Državna matura – kako što uspješnije riješiti test

polaganje ispita

Nakon završetka srednje škole važno je posvetiti se daljnjim, ozbiljnijim obvezama, a jedna od njih je i državna matura. Državna matura stepenica je koju mora proći svaki budući student jer gotovo niti jedan fakultet nije moguće upisati bez državne mature. O državnoj maturi ovisi vaš budući uspjeh, odnosno mogućnost upisa na željeni fakultet.

Kod odabira fakulteta, osim vaših interesa i želja, veliku ulogu će odigrati upravo državna matura. Stoga je bitno na vrijeme se pripremiti i što uspješnije riješiti testove. U nastavku donosimo zlatna pravila uz pomoć kojih ćete uspješno položiti maturu.

Kako uspješno riješiti testove na državnoj maturi

Jedna od najvažnijih stavki je da na ispit dođete dobro naspavani, siti i svježi. Ako ste dan prije proveli nervirajući se i ne spavajući, postoji mogućnost da vam mozak zakaže i da ne riješite dobro test. Dan prije se odmorite, a ujutro razbudite uz tuširanje i lagano istezanje tijela.

Ostavite si dovoljno vremena prije ispita. Ustanite na vrijeme i odmah provjerite jeste li pripremili sve dokumente i pribor. Krenite malo ranije za slučaj da se dogodi neočekivana gužva ili zastoj u prometu. U slučaju da zakasnite manje od pola sata, moći ćete pisati ispit.

Obvezno ponesite sat kako biste uvijek znali koliko vam je još vremena ostalo do kraja ispita. Ako nećete znati koliko još imate vremena, postoji mogućnost da vas uhvati panika što ponovo dovodi do lošijih rezultata na ispitu.

Vrijeme do ispita možete provesti na dva načina. Možete opušteno razgovarati s kolegama i čekati dok ispit počne ili možete još jednom zavisiti u knjige i bilješke i ponoviti ono što vam se čini da vam ide malo teže. Kod nekih ponavljanje ispita donosi dodatno samopouzdanje, dok kod drugih stvara paniku jer im se čini kao da ništa ne znaju i da su uzalud učili.

Kada dobijete ispit prvo ga cijelog pažljivo pogledajte pa tek onda počnite rješavati. Tako ćete unaprijed znati što vas čeka i za koja pitanja ćete trebati izdvojiti više vremena.

Nakon što ste bacili oko na ispit, isplanirajte okvirno vrijeme za rješavanje ispita. Izračunajte koliko biste se u prosjeku mogli zadržati na svakom zadatku te vodite računa i onim zadacima koji zahtijevaju kratke odgovore.

Za početak riješite ona pitanja za koja ste sigurni da ih znate. Ako ste naišli na ona za koja ste sigurni da znate odgovor, ali ste trenutno zablokirali, krenite dalje. Takva pitanja označite posebnom oznakom i vratite se na njih nakon što prođete cijeli test i riješite ono što sigurno znate.

Kod onih zadataka za koje vam je ponuđeno više odgovora, točno rješenje ćete ponuditi sa sljedećom strategijom. Prvo dobro pročitajte pitanje, a zatim sami ponudite odgovor, bez gledanja u ponuđena rješenja. Ako ga nađete među rješenjem, odgovor je sigurno točan. A ako ga nema, pokušajte strategijom eliminacije ili onim najsličnijim.

Kod zadataka koji zahtijevaju nadopunjavanje, pročitajte uvod više puta. Postoji mogućnost da ćete do odgovora doći sasvim spontano.

Ako osjetite napad panike ili nervozu, zatvorite oči, duboko udahnite i opustite se na trenutak. Zamislite neki lijepi opuštajući prizor poput lijepe zelene šume ili umirujućih valova. Ohrabrite se! Sjetite se koliko ste vremena i truda uložili u učenje.

Obično je prvi ponuđeni odgovor i točan, no ako ste se kasnije uvjerili da je pogrešan, ispravite ga.

Kod razmišljanja odgovora na ona pitanja koja vam ne idu, poslužite se svojim sposobnostima. Ako ste više slušni tip, ponavljajte ga nekoliko puta u sebi, ali ste vizualni tip, pokušajte se sjetite slike koja će vam dati odgovor, a ako se motorički tip, pokušajte do rješenja doći pišući i crtajući.

I na kraju, važno je ostaviti dovoljno vremena da provjerite test. Tek kada ste još jednom provjerili cijeli test i ispravili eventualne pogreške, možete ga predati.

Autor: M.L., Foto: CRM/Shutterstock