Kako čistiti mrlje na drvetu

drveni namjestaj

Puno drvo, drveni podovi, drveni namještaj i inačice izrađene od drveta sve su popularnije u uređenju interijera. A kako i ne bi bili kada daju osjećaj ugode i opuštenosti i dobri su za zdravlje. Da bi takav namještaj ostao što duže lijep i očuvan, morate voditi brigu o njemu i redovito ga održavati.

Održavanje drvenog namještaja ne treba biti komplicirano. Iako vas hvata panika pri nastanku mrlja na drvetu, ne brinite, danas postoji rješenje za sve! U nastavku donosimo kako lako i jednostavno čistiti mrlje na drvetu te kako održavati drvene površine kako bi što duže ostale lijepe i njegovane.

Uklanjanje mrlja na drvetu

Koristite li gotovo sredstvo za uklanjanje mrlja, svakako ga isprobajte na nekom skrivenom mjestu prije nego ga nanesete na mrlju koju želite očistiti.

Obične mrlje i prašina se mogu ukloniti vlažnom krpom za brisanje prašine. Bitno je da na površini ne ostaju kapljice jer će ostati neugledne vodene mrlje na koje će se hvatati prašina.

Zlatno pravilo je velika doza opreza kada čistite mrlje na drvetu. Ako vam se pojave bijeli rubovi i mrlje, osobito na stolu, znači da su se politure oštetile vrućim predmetom. Kako biste provjerili o kakvom se oštećenju radi, lagano prijeđite prstima preko rubova.

Ako površina namještaja nije hrapava, možete odstraniti rub ili mrlju tako što ćete energičnim pokretima utrljati u drvo malo paste za poliranje metala (trljajte u smjeru prirodnih vlakana drveta). Nakon toga oštećeno mjesto lagano premažite voskom.

Na hrapavu površinu finom čeličnom vunom nanesite tekući vosak. Nemojte ribati i grebati drvo već nježno trljajte dio po dio u smjeru vlakana. Površina obložena tankim furnirom zahtijeva veliki oprez.

Tragove koji ostanu od čaše ili vaze na drvenoj površni, možete ukloniti tako da ih premažete majonezom. Ostavite majonezu da djeluje preko noći, a potom površinu obrišite mekom krpom.

Ako vam je ostao mali trag od vode na drvetu, pomiješajte glicerin s pepelom od cigareta i dobivenom smjesom istrljajte oštećenu površinu.

Ponekad, kod neopreznosti, drvene površine se ispune vrućom vodom, od koje se vlakna drveta napuhnu. Ako se to dogodi na okomitoj površini, kao što je primjerice noga od stola, papir koji upija vlagu dobro navlažite, stavite ga na zahvaćenu površinu i preko nje prijeđite toplim glačalom.

Ako odmah ne očistite mrlju od masnoće, ona će potamnjeti. Masnoću će najbolje upiti papirnati ručnik i čisti ocat. Nakon što ste papirnatim ručnikom uklonili sav višak masnoće s površine drveta, sada posegnite za octom koji će prodrijeti kroz masnoću do dubljih dijelova drveta.

Možete pomiješati i toplu vodu s octom u jednakom omjeru, namočiti krpu u otopinu i njome obrisati dio drvene površine.

S hrastova namještaja, koji slovi kao posebno vrijedan i skupocjen, mrlje možete ukloniti pivom! Osim piva, potrebna je i jedna jušna žlica pčelinjeg voska i 2 čajne žlice šećera.

Jušnu žlicu voska otopite u vodenoj kupki i malo ga ohladite, ali pripazite da se previše ne stisne. Dodajte 300 mililitara piva i 2 čajne žlice šećera. Mekanim kistom premažite površine i ostavite da se osuše. Na kraju istrljajte vunenom krpom.

Čišćenje drvenih podova

Bilo bi dobro svakih nekoliko dana usisati podove i kutove jer se tamo nakuplja najviše prašine. Nakon toga ih obrišite vlažnom krpom te za nekoliko minuta suhom krpom. Redovno usisavanje neće samo zaštititi pod (radi se o sitnim komadićima koji mogu izgrepsti pod) nego će ujedno smanjiti potrebu za velikim pospremanjem koje ponekad može oduzeti puno vremena.

