Problem masne kose

masna kosa

Mnoge žene muči problem masne kose te iako su iprobale mnogo ražličitih šampona i preparata za suzbijanje mašćenja vlasišta, ništa nije pomoglo. Postoje puno teorija o razlozima mašćenja kose. Ovo nije samo ženski problem i muškarci imaju problema s tim.

Mašćenje kose može biti posljedica blažeg ili jačeg hormonalnog poremećaja, kontracepcijskih pilula, stresa ili čestog češljanja kose. Pretjeranim češljanjem stružete po vlasištu, skidate masnoću koju prenosite na vrhove kose. Masnoj kosi uzrok može biti i vlažno vrijeme, hrana puna masnoća i često diranje po kosi te upotreba različitih preparata popu tlakova, gelova i pjena za kosu.

Mnogima se kosa toliko brzo masti da ne mogu niti nekoliko sati nakon pranja zadržati svjež i čist izgled kose. Ako je to vaš slučaj, nažalost trebali biste je prati svaki dan, jer osim što izgleda masno, beživotno i prljavo, takva kosa ima i neugodan miris. Problem je u tome što pranje kose svaki dan nije praktično, a nerijetko se dođada da šampon još više iziritira vlasište što povećava lučenje lojnih žlijezda.

Ako vam je kosa masna, birajte one šampone koji su napravljeni za masnu kosu ili za volumen. Danas šamponi za pranje masne kose imaju manje kemikalija no što su to imali šamponi koji su se prije proizvodili pa onda i manje iritiraju vlasište. Kosu trebate ispirati u mlakoj vodi jer se ona zbog vruće vode može brže zamastiti. Ako vam je kosa masna, probajte izbjegavati regenerator za kosu, ili ako ga već morate koristiti, stavljajte ga samo na vrhove kose.

Nakon pranja nemojte česti dirati i češljati kosu. Koristite povremeno šampon u spreju ili baby puder kako bi vam pokupili višak masnoće s vlasišta.

Možda ne biste pomislili, ali i frizura koju nosite utječe na brzinu mašćenja vaše kose. Ako imate problem s prebrzim mašćenjem, izaberite slojevitu frizuru koja daje vašoj kosi volumen. Slojevita frizura daje dojam punije kose pa se manje vidi kada se zamasti. Nemojte nositi frizure sa šiškama jer se one najprije zamaste. Pokušajte držati kosu što manje na licu, a ako možete zavezati rep, zavežite ga.

Izbjegavajte sušenje kose sušilom ili ako morate sušiti, radite to na nižim temperaturama. Napravite lagane kovrčice i od toga će vam kosa biti više u zraku, dalje od vlasišta pa se neće toliko mastiti.

Autor: S. G., Foto: Sofi photo/Shutterstock