Dobra zemlja – kako stvoriti bogatu i plodnu uzgojnu podlogu za travnjak i biljke

Dobra zemlja, Foto: Dimitri N./Flickr

Ako ste slušali “stručnjake”  iz časopisa o vrtu, možda ste stekli dojam da je pribor za ispitivanje kvalitete tla neophodan. No mnogi vrhunski profesionalni vrtlari s time se ne bi složili. Ako tlu redovito dodajete kompost, stajsko gnojivo i dobra organska gnojiva, kao što su krv, riblje i koštano brašno, trebali biste postići potrebnu pH ravnotežu tla te ga obogatiti esencijalnim mineralima. Da biste saznali nešto više o prirodi tla u vašem kraju, najbolje je pitati susjeda koji se bavi uzgojem biljaka, ili stručnjaka u obližnjem rasadniku, o tome što možete očekivati te što preporučuje kao dodatak tlu. I uvijek obratite pozornost na biljke koje dobro uspijevaju na vašem području, jer to je dobar pokazatelj općeg stanja tla.

Treba znati kad se kvaliteta tla mora ispitati

Ako imate poteškoća uzgojiti biljku koja bi trebala uspjeti na vašem području, pogotovo ako biljke vašega susjeda dobro uspijevaju u sličnim uvjetima, to može biti pokazatelj problema s tlom, a ispitivanje kvalitete tla moglo bi pomoći odrediti rješenje. Kvalitetu tla također vrijedi ispitati ako tlo namjeravate prihranjivati svake godine; mogli biste uštedjeti novac i izbjeći izlijevanje nepotrebnih kemikalija u vrtu, kad sve što mu treba jest nešto vapna ili stajskoga gnojiva.

Uštedite novac na malču

Malč je neophodan za zadržavanje vlažnosti tla i suzbijanje korova, a vlasnici vrtnog centra ili prodavaonice opreme za “uradi sam” majstore bit će sretni ako ga na vreće kupujete kod njih. No osobe koje se bave uzgojem stabala i one koje se brinu o njihovoj njezi katkad prodaju ili besplatno daju usitnjene orezane grane, od čega se dobiva odličan malč. Nazovite lokalno komunalno poduzeće koje se brine o uređenju stabala i pitajte ih mogu li vam dovesti prikolicu nasjeckana granja na vaš kolni prilaz. Također pitajte priprema li vaše lokalno komunalno poduzeće kompost koji je dostupan javnosti. No svakako provjerite izvor nasjeckanoga granja kako ne biste pripremali malč od bolesnih stabala ili stabala punih nametnika. Da bi vam automobil ostao čist pri vožnji malča, u prtljažnik ili na stražnje sjedalo rasprostrite čvrstu plastičnu foliju, ceradu ili staru deku pa na to utovarite malč.

Sakupljeno lišće nemojte baciti niti spaliti

Od žičane mreže napravite spremnik i sve jesensko lišće natovarite u njega. Ono će se polako raspadati i trunuti, a vi ćete imati odličnu zamjenu za treset u kompostu, koju također možete upotrijebiti za obogaćivanje tla ili za malčiranje. Ako imate stroj za skupljanje lišća koji ga ujedno i melje, brže ćete dobiti potreban istrunuli materijal.

Upotrijebite kompost, a ne umjetna gnojiva

Dobro pripremljen kompost tlu će pružiti hranjive tvari jednako učinkovito kao i bilo koje drugo koncentrirano umjetno gnojivo, a osim toga pridonijet će boljoj teksturi tla. Na četvorni metar tla potrebno je dodati oko 5 kg komposta, zato nikad ne bacajte zeleni ili biorazgradivi kuhinjski otpad u smeće – to je vrijedna roba – i počnite stvarati vlastiti kompost. Prije sadnje kompost zaštihajte u zemlju i, svake zime nakon ubiranja plodova, raširite ga po vrtu na dubinu od oko 1,25 – 2,5 cm. Vaše će tlo biti plodnije, lakše obradivo i imat će bolju propusnost.

