Roč – početak Aleje glagoljaša

Istočno od Buzeta, nad plodnim poljem smjestio se Roč. Kao i većina istarskih gradića i ovaj se zapravo nalazi na brdašcu udaljeno svega 30 kn od slikovitog Motovuna. Postoje pisane isprave gdje se u XI. I XII. stoljeću spominje kao Ruz ili Ronz. Važno je napomenuti da postoje nalazi crkvene arhitekture iz V. i  VI. stoljeća, a to je Crkva Svetog Maura i krstionica.

Samo jedna kula na sjevernoj strani je sačuvana , a zidine sa kulama i danas očuvane koje su nastale nakon 1421. godine u vrijeme mletačke vlasti. U kapelici svetog Roka nađena su dva sloja freski. Starija freska predstavlja ciklus sv.Pavla i potječu iz XIV. stoljeća nepoznatog majstora, dok su mlađe freske iz XV. stoljeća, djelo lokalnog istarskog slikara.

Od XIII. stoljeća, Roč je bio središte glagoljaške književnosti, te se i danas čuvaju knjige na glagoljici i mnoge zbirke isprava. Mnogi poznati glagoljaši su djelovali na ovom području, aneki od najistaknutijih su: Šimun Greblo, Žakan Jurij, Ivan Benčić i ostali. Do danas se sačuvao velik broj glagoljskih knjiga i zbirke isprava.

Roč je i gradić glazbenog amaterizma. U organizaciji KUD – a „Istarski željezničar“ Roč, svake godine u svibnju održava  se međunarodna manifestacija „Z armoniku v Roč“ koja okuplja  stare i mlade svirače  na  harmonikama, takozvane triestinke.

Ono što će mnoge oduševiti u Roču su tipične istarske konobe koje u svojoj ponudi svakodnevno nude tipična istarska jela. Tako možete kušati hladna predjela: istarski pršut, ovčji sir i sir s tartufima, zatim kušajte maneštru od bobići, a tek nakon nje prelazite na glavno jelo: domaće njoke ili fuže sa domaćim gulašem, domaće kobasice i kiseli kupus. Za desert preporučamo domaće i ukusne kroštule – specijalitet istarske kuhinje.

Roč je ujedno i zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, a njegove znamenitosti su:

  • srednjovjekovne zidine sa 5 kula
  • dvoja gradska vrata (“Velika” i “Mala”)
  • rimski lapidarij, mletački top bombarda i uređena stražarnica na Velim vratima
  • tri crkve: Sv.Antona (XII st.,sa Ročkim glagoljaškim abecedarijem), Sv. Roka (sa freskama i grafitima iz XIV i XIV st.) i Sv.Bertola (župna crkva iz XV st.sa zvonikom)
  • glagoljski natpisi uklesani u kamene ploče
  • srednjovjekovne knjige pisane glagoljicom i crkveni inventar
  • gradska lođa
  • kamena harmonika “trieština”…

Krenete li u obilazak Roča svakako nemojte propustiti Aleju glagoljaša sastavljenu od 11 kamenih obilježja, odnosno skulptura u obliku glagoljičnih slova. Nalazi se duž ceste koja vodi od Roča do najmanjeg grada na svijetu Huma. Ukupno ćete propješačiti oko 7 km i uživati u predivnoj prirodi. Ovaj su projekt osmislili kipar Želimir Janeš i profesor Josip Bratulić, a sam projekt je dovršen između 1976. i 1977. godine.

Foto: Flickr, Gruenemann