Savjeti roditeljima kako pomoći maturantima

maturant nakon mature

Nakon završene srednje škole, svi se učenici suočavaju s teškim zadatkom. Čeka ih polaganje državne mature, a nakon toga i odabir fakulteta. Nesumnjivo, radi se o jednom od najtežeg i najstresnijeg razdoblja u životu. Kako biste pomogli vašem djetetu da se što lakše nosi sa stresom, donosimo nekoliko tehnika koje uvijek pomažu.

U teškim i stresnim trenucima, uvijek pomaže razgovor. Neka vaše dijete zna da u vama ima potporu i da ćete mu maksimalno olakšati ovo teško razdoblje. Razgovarajte i umirite ga. Smiren i opušten razgovor uz šalicu čaja, pomaže i više nego što mislite. Jedino što mu je sada potrebno, je vaša potpora.

Nemojte nikada nametati svoje mišljenje oko odabira fakulteta. Dijete bi samo trebalo odlučiti na koji fakultet želi jer o tome ovisi njegova budućnost. Iako nam se ponekad čini da najbolje znamo svoju djecu, u mnogim slučajevima bismo se prevarili. Poslušajte ga, pružite mu potporu, ali ostavite mu dovoljno prostora da sam razmisli o svojim željama na temelju svojih interesa i zanimanja. Vi mu pružite savjet, a na njemu je da donese odluku.

Neki roditelji preko svoje djece žele ispuniti svoje ambicije. Iako se nekad želje roditelja i djece poklope, postoje slučajevi kada vaše dijete ima skroz drukčije želje od vas. Nemojte biti oni roditelji koji će nametati svoje mišljenje i koji neće biti podrška djetetu.

Inzistiranjem dolazi do rizika da dijete upiše fakultet koji ne želi i da mu studiranje na njemu bude prava muka i pakao. Studiranje bi se moglo odužiti, a i česte promjene fakulteta. Ako nemamo interesa ili želje za neko područje, vrlo lako nam se život može pretvoriti u noćnu moru. Razmislite kako bi vama bilo da morate raditi nešto što ne želite. Kakvi bi odlasci na posao bili?

Ako se ne slažete s odabirom fakulteta vašeg djeteta jer smatrate da će kasnije teško naći posao s tim zanimanjem, predložite mu da se raspita koliko će mu otprilike trebati da pronađe posao te da pokuša naći nekoga tko je završio taj fakultet i tko traži posao. Bilo bi dobro da se prije upisa na fakultet upozna s tržištem rada i sazna što sve može očekivati. Ako i nakon toga inzistira o upisu, nemojte vršiti pritisak. Svoju odluku je sam donio.

Odluči li se vaše dijete za jedan od popularnijih fakulteta na kojima postoji velika konkurencija, unaprijed utvrdite možete li ga financirati ako ne upadne bez plaćanja.

Budite podrška vašem maturantu u cijelom tom stresnom periodu njegova života. Nalazi se na prekretnici prema odrastanju. Pomozite mu da mirno donese odluku i budite vedri i optimistični. Stres će sve dodatno pogoršati, a nište neće riješiti.

Autor: M.L., Foto: Lisa F. Young/Shutterstock