Pupčana vrpca nakon poroda

mala beba

Rođenje djeteta je nešto neprocjenjivo i predstavlja poseban trenutak u životu koji se nikada ne može zaboraviti. Nakon tog čarobnog trenutka kada postanete roditelj nastupa posve novo razdoblje u životu. Tada se u potpunosti morate posvetiti svom djetetu i pobrinuti za njegovo zdravlje i odgoj.

Nakon rođenja djeteta nastupa novi period u životu kojeg se posebno plaše roditelji kojima je to prvo dijete. Još uvijek nisu sigurni što ih sve čeka i na što sve treba obratiti pozornost. Pupčana vrpca je nešto što ne treba zanemariti, a za sve one koje to zanima slijedi nekoliko korisnih informacija.

Što je pupčana vrpca?

Radi se o važnom skupu krvnih žila koje povezuju dijete i majku preko posteljice. To je važna spona preko koje dijete dobiva sve što mu je potrebno. Dugačka je oko 50 cm, nastaje već na početku trudnoće kada se jajajšce nakon oplodnje ugnijezdi u maternicu i kada počinje posebnih 9 mjeseci, gdje žena osjeća velike promjene. Pupčana vrpca kao važan dio između majke i djeteta završava na trbuhu djeteta i izlazi iz posteljice.

Snaga promjena i koliko će ih žena osjetiti ovisi od žene do žene te radi li se o prvoj trudnoći. Poznato je kako žene koje su već rodile puno ranije osjećaju prve djetetove pokrete, dok prvorotkinje nisu sigurne o čemu se radi pa obično prve pokrete objasne kao leptiriće u trbuhu.

Pupkovina predstavlja čvrstu i posebnu vezu između majke i djeteta koja traje sve do djetetova rođenja. Nakon što se dijete rodi doktor presijeca i podvezuje pupkovinu, kada prestaje veza koja je dvoje bića povezivala 9 mjeseci. Kako je rođenje za dijete veliki šok važno je da ga prvo polegnu na majčina prsa.

Zašto je pupčana vrpca toliko važna za dijete kada se rodi i zašto treba biti oprezan?

Pupkovina dok nije prerezana za dijete predstavlja siguran izvor dodatnog kisika, što ne treba zanemariti jer radi se o važnim trenucima dok se djetetova pluća, ali i srce privikavaju na uvjete koji se uvelike razlikuju od onih koje je imalo u majčinom trbuhu. Dijete dok je bilo u trbuhu dobivalo je kisik preko majčinog krvotoka i zato je važno da taj prijelaz bude što blaži.

Mnogi stručnjaci se slažu kako ne treba žuriti s rezanjem pupkovine jer se može dogoditi da dijete kasnije dobije anemiju. Pupkovina na početku pulsira i treba pričekati nekoliko minuta kako dijete ne bi izgubilo određenu količinu krvi.

Koliko je važna pupčana vrpca dokazuje i činjenica da se upravo s njom mogu izliječiti razne bolesti. Svaka majka može odlučiti hoće li pohraniti matične stanice bilo za javne ili privatne potrebe. Važno je o tome odlučiti na vrijeme.

Autor: S.Š., Foto: MitarArt/Shutterstock