Čišćenje kožnog namještaja

odrzavanje namjestaja

Različite vrste namještaja kao što su: kožnati, drveni, pleteni i namještaj od bambusa iziskuje različite načine održavanja. Prije nego što pokušate očistiti bilo koji dio namještaja tapeciranog kožom, pročitajte upute proizvođača.

Jedna vrsta kožnatog namještaja načinjena je od obojene kože pa se mrlje s njega ne mogu očistiti, dok je druga vrsta obrađena pigmentom. Da biste ustanovili je li koža obojena ili obrađena pigmentom, napravite probu s kapljicom vode tako da kapnete samo jednu kapljicu na skriveni komadić kože. Ako koža odmah upije vodu, isto će se dogoditi i s mrljama. Radi se o obojenoj koži i morat ćete potražiti stručnu pomoć.

Međutim, ne upije li koža vodu, znači da je obrađena pigmentom te ima nade da će se moći mrlje odstraniti. Općenito, kožu ne treba previše močit; u svakom slučaju većina mrlja koje su na bazi vode mogu se ukloniti vlažnom krpom.

Kožnati namještaj ne smije biti blizu izvora topline kao što su radijatori, niti smije biti izravno izložen sunčevoj svjetlosti, od koje se koža isušuje. Redovito oprašujte kožni namještaj. Lagano ga prebrišite mekom, vlažnom krpom i s vremena na vrijeme “nahranite” kožu čime ćete spriječiti njezino isušivanje i pucanje, kao i prljanje.

Možete napraviti dobru tekućinu za omekšavanje kože tako da pomiješate laneno i maslinovo ulje s bijelim vinskim octom u omjeru 2:1. Dobro protresite otopinu, malu količinu nanesite na vlažnu krpu, ostavite je da se osuši, a zatim ulaštite kožu mekanom, suhom krpom.

Kako bi se uklonile sve nečistoće u utorima i rupicama, namještaj treba redovito oprašivati i usisavati s različitim nastavcima u obliku cijevi, no pripazite da ne ribate previše jer se može izgrepsti.

Namještaj od pruća i trske možete osvježiti tako da ga za ljetnog pljuska iznesete van. Osim toga, ako pletena stolica izgleda kao da je malo suha ili da bi mogla popucati, utrljajte u nju malo ulja od limunove kore.

Pleteni namještaj možete s vremena na vrijeme lagano izribati starom četkicom za nokte u toploj vodi kojoj ste dodali malo soli i limunovog soka.

Autor: S. G., Foto: MaxFX/Shutterstock