Kako odrediti cijene novih proizvoda

određivanje cijena
Određivanje cijena, Foto: wrangler/Shutterstock

Kako se na tržištu određuju cijene? Za određivanje cijena novih proizvoda možete se služiti strategijom penetracije i strategijom pobiranja vrhnja. Ako niste sigurni u značenje pojmova, slijedi nekoliko korisnih informacija.

Strategija penetracije

Strategija kod koje poduzeće određuje cijenu proizvoda na nižoj razini od njegove stvarne vrijednosti u svrhu bržeg i sveobuhvatnijeg osvajanja tržišta. Strategija penetracije je opravdana kada se očekuje skori ulazak konkurencije na tržište i u slučaju kada je potražnja za proizvodom cjenovno elastična.

To prije svega znači da je ciljno tržište relativno osjetljivo na promjene cijena. Negativne strane ove strategije su te da niže cijene mogu izazvati sumnju u kvalitet proizvoda kod kupaca i smanjeni entuzijazam prodavača zbog nižih marži.

Strategija pobiranja vrhnja

Strategija koja određuje cijene na relativno visokoj razini te ih postupno snižava. Strategija pobiranja vrhnja provodi se kada se želi što brže pokriti trošak nastao u fazi razvoja novog proizvoda. Ova strategija je primjenjiva kod poduzeća za čijim je proizvodima potražnja neelastična, a poduzeće ima monopol nad proizvodom.

Foto: wrangler/Shutterstock