenje istrune zbog preobilne vlage. Naglo isparivanje možemo donekle spriječiti ako lonce sa sobnim biljem stavimo u veće lonce pune treseta pa zalijevamo indirektno, tj. samo treset.

Ako nam se dogodi da nam se zbog propusta u zalijevanju koja sobna biljka osuši, stavit ćemo je u kupku, odnosno u veću posudu punu vode i ostaviti je u njoj sve dok se zemlja ne natopi, a to traje obično preko noći.

Sami odredite koliko je vašoj biljci potrebno vode. Ovdje je važno obratiti pozornost na znakove koje vam bilje daje, a odnose se na manjak ili višak tekućine. Najčešće se pojavi žuti listovi ili biljka klone ako nema dovoljno vlage. No, pripazite da biljke ne zalijevate previše. Većina biljaka kada ugine, ugine od previše vode. Kod jako vlažne zemlje, ona postoje gnjecava pa kisik ne može doći do korijena biljke. Upravo radi toga, korijen trune i biljka ugiba.

Uvijek se informirajte koja biljka zahtijeva koliko vode.

Kada zalijevati kućno bilje

Nije svejedno u koje doba dana zalijevamo sobne biljke. Zimi ih je najbolje zalijevati ujutro, da se do večeri zemlja malo osuši, a za toplih ljetnih dana treba paziti da se bilje u kući ili u vrtu, na balkonu ili terasi nikad ne zalijeva za najjačeg podnevnog sunca. Najbolje je zalijevati ujutro, a po potrebi i uvečer.

U doba najbujnijeg rasta i cvjetanja, sve biljke, a osobito one s mnogo lišća i cvjetova, trebaju puno vode pa neke treba zalijevati i dva do tri puta na dan.

Biljke sa slabim korijenom i kožnatim lišćem, s dlačicama ili bodljikama, kao što su kaktusi i ostali sukulenti, ne trebaju toliko vode, premda ih ljeti moramo obilnije zalijevati nego zimi. Neke pak sobne biljke, kao na primjer kokosova palma, traže da im u podlošku stalno stoji voda.

Prskanje biljaka

Većinu sobnog bilja treba redovito prskati, naročito zimi kad je zrak u sobi zbog topline suh. No, i za toplih ljetnih dana biljkama će dobro doći ova vrsta osvježenja. Tropske biljke, naučene na vlagu tropskih prašuma, moramo češće prskati toplom vodom. Isto tako treba redovito prskati kaktuse i ostale sukulente u doba rasta, jer je to u njihovoj dalekoj domovini vrijeme kiša.

Prskati treba uvijek prije podne, osim u izgrađenom cvjetnom prozoru. Veće otporne biljke možemo staviti u kadu i oprati ih tušem. A sve sobne biljke možemo ljeti iznijeti na toplu ljetnu kišu. U vrijeme cvatnje biljke ne prskamo, da ne oštetimo cvijet. Nekim sobnim biljkama, kao na primjer afričkim ljubičicama i begonijama, ne smijemo vlažiti lišće jer bi moglo dobiti mrlje pa biljke izgledaju bolesne i neugledne.

Faza mirovanja kod biljaka

Pri zalijevanju moramo uvijek paziti na doba mirovanja pojedinih vrsta sobnog bilja. Ako želimo da nam se biljke normalno razvijaju i redovito svake godine cvate, treba za vrijeme mirovanja obustaviti zalijevanje, odnosno, svesti ga na najmanju mjeru, već prema uputama za pojedine vrste.

Ako vam se dogodilo da vam je bilje uvenulo jer ga niste dovoljno zalijevali ili jednostavno ne raste bujno i u cvatu kao što bi trebalo, pokušajte ga dobro prihraniti. Iskusni cvjećari imaju tajne savjete kako da vrt na vašem balkonu ili u domu bude lijep i bujan. U nastavku vam donosimo recept za jednostavnu i učinkovitu otopinu za prihranu biljaka.

Dohranjivanje sobnog bilja

Ako biljka zaostaje u rastu, znači da je iscrpila sve hranjive tvari i potrebno joj je dohranjivanje. Pošto sve biljke vole šećer, a između ostalog, najviše ga vole kaktusi, prije nego što zalijete biljke, zemlju u loncu posipajte s jednom malom žličicom šećera. Ako vam se čini jednostavnije, šećer možete otopiti u vodi i to tako da jednu čajnu žličicu šećera otopite u čaši vode te tom otopinom polijte biljku.

Ako imate fikus, možete ga jednom mjesečno zaliti zaslađenom vodom i to tako da na jednu litru vode dodate jednu čajnu žličicu šećera. Listove fikusa možete obrisati mlijekom od čega će biljka biti sjajnija i ljepša. Jeste li znali da biljke jako vole mlijeko? Možete i špricom ubrizgati mlijeko u stablo biljke kako bi bolje i bujnije raslo.

Još jedan odličan savjet za prihranjivanje biljaka je prihranjivanje ricinusovim uljem. Potrebno je u jednu litru, nekoliko dana odstajale, vode dodati jednu čajnu žličicu ricinusovog ulja. Bocu zatvorite i dobro protresite kako bi se ricinusovo ulje jednako otopilo u vodi. U protivnom bi moglo opeći i uništiti korijen biljke. Upravo zbog toga, odmah nakon što dobro protresete bocu, zalijevate cvijeće.