Sagradite jednostavno kompostište

Da biste dobili kompost od pokošene trave, lišća i ostaloga vrtnog i kuhinjskog biorazgradivog otpada, bit će vam potrebna dovoljno velika kanta za kompost, koja zna biti skupa ako je kupujete u vrtnome centru ili putem kataloga. No možda mjesno komunalno poduzeće okolnome stanovništvu pruža potrebnu opremu po povoljnijim cijenama. Nazovite ih i provjerite. Ili isprobajte sljedeći savjet Daphne Ledward, stručnjakinje za vrtove i radijske zvijezde. Ona predlaže da uzmete četiri polistirenske ploče od jednog četvornog metra za izolaciju zidova i sve četiri potpuno presvučete debljom polietilenskom folijom. Presvučene ploče upotrijebite za oblikovanje četiriju stranica kompostišta, spojivši uglove vezicama za cipele. Spojene ploče postavite u kut vrta i sav kompost koji unutra ubacite prekrijte komadom staroga tepisona kako biste spriječili prodiranje vlage i kiše te gubitak topline. Kompost nemojte okretati niti zalijevati jer ćete tako rashladiti materijal u procesu truljenja, koji će ubrzo doseći vrlo visoku temperaturu. U takvu kompostištu ljeti možete pripremiti kompost spreman za upotrebu već u roku od dva mjeseca. Većina izrezanih ili usitnjenih materijala organskog podrijetla pogodna je za kompostiranje, osim izmeta kućnih ljubimaca, oboljeloga biljnog materijala te sirovog ili kuhanog mesa. Ako se plastična folija ošteti, promijenite je, ili to učinite nakon dvije do tri godine, prije no što se počne raspadati i njezini dijelovi dospiju u kompost.

Napravite kompostište za kuhinjski otpad

Veći su izgledi da ćete kompostirati kuhinjske otpatke ako vam je manje kompostište bliže kuhinji od velikog kompostišta u dnu vrta. I ne morate potrošiti puno novca za odgovarajuću kantu za kompost. Kupite jeftinu plastičnu kantu za smeće, koju možete pronaći u svakoj prodavaonici opreme za “uradi sam” majstore, vrtnome ili hobi centru. Pri dnu kante napravite odljev sa čepom i postavite je na dovoljno visoke opeke kako biste mogli postaviti posudu ispod odljeva. Na dno kante stavite nešto slame ili vlažnog iskidanog novinskog papira, dodajte nekoliko gujavica (pronaći ćete ih u vrtnome kompostištu ili u pradavaonicama ribičke opreme, no i mnogi časopisi o vrtu oglašavaju prodaju gujavica ili njihovih jajašaca) i počnite dodavati kuhinjski otpad. Gujavice će ga brzo pretvoriti u materijal koji izgleda vrlo slično finome tresetu. Svu tekućinu koja se pri dnu nakupi valja redovito iscijediti, a razrijedena može se upotrijebiti kao tekuća prihrana za lončanice.

Pripremite organsko tekuće gnojivo

Organska tekuća gnojiva proizvod su namakanja komposta ili drugih biljnih ostataka u vodi dok se pripravak ne obogati hranjivim tvarima i korisnim bakterijama. Tekućina ima širu primjenu od komposta i može se upotrebljavati za prihranu svih vrsta biljaka te tako zamijeniti umjetna gnojiva. Najjednostavnija metoda jest da vrećicu od gaze napunite bogatim organskim kompostom, zaveže te vrh vrećice na štap, stavite ga na rub kante, a vrećicu s kompostom uronite u kantu vode ili u zaljevaču na dva do tri dana. Pažljivo izvadite vrećicu i njezin sadržaj iz vode, a zatim dobivenom obogaćenom tekućinom odmah prihranite biljke. Za pripremu tekućega gnojiva možete upotrijebiti i ovčji izmet – ako ga možete nabaviti. Tekuće gnojivo od crnoga gaveza i koprive često upotrebljavaju vrtlari koj i se bave organskim uzgojem. Za pripremu tekućega gnojiva od crnoga gaveza potrebno je kantu za smeće do pola napuniti vodom i u nju staviti 3 kg listova te biljke neka se namaču. Poklopite kantu i nakon četiri tjedna tekućinu upotrijebite nerazrijeđenu. Za tekuće gnojivo od koprive, 1 kg kopriva namočite otprilike u 10 litara vode i upotrijebite nakon dva tjedna, no razrijeđeno u omjeru 1 : 10 u korist vode.

Foto: Dimitri N./Flick