Savjeti za kupnju, pripremanje i posluživanje mesa

Svjećže crveno meso, Foto: Gregory Gerber/Shutterstock

Meso je lakše rezati na tanke ploške, na primjer za orijentalna jela, ako ga najprije kratko zamrznete. Ostavite komad mesa u zamrzivaču otprilike 30 minuta, zatim ga izvadite i narežite.

Sam svoj majstor

Čak i ekstra nemasno mljeveno meso sadrži oko 10 posto masti. Zadravije je kupiti nemasne komade mesa, kao što je odrezak, i samljeti ih kod kuće u multipraktiku ili ručnome stroju za mljevenje mesa. Tako ćete točno znati što dobivate.

Izbjegavajte kupovne pripravke za omekšavanje mesa

Takvi pripravci obično sadržavaju MSG ili sol, a oni izvlače dio prirodnih sokova koji se nalaze u mesu. Umjesto njih upotrijebite svježu papaju. Papaja sadrži enzim koji se naziva papin, a on pomaže u razgradnji bjelančevina. Ispasirajte malo svježe papaje te njome natrljajte meso.

Prije kuhanja, ili pečenja, ostružite ispasiranu papaju i meso posušite papirnatim ubrusom.

Ostavite meso neka odleži

Ostavite li meso da odleži neko vrijeme, to će poboljšati njegov okus, no supermarketi to nerado čine. Prema riječima vrhunskoga britanskog kuhara Hestona Blumenthala, razlozi su posve komercijalni.

Jednostavnim rječnikom, ako meso ostavite da stoji neko vrijeme, vašim će zalihama dulje trebati da dođu do trgovina i počnu donositi zaradu; također, meso gubi vodu dok stoji i, iako to poboljšava okus mesa, prodavačima ostavlja manje težine koju mogu prodati. Blumenthal kaže da svakom malo tvrđem komadu mesa ne nedostaje kvalitete, već toga što nije dovoljno dugo odležalo.

No evo rješenja – sami ostavite meso da odleži. U većini slučajeva, svježe kupljena goveđa rebra ili čak komad kvalitetnog mesa za odreske iz supermarketa, imat će bolji okus ako odleže neko vrijeme.

Da biste to mogli napraviti, Blumenthal predlaže da uzmete čvrstu i stabilnu posudu i probušite u njoj otprilike pet rupa, promjera oko 0,5 cm, na svakoj stranici, osim na dnu jer bi krv iz mesa mogla kapati po hladnjaku.

Stavite meso u pripremljenu posudu, poklopite i ostavite u hladnjaku neka stoji i do tjedan dana, ali ne toliko da mesu prođe rok upotrebe. Kako meso zori, ono postaje tamnije i skuplja se, a izvana se stvara korica. Ne brinite, meso se nije pokvarilo: tekstura i okus mesa neusporedivo su se poboljšali.

Foto: Gregory Gerber/Shutterstock