Problemi sa spavanjem u trudnoći

spavanje trudnica

Mnoge trudnice muče problemi sa spavanjem. Gotovo da danas i nema trudnice koja nema problema sa spavanjem. Neke trudnice se čak žale da previše spavaju, no takve su rijetke, češći slučajevi su ti da trudnice ne mogu spavati koliko god se trudile, a posebice kada dođu u drugo tromjesečje.

Prva stvar na koju bi trebale obratiti svu svoju pozornost žene koje u trudnoći imaju problema sa snom je da se tijekom dana što više bave nekom fizičkom aktivnošću, koja će ih dodatno izmoriti.

Ukoliko niste baš sportski tip, ili vam je jednostavno zabranjeno kretanje u trudnoći, osim fizičke aktivnosti, uspavati se u noći možete bez problema, ako izbjegnete popodnevni san. Trudnice koje imaju problema sa noćnim snom, a ne bave se nikakvom fizičkom aktivnošću, bi trebale izbaciti popodnevni san sa dnevnog rasporeda.

Prije spavanja prozračite sobu, tako da u njoj bude svježi zrak i 18 stupnjeva. Isto tako bi trebale prije spavanja uvesti večernje rituale, koji će im olakšati da utonu u san. Prije spavanja se obavezno otuširajte toplom vodom koja će vas umiriti i uspavati, a još bolje za uspavljivanje od tuširanja je i kupanje u toploj kupki.

Isto tako će vas savršeno umiriti i topli čaj, koji bi trebali obavezno popiti prije spavanja. Čaj mora biti blagi i topao, kako bi vas umirio, nikako nemojte prije spavanja piti jake čajeve koji u sebi sadrže i kofein, kako vas ne bi dodatno razbudili.

Prije spavanja se obavezno pomokrite kako u noći tijekom sna ne bi morali ustajati iz kreveta, što će vas dodatno razbuditi. A ako se ustajete po nekoliko puta u noći, kako bi otišli na wc, bolje je pomokriti se prije spavanja pa broj odlazaka na wc smanjiti.

Trudnice koje imaju probelma sa viškom sna, bi se trebale početi baviti nekom fizičkom aktivnošću, izbaciti iz jelovnika sve namirnice koje napuhuju, nakon jela je obavezna šetnja, a kada ih uhvati potreba za snom, neka duboku udišu i izdišu svježi zrak, barem 5 minuta.

Autor: A.Z., Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock