Popravljanje namještaja

Popravljanje namještaja, Foto: forwardcom/Sxc

Osvježite izgled pletenog namještaja

Čišćenje namještaja od trske zna biti pravi izazov. No to nije razlog zašto biste profesionalcu plaćali da to učini. Stephen Berne, kanadski restaurator antiknih stolica nudi sljedeće znalačke savjete.

Upotrijebite usisavač s nastavkom u obliku četke kako biste očistili prašinu, prljavštinu i dlačice između ispletene trske.

Obrišite krpom namočenom u razrjeđivač za boju ( najprije probno nanesite malo razrjeđivača na manje uočljiv dio kako biste se uvjerili da nećete oštetiti izgled materijala ) . Tvrdokorne mrlje lagano istrljajte kistom umočenim u razrjeđivač.

Obnovite sjaj tako što ćete čistom mekom krpom nanijeti vosak za poliranje namještaja.

Zategnite ulegnutu sjedalicu

Evo trika koji će vam uštedjeti novac sljedeći put kad se sjedalica vašeg pletenog stolca rastegne i ulegne. Najprije, provjerite je li sjedalica napravljena od ratana ili kore – a ne od papirnatog pletiva. Zatim stolac okrenite naopako i namočite donji dio sjedalice, brišući je spužvom umočenom u toplu vodu. Kad se sjedalica dobro namoči – gornji dio sjedalice treba ostati suh – lagano pritisnite donju stranu sjedalice i zatim stolac okrenite natrag na noge. Kad se osuši, sjedalica će biti puno zategnutija nego prije.

Prikrijte ogrebotine na namještaju

Izbjegnite plaćanje restauratora tako što ćete prikriti ogrebotine na namještaju. To ćete lako i jeftino napraviti – samo trebate pronaći voštanu bojicu koja odgovara boji drveta i prijeći njome nekoliko puta po ogrebotini. Zatim je još samo trebate lagano utrljati kako bi se stopila s ostatkom plohe.

Sačuvajte antikne predmete

Da biste što bolje sačuvali antikne predmete, nastojte što manje mijenjati izvornu konstrukciju i izgled staroga namještaja. Skidanje staroga laka ili boje te nanošenje novoga sloja može drastično smanjiti vrijednost antiknog komada namještaja. Ako je stolac malo raskliman i škripav ili je površinski sloj laka na stolu ispucao, ostavite ih takvima kakvi jesu.

Zaštita bez prevelike brige

Suprotno tomu što proizvođači raznih politura u spreju s mirisom limuna tvrde, nisu vam potrebne skupe kemikalije da biste očistili i zaštitili drvene komode, stolove i stolce. Štoviše, ti im proizvodi mogu više naštetiti no što će ih zaštititi. U Britanskoj nacionalnoj zakladi za očuvanje starina (National Trust), taj minimalistički pristup razvijen je do krajnosti: da bi se spriječilo habanje, površinska prašina čisti se samo kad se to uistinu smatra neophodnim. Za najnježnije čišćenje, glatke ravne plohe čiste se preklopljenim mekim pamučnim krpama. A kad je riječ o posebno vrijednim predmetima, intervencije znaju biti još rjeđe. Knjige se mogu čistiti svakih tri do pet godina, keramika svakih pet do deset godina, a slike jednom u svakih 25 godina. Blijeđenje uslijed izloženosti suncu i tamnjenje uzrokovano apsorpcijom kemikalija i vlage glavni su neprijatelji drvenoga namještaja. Za izbjegavanje takvih problema, stručnjaci predlažu sljedeće.

Zaštitite drvo od vlage upotrebljavajući podmetače za čaše i odmah brišući prolivene tekućine. Ako je ikako moguće, nastojte izbjegavati čišćenje vodom.

Redovito brišite prašinu mekom, suhom krpom.

Polirajte jednom godišnje proizvodima kao što je pasta za poliranje na bazi voska marke Johnson’s – no samo ako je lak stola netaknut. Pasta će zaštititi namještaj bez prodiranja u drvo i spriječiti prianjanje čestica prašine za površinu. Odaberite polituru koja odgovara boji drveta. Ako je drvo ispucalo ili je lak oguljen, u potpunosti preskočite upotrebu paste.

Parom ispravite udubljenja

Udubljenje na drvenoj površini često se može ukloniti ako, pomoću vlage i topline, zbijena vlakna drveta nabreknu na normalnu veličinu. Da biste to postigli, tankom iglom izbockajte lak na udubljenome dijelu, kako bi nanešena vlaga mogla prodrijeti u drvo ispod laka. Zatim prekrijte udubljenje presavijenom vlažnom krpom, na nju stavite metalni čep kako bi širio toplinu te na njega prislonite vruće glačalo na nekoliko minuta. Pazite da ne spržite lak. Nakon što se drvo posve osuši, rupice izbušene iglom zapunite tankim slojem svježega laka.

Prebojite plastiku

Kad se plastika i namještaj jednom zagrebu, često malo toga možete učiniti kako biste popravili stvar. No jedno od rješenja jest prebojiti oštećeni predmet. Najnovije boje lako i glatko prekrivaju plastiku, bez potrebe za temeljnim premazima. Ako vam se žuri, upotrijebite aerosolnu boju.

Foto: forwardcom/Sxc