Kako pronaći pravog majstora

Pravi majstor, Foto: lusi/Sxc

Angažirajte kvalificirana električara

Možda namjeravate sitan posao sa strujom povjeriti majstoru. No prije no što to učinite, raspitajte se o njegovim kvalifikacijama. Mnoge električarske poslove, uključujući postavljanje novih instalacija u kuhinji ili kupaonici, mora obaviti stručan električar koji može jamčiti da su radovi izvedeni pravilno. U Velikoj Britaniji, na primjer, Nacionalno inspekcijsko vijeće za radove na električnim instalacijama (National Inspection Council for Electrical Installation Contracting – NICEIC) dobrovoljno je regulatorno tijelo elektroindustrije. Ono pruža informacije o registriranim majstorima za svako područje u Velikoj Britaniji. Može se posjetiti njihovu internetsku stranicu (www.niceic.com). upisati svoj poštanski broj i pretražiti popis registriranih električara u okolini.

Zatražite jamstvo

Građevinari obično ne daju jamstva za svoj rad. Kad završe posao, napuste mjesto rada i svaka mogućnost da ih dobijete nazad da poprave ono što ne valja nestaje zajedno s njima. Kad angažirate majstore, potražite one koje vam je toplo preporučio netko koga poznate i kome vjerujete. Ili možda potražite renomiranu tvrtku kojoj je stalo da ostane na dobru poslovnome glasu. Prije no što angažirate neku tvrtku da vam obavi predviđen posao, upitajte hoće li vam dati jamstvo za svoj posao od najmanje jedne godine. Ako pristanu, neka vam to dostave u pismenom obliku. Ako ne pristanu, nemojte oklijevati posao povjeriti nekoj drugoj tvrtki.

Pozovite vodoinstalatera, a zatim kupite dijelove

Ako vam vodoinstalater naplaćuje po satu da bi instalirao novu kupaonicu ili kuhinju, evo pristupa koji će vam vjerojatno uštedjeti nešto novca. Zamolite ga neka vam preporuči kakve elemente i opremu da odaberete. Vjerojatno će predložiti da nabavite proizvode poznatih i pouzdanih proizvođača. Odaberete li takve proizvode, možete biti prilično sigurni da će biti brže i pravilnije ugrađeni od bilo kojih drugih proizvoda koji vašem vodoinstalateru i nisu toliko poznati. Manje će truda potrošiti natežući se s minucioznim uputama o tome kamo idu brtve ili koj u veličinu ključa upotrijebiti, što će svakako rezultirati kraćim popravkom i manjom cijenom rada. A i veća je vjerojatnost da će vodoinstalater poznate proizvode pravilno instalirati – što vam, dugoročno gledano, može uštedjeti novac na popravcima.

Skratite posao

Svaki majstor koji je plaćen po satu rado će se raskomotiti u vašoj kući, čavrljajući i mirno gledajući kako organizirate sve za posao. No uz malo dalekovidnosti i pomna planiranja, možete se pobrinuti da svaka minuta koju majstor provede u vašem domu bude posve produktivna. Slijede pravila kojih se trebate pridržavati.

  • Provjerite koje bi sve poslove majstor mogao obaviti po kući tijekom jednog dolaska. Tako ćete uštedjeti novac na buduće majstorove naplate za stavku » izlaska na teren « .
  • Raspravite sve sitne detalje o poslu telefonski – dok sat nije uključen. Tako ćete i osigurati da majstor dođe opremljen svim potrebnim alatom i materijalima za posao.
  • Prije dolaska majstora, pobrinite se da prostor u kojemu posao treba obaviti bude raščišćen te da ima neometan pristup kvaru. Također se pobrinite da mjesto bude dobro osvijetljeno kako bi majstor mogao raditi.
  • Recite majstoru da se ne brine za čišćenje nakon obavljena posla. To ionako rijetko obave po vašoj volji.

Majstor će izaći iz vaše kuće u najmanjem mogućem vremenu – a račun će biti sveden na minimum.

Foto: lusi/Sxc