Pravilna njega kose nakon četrdesete godine

Žena koja se farba, Foto: Valua Vitaly-4/Shutterstock

Nakon navršene 40. godine, ne stari samo koža, već i kosa, a sjede vlasi nisu jedini pokazatelj starenja. Poslije 40. godine kosa gubi elastičnot, vlagu, debljinu vlasi i gustoću. Bojanje kose nije jedina stvar o kojoj treba voditi računa.

Stariju kosu treba njegovati na pravi način kako bi se podmladila, postala sjajna, održala elastičnost i mekoću. Srećom, ne postoji samo anti age preparati za kožu, već i za kosu. Poslije njege s takvim preparatima boja kose će biti ljepša, a o ukupnom utisku na okolinu da i ne govorimo.

Starija koža teško podnosi alkalne preparate. Poslije njih joj treba mnogo više vremena da ponovo uspostavi fiziološku pH vrijednost, koja za vlasište iznosi 4,1 pH jedinica. Zato je važno da vaš šampon ne sadrži sulfate, koji isušuju vlas, već da bude neutralan.

Često se događa da se ženama u menopauzi kosa pri tjemenu više masti, dok je na vrhovima suha. Rješenje tog problema nije u svakodnevnom pranju kose, koje zapravo može imati potpuno suprotan efekat. Često pranje potiče lučenje sebuma, a krajeve isušuje. Njegujte vlasište i kožu glave ampulama koje reguliraju lučenje masnoće, a pranje reducirajte na najviše dva puta tjedno.

Pažljivo tretiranje kose u srednjim godinama mora postati obavezan dio vaše njege. Za to su najefikasnija ona sredstva koja sadrže keratin ili arganovo ulje jer ti sastojci sprječavaju isušivanje kose i vraćaju joj elastičnost i vlagu. Stavljajte ih jednom tjedno prije pranja kose i držite onoliko koliko je navedeno na uputstvu o korištenju preparata.

Kako bi boja vaše obojene kose djelovala prirodno, na količinu boje koju koristite dodajte tri do četiri centimetra neke smeđe ili lješnjak boje. Obavezno koristite jači hidrogen, najbolje devetpostotni. Ako imate gustu kosu i debelu vlas, onda odaberite dvanaestpostotni hidrogen.

Za bojenje sijedih vlasi potrebno je duplo više boje nego hidrogena. Na primjer, u 60 grama boje dodajte 30 grama hidrogena. Ako boja sadrži premali postotak amonijaka, neće moći obojati sijede.

U određenim godinama života frizera morate početi doživljavati kao kozmetičara. Kako vam kozmetičar uklanja bore, tako i frizer postupa s kosom, uklanjajući deformacije kose i vlasišta uzrokovanih starenjem. Piling kose dubinski čisti vlas od nataloženih štetnih materija kao što su smog, nikotin, razni neorganski preparati koji zatvore dlaku i smanjuju djelovanje preparata za njegu.

Kosa vremenom gubi keratin, a pouzdan način da se on nadoknadi jest tretman kojim se keratin aplicira u dubinu vlasi. Kosa postaje živa i vidno pomlađena. Kako bi se keratin što duže zadržao u kosi, perite je keratinskim šamponima i stavljajte keratinski balzam.

Obvezno izbjegavajte korištenje silikonskih kapi zbog njihovog dugotrajnog razgrađivanja. Uz to, svakako trebate prestati s korištenjem lakova za kosu jer su puni smole koja još više lijepe ionako oštečenu kosu. Zaboravite i na gelove jer isušuju kosu.

 Autor: M.T.  Foto: Valua Vitaly-4/Shutterstock