Kod biljaka koje cvjetaju jednom godišnje, dovoljno ih je prihranjivati jednom u godini dana, a kod biljaka koje su stalno u cvatu, preporučuje se prihranjivati ih svaki mjesec.

Da bi sobne biljke bile otpornije i čvršće, potrebno ih je prskati otopinom aspirina ili andola. U jednoj litri vode se otopi tableta od 300 miligrama pa se poprska raspršivačem po biljci.

Osim ovih otopina za biljke dobre su i korice citrusnog voća (naranča, limun, grejp) i korice nara koje se također preliju vodom i ostave se da odstoje preko noći. Nema ništa bolje od prirodne otopine koja će nahraniti i obnovite vaše biljke.

Bolesti sobnog bilja

Primijetite li da biljke počinju venuti bez bilo kakvih razloga, uzrok tome mogu biti mušice i razne štetočine koje su teško vidljive golim okom. No, mi imamo rješenje i za njih. Isprobajte sljedeći trik.

Uzmite obične šibice i zabodite ih u zemlju glavicama okrenutim prema zemlji. Udaljenost neka bude pet centimetara od rubova lonca. Nakon toga zalijte cvijeće te nakon dva dana šibice zamijenite novima. Isto učinite ponovo nakon dva dana, nakon čega će sve štetočine nestati.

Nema potrebe da zalijevate biljke štetnim insekticidima. Sumpor i fosfor koji se nalaze u glavicama šibica će prodrijeti u tlo osloboditi biljku od svih štetnih gljivica i mušica.

Protiv gljivica dobri su još bakreni novčići koje je potrebno samo staviti u zemlju u kojoj raste biljka. Bakar će uništiti sve spore gljivica.

Zalijevanje biljaka na godišnjem odmoru

Odlazite na godišnji odmor i neće vas biti u stanu desetak dana. Što učiniti s kućnim biljem? Glavni problem svih ljubitelja kućnog bilja je kako zalijevati biljke dok su na odmoru jer ako se ne zalijevaju vjerojatno će se posušiti i uvenuti. Uvijek postoji opcija da ključeve stana date nekome od obitelji, prijatelja ili susjeda kako bi oni zalijevali biljke, ali postoje još neki jednostavni, ali i povoljni načini.

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja uz pomoć kojih će vaše biljke dobivati vodu u slučaju ako vas neće biti nekoliko dana kod kuće. Ako ćete dulje izbivati, vjerojatno ćete morati zamoliti za pomoć susjede, ali svakako će morati doći manje nego inače.

Plastična boca za navodnjavanje

Plastična boca je idealno rješenje jer uz nju zalijevanje biljke može potrajati i nekoliko dana. Dovoljno je samo bocu napuniti vodom i okrenuti je naopako i staviti u zemlju. Savjetuje se da prije toga dobro zalijete biljke jer će zemlja u tom slučaju sporije povlačiti vodu iz plastične boce.

Gaza ili vezica

Ovo je odlično za biljke kojima ne treba puno vode. U plastičnu bocu se stavi vezica ili gaza, a ostatak je identičan prethodnom primjeru. Boca se napuni vodom, okrene i stavi u zemlju. Ovako će zemlja pomalo upijati vlagu s gaze ili vezice namočene u boci.

Najlonska vrećica

Još jedan odličan način za zalijevanje biljaka je da se biljka stavi u najlonsku vrećicu napunjenu vodom. Vrećica mora biti prozirna kako bi se omogućilo dovoljno svjetlosti. Kada ste je napunili vodom i u nju položili biljku, zatvorite je gumicom. Stavite je na mjesto na kojem tijekom cijelog dana ima dovoljno svjetlosti, ali izbjegavajte direktno sunce. Ako imate i veće biljke, uzmite veću vrećicu, napunite je vodom i u nju položite lonac s biljkom. Na ovaj način vršit će se isparavanje putem listova, a bit ćete sigurni da biljka ima vode za tjedan dana.

Bilje u kadi

Za nekoliko dana možemo našim sobnim biljkama osigurati potrebnu vlagu tako da ih stavimo u kadu u koju pustimo malo vode. Biljke složimo tako da do njih ne dopire sunce, ako kupaonica ima prozor na sunčanoj strani.

Zalijevanje odjednom više biljaka

U ovom slučaju plastična boca ide na tanjurić. Posložite teglice na jedan dugački tanjurić i na njega naslonite preokrenutu, vodom napunjenu plastičnu bocu. Zemlja s tanjurića upija vodu prema potrebi, a plastična boca otpušta vodu čim se tanjurić isprazni.

Dodatno zadržavanje vlage

Prije nego odete iz stana, biljke obilno zalijte vodom pa na zemlju stavite kore drveća, slamu, mahovinu ili vulkanski pijesak. Tako će voda manje isparavati iz zemlje jer će im sve ovo to onemogućiti. Osim toga, biljke možete prekriti i najlonom. U zemlju zabodite štap koji će držati najlon pa ga povežite oko tegle.

Nekoliko dana prije puta posvetite brizi za vaše cvijeće. Dobro pregledajte biljke, otkinite sve suhe dijelove i prema potrebi ih dohranite gnojivom. Nakon toga složite sustav navodnjavanja koji vam najviše odgovara. Tijekom izbivanja osigurajte biljci dovoljno svjetlosti i vode jer u protivnom će se ona osušiti i uvenuti.

Autor: M.L., Foto: Foto: Adisa/Shutterstock