Samoborski fašnik

samoborski fašnik
Smoborski fašnik, Foto: www.fasnik.com

Samoborski fašnik jedna je od najpoznatijih manifestacija na ovim prostorima koja svake godine okupi velik broj znatiželjnika od kojih mnogi dolaze zamaskirani. Ovaj čuveni i prije svega zabavan događaj bilježi tradiciju koja traje već jako dugo. Prema povijesnim podacima stoji kako je prvi fašnik organiziran početkom 19. stoljeća kada se održao čuveni ples pod maskama.

Zahvaljujući dugoj tradiciji održavanja sam fašnik ulazi u kategoriju najstarijih pokladnih svečanosti, gdje se svake godine okupi velik broj umjetnika koji na jedan smiješan, odnosno satiričan način pokušavaju prikazati trenutnu društevnu i političku situaciju u državi.

Nekada davno nije bilo dozvoljeno upirati prstom na trenutnu vlast, pa makar to bilo i u šali. No upravo su svečanosti kao što je fašnik unijele određenu novost kada se svima dozvolilo da pod okriljem maski izražavaju svoje mišljenje.

Svakog prvog dana svečanosti s radom kreće Fašnička Republika koja idućih par dana preuzima vlast u gradu kada aktualni gradonačelnik predaje ključeve grada novom gradonačelniku, predsjedniku nove republike.

Osim gledanja uobičajene povorke posjetitelji se mogu zabaviti i na samom trgu gdje se svakodnevno odražavaju razne priredbe prilagođene djeci, ali isto tako i starijima. Za sve one željne malo više adrenalina tu je i čuveni lunapark s velikim brojem zabavnih vožnji.

Za samu djecu organiziraju se radionice na kojima mogu sudjelovati i sami roditelji. Samoborski fašnik pruža priliku u kušanju raznih specijaliteta gdje prije svega treba izdvojiti krafne i naravno fritule te lepinje.

Posjetitelji isto tako mogu razgledavati brojne štandove te i naučiti ponešto o samom događaju koji svake godine Samobor digne na noge. U to vrijeme Samobor postaje jedno sasvim drugačije mjesto.

Autor: S.Š. Foto: www.fasnik.com