Ručno pranje posuđa

pranje posudja

Pranje suđa nije vam vjerojatno najomiljenija aktivnost, niti o njoj razmišljate. No, jeste li razmišljali o tome da li ga znate ručno oprati? Kad je riječ o pranju posuđa, najbolji savjet je da suđe operete odmah i nakon jela jer ako na tanjuru ostane bilo kakav ostatak hrane, a on će se osušiti i skoriti, pa će tanjur biti to teže oprati što dulje stoji. Ako ne možete odmah oprati prljavo posuđe, barem ga ostavite da se namače u vodi.

Kod ručnog pranja posuđa preporučuje se sljedeći redoslijed: operite prvo čaše, jednu po jednu, zatim pribor za jelo, pa tanjure, šalice i zdjele, te na posljetku lonce i tave.

Općenito vrijedi da će voda u kojoj perete posuđe dulje ostati čista ako prvo operete manje prljavo posuđe. Svaku posudu treba isprati, a ako dodate koju kapljicu octa u vodu za ispiranje, uklonit ćete lužnate sastojke i vaše će posuđe dobiti sjaj.

Čaše u kojima je bilo mlijeko ili alkohol isperite u hladnoj vodi prije pranja. Kad stavljate češe u sudoper ili zdjelu, pazite da ih ne okrznete ili razbijete i da voda ne bude prevruća jer bi čaše mogle popucati.

Ako perete skupocjene čaše i fino porculansko posuđe, stavite krpu na dno sudopera ili zdjele kako se ne bi oštetili na tvrdoj površini.

Posuđe od olovnog kristala nemojte prati u vrućoj vodi i nikad ne stavljajte u stroj za pranje posuđa. Ako jedna čaša uđe u drugu tako da ih ne možete razdvojiti, gornju čašu napunite hladnom vodom, a donju namočite u toplu vodu te lagano izvucite gornju čašu.

Drške većine noževa, osim onih najmodernijih, osjetljive su na toplinu i vlagu. Perete li starinske noževe koje imaju dršku izrađenu od kosti, bjelokosti i umjetnih materijala, nastojte da se drška previše ne navlaži dok perete nož.

Naziv “nehrđajući čelik” ne odgovaraju sasvim osobinama tog materijala jer na priboru za jelo izrađenom od nehrđajućeg čelika možete povratiti sjaj ako ga istrljate običnim plutom. Ako se pripremate za posebnu prigodu, primjerice ako ste pozvali goste na večeru, tragove od prstiju možete ukloniti s pribora za jelo izrađenog od nehrđajućeg čelika ako ga istrljate krpom namočenom u bijeli vinski ocat.

Ako želite ukloniti mrlje od čaja istrljajte šalicu šalicu mekanom krpom na koju ste prethodno nanijeli sodu bikarbonu ili sol.

Čak ni nakon pranja pribor za jelo ne izgleda besprijekorno čisto. Krpa namočena u octu može učiniti čudo.

Autor: S. G., Foto: CandyBox Images/Shutterstock