Savjeti za sunčanje bez sunca

Krema za samotamnjenej, Foto: Graça Victoria/Shutterstock

Sigurno ste već bezbroj puta pročitali ili čuli koliko pretjerano izlaganje suncu i zračenje u solariju mogu biti opasni za našu kožu. Pri tom se ne misli samo na opasnost kad su u pitanju različite kožne bolesti, jer prečesto izlaganje takvim oblicima zračenja može dovesti i do pretjeranog isušivanja kože, a samim time i prebrzog starenja i pojave dubokih bora.

Zbog sve veće štetnosti sunčevih zraka jedini način da dođemo do preplanulosti, a da pri tom naša koža ne pretrpi nikakva oštećenja, korištenje je sredstava za samotamnjenje kože.

Kako funkcioniraju sredstva za samotamnjenje

Dok smo prije nekoliko godina uglavnom bile razočarane efektom koji su nam pružala sredstva za samotamnjenje, jer bismo dobile neprirodnu narančastu boju ili bi se sljedećeg jutra probudile s tamnim mrljama od losiona ili spreja, danas su sredstva za samotamnjenje doživjela pravu revoluciju.

Ovi proizvodi su postali mnogo pouzdaniji i kvalitetniji te se vrlo lako nanose i brzo upijaju. Ipak, mnogi imaju određene sumnje kad je njihova sigurnost u pitanju. Ono što sa sigurnošću možemo reći je to da je većina proizvoda za samotamnjenje svakako bolja, odnosno “zdravija” opcija od solarija ili direktnog izlaganja jakom suncu.

Naime, štetne zrake sunca i solarija prodiru dublje u slojeve epidermisa te ga oštećuju, dok sredstva za samotamnjenje djeluju na samo prvih nekoliki slojeva epidermisa. Loša strana ovakvih proizvoda je to što imaju relativno kratak učinak, svega 5-7 sada, osim ako u međuvremenu ne nanesete novi sloj.

Kako djeluju sredstva za samotamnjenje? Osnovni sastojak većine ovih proizvoda je dihydroxyacetone, koji u reagira u dodiru sa stanicama gornjeg sloja epidermisa i potamnjuje kožu. Rezultati njegova djelovanja obično su vidljivi između pola sata do sat vremena.

Kako nanijeti sredstvo za samotamnjenje

Kad su u pitanju bilo kakvi kozmetički proizvodi, pa tako i proizvodi za samotamnjenje, potrebno je dobro razmisliti što ćemo nanijeti na svoje tijelo. Ako nešto ima veću cijenu, ne mora uvijek značiti da je samim time i kvalitetnije pa zato prije kupovine malo istražite kako biste saznali s kojim ćete proizvodom postići najbolje rezultate, a pod tim mislimo na lakše nanošenje, učinkovitije djelovanje, manju mogućnost pojave mrlja i postizanje prirodnije boje.

Sredstvo za samotamnjenje nanosite navečer prije spavanja, nakon što ste se otuširali i dobro posušili kožu. Izbjegavajte raditi piling tijela prije toga, osim ako ste primijetili da vam se koža peruta.

Posebnu pažnju posvetite tome da sprej ili losion nanosite jednako na sve dijelove tijelo. Posebno pažljivi budite s dijelovima koji su najčešće izloženi pogledima. Što se tiče nanošenja po leđima, najbolje bi bilo da vam netko pomogne u tome.

Neki sprejevi ili losioni se nešto sporije upijaju pa nakon nanošenja pričekajte 15-ak minuta s oblačenjem odjeće. Također, izbjegavajte dodir kože o kožu, kao i boravak u prevrućoj prostoriji kako biste izbjegli znojenje.

Nakon nanošenja sredstva za samotamnjenje dobro očistite ruke kako ne biste završili s mrljama. Također bi bilo dobro par sati izbjegavati bilo kakav doticaj s vodom jer i male kapljice mogu dovesti do pojave mrljica na koži.

Iako smo nekoliko puta spomenuli koliko pretjerano izlaganje suncu može biti štetno, boravak na suncu ima i svoje pozitivne strane, ali samo ako se ne izlažete njegovom zračenju između 11 i 15 sati tijekom kasnih proljetnih i za vrijeme ljetnih mjeseci.

 dihydroxyacetoneAutor: A.V., Foto: Graça Victoria/Shutterstock