Savjeti za održavanje obuće

savjeti za obucu

Kako bi vaše omiljene cipele i čizme ostale i dalje omiljene potrebno ih je održavati kako iznutra tako i izvana. Ovim praktičnim savjetima ćete produžiti trajnost vaše obuće. Želite li se riješiti neugodnog mirisa nogu, cipele obilno pospite iznutra sodom bikarbonom, ostavite ih da stoje preko noći i zatim ujutro istresite prašak.

Da biste spriječili sušenje i pucanje lakirane kože, često je čistite s malo neobranog mlijeka ili vazelina i nakon toga ulaštite mekanom krpom.

Na lakiranoj se koži često pojavljuju crte i nabori, a tomu možete doskočiti uporabom kalupa ili umetanjem zgužvanog papira na vrhove cipela.

Vrlo je teško ukloniti mrlje od soli koje se pojavljuju na cipelama zimi kad se ceste posipaju solju. Tragovi soli i dalje će se pojavljivati ako su cipele bile potpuno mokre, dok se površinske mrlje mogu ukloniti mješavinom jednog dijela tekućine za pranje suđa, jednog dijela strojnog špirita i četiri dijela vode.

Pređite ovom kremastom emulzijom preko cipele, obraćajući posebnu pozornost na liniju soli, a potom cipelu isperite i lagano osušite. Ovim bi se postupkom trebalo ukloniti laštilo i, uz malo sreće, mrlja. Cipelu iznova namažite tek kad je posve suha.

Obuću od antilop kože četkajte lagano, i to samo u jednom smjeru, inače će izgledati neuredno. Sjajni antilop treba trljati u jednom smjeru, inače će izgledati neuredno i to komadom brusnog papira.

Platnene cipele očistite četkicom za zube koju ste namočili u šampon za pranje sagova. Iako je većina tenisica periva u perilici, nemojte ih sušiti u stroju nego nego ih pustite da se osuše prirodnim putem.

Nove cipele koje su malo tijesne učinite udobnijim tako što ćete ih prije nošenja malo zagrijati. Obuću koja vas doista tiska rastegnite držanjem najproblematičnijeg dijela iznad lonca s kipućom vodom; kad se taj dio zagrije, oblikujte ga okruglim vrhom metle ili gornjim dijelom žlice, te zatim obujte cipele i malo ih razgazite ili ih napunite novinskim papirom kako bi zadržale željeni oblik.

Izbjegavajte nositi iste cipele dva dana za redom, djelomično zato da od njih odmorite noge, a djelomično da omogućite obući da se osuši a neugodnim mirisima da nestanu.

Autor: S. G., Foto: Adisa/Shutterstock