Za čišćenje drvenih podova može se upotrijebiti i jedna od metoda koju su koristile prijašnje generacije. Na pod posipajte vlažne listiće čaja, što će pomoći tijekom metenja jer će se tako lakše pokupiti prašina.

Prednost vlažnih listića je što sprječavaju podizanje prašine i peludi, a spomenuto bi trebalo pomoći svima koji imaju problema s alergijama. Podove možete također očistiti svježe odrezanom travom ili talogom od kave.

Održavanje i čišćenje lakiranih i brušenih podova

Postoje razne vrste voska i laštila posebno načinjenih za drvo. Oni će otkloniti nečistoću i masnoću s drveta te istaknuti njegovu prirodnu ljepotu zato što se od njih odbija svjetlost. Drvo se može obrađivati na mnogo načina no sve se te metode mogu podijeliti u sljedeće tri glavne skupine.

Drvo se premazuje:

  • slojevima smole
  • lakom
  • politurom od voska

Drvo se premazuje slojevima smole (šelaka) koja je otopljena u alkoholu čime nastaje zaštitni sloj. Tako se postiže visoki sjaj i glatkoća površine. Manjkavost spomenute politure je ta što lako nastaju ogrebotine i mrlje od vode, a kod popravaka i restauracija trebate biti vješti i strpljivi.

Lak je zaštitni sloj većine namještaja. Najčešće je vrlo otporan, štiti namještaj od udaraca, vrućine i vlage. Tvrdim lakom se premazuje ili čisti drvo ili furnir (tanke trake drveta, papirnata folija ili plastika). Mogu se premazati i površine manje vrijednog ili manje lijepog drveta i iverice. Takvom prelakiranom drvetu nije potrebna nikakva dodatna zaštita, a laštilo neće prodrijeti kroz drvo. On nema dubinski učinak i njime se samo može podići nešto jači površinski sjaj.

Politura od voska ima nekoliko slojeva, a nanijet ćete je tako što ćete komad namještaja više puta premazati voskom kako biste dobili bogati sjaj. Ako imate nepolirano drvo, koje, ili nije lakirano ili je lak odstranjen, treba povremeno premazati voskom kako bi se zaštitilo od vlage i topline.

Lakirane i brušene podove potrebno je usisati ili lagano obrisati odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Morate znati da će se lak s vremenom uništiti, a posebno na mjestima gdje se puno hoda. Stoga ga je potrebno što manje vlažiti. Riječ je o osjetljivoj površini koju će nakon nekog vremena trebati ponovo prelakirati kako bi se površina obnovila i dobila sjaj.

Drvene podove nikada ne treba brisati mokrom krpom koju prije toga niste dobro ocijedili jer bi pod mogao nabubriti i podići se tijekom sušenja. Isto tako treba izbjegavati pranje drvenih podova vrućom vodom jer bi od nje drvo moglo omekšati.

Ako trebate ispolirati namještaj načinjen od borovine, dovoljno je posegnuti za pčelinjim voskom s kojim ćete ga ispolirati. Jednom kad borovina dobije sjaj, treba je samo s vremenom obrisati krpom namočenom u mješavinu octa i parafina, i to u jednakom omjeru.

Laštilo za namještaj

Ako želite, možete i sami pripremiti vlastito laštilo za namještaj. Naribajte grubo oko 6 dekagrama prirodnog pčelinjeg voska, stavite ga u staklenku s poklopcem i dodajte 14 dekagrama pravog terpentina.

Staklenku zatvorite i stavite je u zdjelicu s vrućom vodom kako bi se vosak otopio.

Nakon toga, staklenku dobro protresite dok se ne napravi glatka smjesa i pustite je da se ohladi. Nakon toga laštilo će biti spremno za uporabu.

Ogrebotine na drvenim podovima

Kako biste spriječili oštećenje drvenih podova, prilikom premještanja namještaja treba podmetnuti krpu pod svaki komad te ih tako povlačiti po podu. Na stolice se može zalijepiti traka od filca kako se pod ne bi ogrebao.

