Zalijevanje biljaka na godišnjem odmoru

zdrava biljka

Kad idete na put, brinete kako će vam preživjeti biljke, te kako ih sačuvati. Nije dobro da ih previše natapate, a nije ni dobro da ih ostavite da se osuše. Zato vam u nastavku donosimo par savjeta uz koje ćete sačuvati svoje biljke bez problema.

Za početak je bitno da nekoliko sati prije polaska na put, obilno zalijete svoje cvijeće. Isto tako niti jednoj biljci ne odgovara tama, tako da svoje biljke obavezno stavite na mjesto gdje ima dovoljno svjetlosti. Prije puta stavite sve biljke zajedno u prostor gdje ima najviše svjetlosti, i neka budu posložena jedna pokraj druge. U tu prostoriju svijetlost bi trebala prodirati barem 8 sati na dan.

Kada ste sve tegle sa biljkama posložili jedno pored drugog, između tegli poslažite posudu punu vode. U tu istu posudu vode stavite spirale koje napravite od debljih pamučnih traka. Krajeve pamučnih traka zabijte u zemlju i teglu svake biljke.

Posuda sa vodom koja se nalazi između tegla sa cvijećem, treba biti malo viša od tegli, zbog protoka vode po trakama. Na ovaj način voda će prolaziti po pamučnim trakama do biljaka, i vlažiti njihovu zemlju u teglama.

Ono što još možete napraviti je da sve teglice sa cvijećem posložite u kadu za kupanje, koju prethodno cijelu obložite starom plahtom, dobro natopljenu vodom. Na ovaj način ćete sigurno kada se vratite sa puta, pronaći svoje cvijeće živo i zdravo. Naravno biljke trebaju biti u plastičnim teglicama, koje na dnu imaju rupice, kako bi mogle upiti vlagu iz plahte. Nemojte ostavljati biljke u kupaonici ukoliko u njoj nema prirodnog svijetla.

I treći način na koji možete očuvati svoje biljke dok ste na putu, je da u teglicu sa biljkom, zabijete izvrnutu plastičnu bocu, koju prethodno napunite sa vodom. Prije nego što bocu nabijete u zemlju, na čepu boce izbušite par malih rupica. Na taj način, boca će zalijevati biljku. Hidrogel je isto tako odlično riješenje za biljke dok ste na putu, jer će regulirati vlagu u zemljištu.

Ukrasne biljke pročišćavaju zrak, smanjuju iscrpljenost, uljepšavaju prostor, smanjuju stres i pojavu bolesti. Preporuča se na svaki deveti kvadratni metar, staviti po jednu biljku.

Nakon povratka sa puta,  vašim biljkama biti će potrebna njega, a pružiti ju možete tako da prvo odstranite uvenule grančice i listove, zalijte ukoliko je potpuno suho i stavite u zemlju vitamine za biljke.

Ukoliko imate biljke sa debelim listovima kao što su agava, kaktus ili aloa, ne morate ih zalijevati tri tjedna, a ukoliko vam je stan prepun biljaka, najbolje je da u njih ugradite neki sistem za zalijevanje cvijeća, koje će cvijeće zaliti kap po kap.

Autor: A.Z., Foto: Brykaylo Yuriy/Shutterstock