Rt Kamenjak, zaštićeni značajni krajobraz

Foto: Flickr, Gruenemann

Na sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog jadrana na poluotoku Kamenjak smjestio se čuveni rt Kamenjak zakonski zaštićen kao značajni krajobraz o kojem brigu vodi javna ustanova “Natura Histrica”. Radi se o poluotoku dužine 9,5 km čija širina iznosi od 400 do 1.600 metara, a koji je okružen sa 30 km dugom i prije svega razvedenom obalom.

Rt Kamenjak predstavlja područje na kojem je tijekom povijesti prodefiliralo toliko različitih civilizacija i kultura, što naravno svjedoči velik broj pronađenih artefakata. Svaka je kultura i civilizacija na ovom području ostavila svoj pečat. Naravno da su poneki tragovi nešto skromnije prirode dok su ostali malo ponosniji.

Kad već pričamo o tragovima nekadašnjih civilizacija tada treba izdvojiti iz razdoblja austrougarske monarhije brojne bunkere i baterije municije te svjetionik Porer sagrađen 1846. godine. U 20. stoljeću sa gradnjom je nastavila jugoslovenska narodna armija koja je gradila brojne vojne objekte.

Danas je to područje prije svega zaštićeno od bilo kakve gradnje, možemo reći da se radi o području na kojem se nastoji očuvati priroda i brojni povijesni tragovi. Kako je sve krenulo u tom smjeru, tako se nedavno došlo do ideje da se napravi edukativno-rekreacijska staza poznatija kao “Putevima dinosaura na Kamenjaku”.

Staza se nalazi na desnoj strani zaštićenog poluotoka i to na svega 300 metara od samog ulaza. Ukupna dužina staze iznosi 600 metara, a sastoji se od modela dinosaura u prirodnim veličinama, a završava dolaskom na morsku obalu na rtu Grakalovac u blizini uvale Pinižule. Na pločastim stijenama nalaze se pravi tragovi dinosaura koji su nekada šetali ovim područjem.

Staza se može razgledati isključivo pješice ili biciklom, a pored priče o dinosaurima iz područja Krete koji su nekada živjeli na ovom području možete uživati u tišini prirode koja vas okružuje te mirisima prije svega ljekovitog bilja.

Tu možete vidjeti izumrlog oklopljenog glavonožca, rudista poznatog kao izumurlog školjkaša u obliku roga, dva manja i jednog velikog terapoda. Naravno da na svakom koraku imate potreban tekst na više stranih jezika tako da se svi mogu upustiti u ovu zaista jedinstvenu avanturu.

Kad već pričamo o dinosaurima, trebali biste znati kako je na južnoj strani otoka Fenolige pronađeno jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaurovih stopala u Europi. Identificirano je preko 100 otisaka.

Dakle ljubitelj ste prirode i pripadajućih živih bića te želite uživati u velikim predjelima netaknute prirode, slobodno se zaputite prema ovom dijelu Hrvatske gdje će odrasli uživati koliko i djeca.

Foto: Flickr, Gruenemann