Prvo šišanje djeteta

dijete u pelenama

Nema određenog vremena kada trebate dijete odvesti na prvo šišanje. Neka djeca su spremna za prvo šišanje prije nego navrše prvu godinu, dok neka djeca nemaju potrebu za šišanjem čak niti kada prođu treću godinu. Sve ovisi o tome koliko im brzo raste kose te smeta li im kosa.

Ako ste se odlučili odvesti na šišanje svoje dijete po prvi puta, ili ga ošišati sami, obavezno trebate dijete pripremiti na taj postupak. Najbolje bi bilo da mu za početak pokažete na nekome drugome kako izgleda šišanje, prije nego njega odvedete na isto.

Odlično bi bilo da ga odvedete sa sobom kod frizera pa da gleda kako vas frizer šiša, te što može očekivati i kako treba sjediti kod frizera. Kako bi mu uklonili strah najbolje bi bilo da se igrate frizera! Vi budite frizer, a dijete neka bude klijent i obrnuto. Mijenjate uloge tijekom igre, ali pazite da se dotaknete svakog detalja koji može očekivati kod frizera, kako ne bi bilo iznenađeno ili uplašeno.

Pričajte o šišanju! Nemojte da šišanje bude tajna na koju ćete ga uloviti na prepad. Pričajte mu kako je šišanje nešto lijepo i kako ćete se veseliti gledati ga, a kako će ono nakon šišanja biti lijepo uređeno, s novom frizurom.

Ako je dijete premalo za samostalno sjedenje, neka prilikom šišanja sjedi kod vas u krilu, a ako je dijete dovoljno veliko neka sjedi samo. Ako imate nemirno dijete, pokušajte ga zainteresirati s bilo čime kako bi mu vrijeme brže prošlo.

Izbjegavajte pranje kose u frizerskom salonu, jer ćete ga tako samo još više prepasti. Najbolje je da se kosa samo malo poprska vodom i da se krene sa šišanjem.

Nakon šišanja, kada je cijeli postupak gotov, jako pohvalite dijete, te mu se divite kako je lijepo! Ponesite sa sobom drugu majicu koju ćete mu odmah nakon šišanja presvući, kako ga ne bi pikale ošišane dlačice.

I naravno nakon prvog šišanja morate slikati  dijete i sebe, jer je to jedan važan događaj u njegovom životu! Njegovo prvo šišanje!

Autor: A.Z., Foto: Photocrea/Shutterstock