Poruka Steve Jobsa

Steve Jobs, Foto: segagman/Flickr

“Kada odrastaš, naginješ tome da ti se priča da je svijet takav kakav jest i da je tvoj život samo to da živiš svoj život, unutar tog svijeta. Pokušaj ne udarati previše u zidove. Pokušaj imati finu obitelj, zabaviti se, uštedjeti nešto novca…”

Steve Jobs, Foto: segagman/Flickr

To je vrlo ograničen život. Život može biti puno širi jednom kada okriješ jednu jednostavnu činjenicu: Sve oko tebe što možeš nazvati životom je sačinjeno od ljudi koji nisu pametniji od tebe i ti to možeš promijeniti, možeš utjecati na to, možeš izgraditi vlastite stvari koje mogu koristiti drugi ljudi.

Jednom kada to naučiš, više nikada nećeš biti isti.”

Jeste li već čuli ovu izjavu? U svom videozapisu od samo 46 sekundi koji je preuzet iz PBS-ova dokumentarca “Steve Jobs: One Last Thing”, a koji se nedavno pojavio na YouTubeu, tehnološki vizionar i lider sažeo je svoj pogled na život. Snimka je inspirirala mnoge pisce i brojne Appleove fanove širom svijeta.

Očima malog poduzetnika, što možemo sa porukom Stevea Jobsa?

  • prenijeti razmišljanje “out of the box” svojim zaposlenicima, kolegama i klijentima
  • ne smijemo se bojati riskirati
  • uvijek sanjati bolje i više, no ne se razočarati padovima
  • ne misliti da je kolega poduzetnik pametniji od nas, samo zato što trenutno ima više posla
  • biti strpljiv, graditi polako svakoga dana i slijediti svoj san

No, možemo li se prestati bojati?

“Kaj se ti onda spominaš v Zagrebu sa tim direktorima i poznatim osobama i nije te ništ sram?” – znaju me pitati u Zagorju.
Kada potječete iz male sredine, puno će vam puta reći da kroz život morate ići ponizno, skromno i sa strahom u kostima, jer nikad se ne zna.
Uspijete li se tih usađenih strahova osloboditi, već ste napravili puno.

“Spominam se (u prijevodu: razgovaram), družim, upoznajem, dogovaram ideje, realiziram ih, javljam se prva, potičem, lobiram i borim iz dana u dan, za ono u što vjerujem…” – kažem im. Uostalom, to čini i jako puno mojih kolega. A Steve Jobs (kao i mnogi drugi uspješni vizionari) svojim nas ostavštinama pomažu gurati naprijed.

Autor: Martina Kocijan, Kreativna Vjeverica