Ako se na drvenom podu pojave ogrebotine bilo bi dobro prvo izbrusiti pod čeličnom vunom (paziti da se ne zahvati veća površina od onog što je potrebno) te dodati malo smeđe paste za cipele. Nakon toga, utrljati na prethodno izbrušena mjesta kako bi se ti dijelovi mogli izjednačiti s ostatkom poda.

Želite li drvenom namještaju podariti posebnu njegu, tretirajte ogrebotine s obzirom na to radi li se o tamnom ili svijetlom namještaju.

Ako je u pitanju tamni namještaj, u staru mrežicu za čaj stavite prašak od hrastove kore i time tapkajte po namještaju. Ogrebotine će sigurno nestati!

Ogrebotine na svijetlom drvu uklonit ćete bijelim vazelinom ili mješavinom od 1 čajne žlice octa i 1 čajne žlice ulja. Osim toga, može poslužiti i pasta za cipele bež ili bijele boje.

Ako ste primijetili dublju i jaču ogrebotinu na omiljenom pokućstvu ili na podu, potrebno je učiniti sljedeće. Za početak, oštećeno mjesto obradite brusnom vrpcom. Važno je da odaberete vrpcu umjesto brusnog papira jer nije toliko gruba kao papir.

Brusnom vrpcom prvo se ukloni sva prljavština, a potom se na lanenu krpu nakapa nekoliko kapi ulja za drvo te premaže ogrebotina. Možete je premazati nekoliko puta za što bolje rezultate.

Potrebno je pričekati nekoliko minuta da bi se ulje upilo te površinu obrisati papirnatim ručnikom ili mekanom krpom.

Čišćenje drvenog namještaja prirodnim sredstvima

Iako u trgovinama postoje mnoga sredstva za čišćenje i održavanje namještaja, ona uglavnom sadrže ulja i otapala koja zagađuju zrak pa osjetljivim ljudima i djeci mogu izazivati alergije. U tim slučajevima preporučuju se prirodna sredstva za čišćenje drvenog namještaja s kojima ćete biti sigurni da je opasnost od alergija i reakcija svedena na minimum.

S tim ciljem i u trgovinama postoje prirodna sredstva za čišćenje namještaja. No, jedina mana im je što su im cijene visoke pa zbog toga odvlače kupce. Iz tog razloga, u nastavku smo vam pripremili recepte za prirodna sredstva koja vrlo lako možete napraviti i sami.

Recept za prirodna sredstva za čišćenje drveta

Napravite sredstvo za čišćenje koje će spriječiti da se prašina ponovo brzo nakupi na namještaj od jedne litre vode, jedne čajne žlice octa i jedne čajne žlice glicerina. Sve sastojke pomiješajte u posudi, nanesite tekućinu na meku krpu i obrišite namještaj.

Za njegu tamnog i svijetlog drevnog namještaja možete upotrijebiti pepeo koji se prije koristio kao glavni sastojak u sapunima. Taj je pepeo odličan za njegu namještaja, a može izravnati i male ogrebotine.

Potrebne su vam tri žlice pčelinjeg meda, tri jušne žlice terpentinskog ulja, tri žlice pepela od papira koji je dobar za tamni namještaj ili tri jušne žlice pepela od breze za svijetli namještaj.

U vodenoj kupki otopite pčelinji vosak, zatim dodajte sve ostale sastojke i miješajte dok ne dobije kremastu smjesu. Ohladite polituru, spremite u posudu te po potrebi koristite. Politura može stajati godinu dana ako je prije ne potrošite.

Za tvrdokorne mrlje također ima prirodnih recepata, stoga ne očajavajte nego se primite posla! U maloj posudi vilicom pomiješajte 1 čajnu žlicu bijelog vazelinskog ulja i 2 čajne žlice terpentina. Nanesite nekoliko kapi na meku krpu i mrlje očistite čvrsto trljajući.

Uz spomenute metode čišćenja mrlja na drvetu i održavanja drvenih površina, posao ćete odraditi brzo i lako. Držite se provjerenih recepata i redovito održavajte svoj drveni namještaj.

Foto: ShortPhotos/Shutterstock

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.