Kako iskoristiti ostatke hrane

kako iskoristiti ostatke hrane

I uz najbolju volju i dobro osmišljen plan može se dogoditi da ostane velika količina hrane koju sigurno ne želite baciti. Saznajte kako na najbolji način iskoristiti ostatke hrane i pritom se nagraditi najboljim izazovom nakon kojeg ćete se bolje osjećati.

Da bi mogli uštedjeti na kućanskim troškovima, dobro je poznavati nekoliko trikova koji bi vam u tome mogli pomoći. Među njima se nalaze i najbolji savjeti za kupovinu hrane, a zahvaljujući kojima ćete znati što treba kupiti i kako pospremiti određene namirnice da bi ih kasnije mogli koristiti.

Kako iskoristiti ostatke hrane? To je pitanje koje su mnogi postaviti u želji da iskoriste svu hranu koju su odlučili spremiti, bez da moraju u bilo kojem trenutku razmišljati o tome da bi bacili namirnice koje se kasnije ipak mogu iskoristiti.

Riža, tjestenina i krumpir su namirnice čiji se ostaci mogu iskoristiti. U pitanju su omiljeni prilozi od ribe ili mesa, a koji se obično pripremaju u većim količinama zbog čega ih uvijek ostane i previše.

Ako vam je ostalo previše krumpira, možete ga usitniti blenderom ili štapnim mikserom te razrijediti s malo vode. Rezultat na kraju dana bit će ukusna juha od krumpira koju možete obogatiti s malo vrhnja ili brojnih začina.

Već spremljen krumpir možete usitniti i od toga napraviti ukusne popečke te dodati malo brašna, jedno jaje i sol. Popečke ispečete na ulju i nakon toga poslužite.

Tjestenina je zaista zahvalna namirnica, a kako ne bi bila kad se može napraviti nekoliko različitih jela kao što je salata od tjestenine. Smatra se kako je upravo ova salata najbolji način da se iskoriste brojni ostaci hrane, bilo da se radi o tuni ili možda pilećim prsima koji su ostali od ručka.

Dovoljno je odabrati željene namirnice, npr. piletinu te ju narezati na manje komadiće i pomiješati s usitnjenom crvenom paprikom. Sve sastojke začinite začinima po želji, dodate maslinovo ulje i za kratko vrijeme imate spremno ukusno jelo u kojem će mnogi uživati.

Ostalo vam je dovoljno skuhanog povrća kojeg niste mogli pojesti? Rješenje je od već gotovog povrća napraviti ukusan pire. Ako vam je ostalo povrća koje niste skuhali, možete ga usitniti i dinstati u slanoj vodi te zaliti temeljcem. Ono što ste prije skuhali samo dodate u juhu i za kratko vrijeme imate ukusan objed od ostatka hrane.

Pohani kruh je odlično rješenje kada želite upotrijebiti stari kruh, a ne želite ga baciti. Dovoljno je narezati nekoliko tanjih šnita i umočiti u smjesu od jaja, mlijeka i malo soli. Šnite se pohaju kratko vrijeme dok ne potamne, a mogu se poslužiti u slanoj ili slatkoj varijanti. Iskoristite svu hranu i zaboravite na bacanje.

Autor: S.Š., Foto: pixfly/Shutterstock