Poljska preslica

poljska preslica

Poljska preslica je sredstvo za čišćenje, moćan lijek i eliksir ljepote koju mnogi smatraju štetnim korovom. Poznatija je pod nazivima voščenka, hvošč, rastavić, konjski rep i cinkrot. Izgledom je slična maloj jelki koja naraste do 30 centimetara, a staništa su joj livade i pjeskovita polja.

Prilikom berbe poljske preslice treba biti oprezan jer ima otrovne dvojnike te se ne smije brati u zagađenim poljima. Bere se u ožujku i travnju, a beru se samo neplodne zelene stabljike na način da se režu do zemlje i suše u hladu. Preslica i nakon sušenja mora biti zelene boje.

Poljska preslica kao lijek

Osim što je prirodni lijek poljska preslica je sredstvo za pranje suđa, poliranje, pjeskarenje, a može se koristiti i za čišćenje arheoloških izložaka.

Liječi gotovo sve bolesti, a može se koristiti izvana i iznutra kako za zdravlje tako i za ljepotu. Sadrži visokovrijedne silicijeve spojeve, kalcij, flavonoide, glikozide, akonitične kiseline, mangan, željezo, fitosterole i fenole.

Ima sposobnost apsorbiranja jedinstvenih minerala iz tla kao što je silicijev dioksid koji se ne može tako lako naći u drugim biljkama.

Nazivaju ju i biljkom koja remineralizira organizam zbog visokog udjela nutrijenata i minerala. Posebno se preporučuje za obnavljanje koštanih tkiva nakon tjelesne dekalcifikacije ili traume. Pomaže i kod iščašenih zglobova i stegnutih ligamenata jer jača hrskavicu i vezivno tkivo. Zbog svojih antiupalnih aktivnosti korisna je i za reumatoidni artritis.

Radi se o jednom od najjačih diuretika koji mogu pojačati eliminaciju vode iz organizma zbog čega je odlična za zdravlje urinarnog trakta. Može pomoći i kod krvarenja, cistitisa, upala, cističnih ulceracija i infekcija.

Posebno je učinkovita i kod benignog povećanja prostate ili kod upale prostate, a koristi se i za tjeranje, otapanje i smanjivanje bubrežnih kamenaca. Preporučuju ju i za mršavljenje i pomoć kod celulita, a za mršavljenje ju je najbolje koristiti u obliku čaja.

Preslicu možete iskoristiti na više načina pa tako i pripremiti ukusan čaj od preslice. Dovoljno je u mlaku vodu staviti jednu malu žlicu svježe ili osušene preslice te staviti na vatru. Nakon što proključa dovoljno je kuhati najviše minutu, ostaviti da odstoji nekoliko minuta te procijediti.

Poljska preslica se koristi i kao narodni lijek za liječenje:

 • Hemeroida – velike venske skupine koje se mogu pojaviti na rubu kanala ili u rektalnom kanalu. Obično je u pitanju lagana i prolazna pojava.
 • Tonzilitisa – ili upala krajnika, ždrijela i mandula prilikom čega dolazi do bolova u mišićima, zglobovima te visoke temperature. Mogu se javiti simptomi poput povećanih limfnih čvorova, problemi s gutanjem te glavobolja.
 • Gingivitisa – upala desni koja dovodi do crvenila, edema i krvarenja. Najčešći uzrok je nakupljanje plaka između zuba i gingive. Plak može stvoriti gingivalne džepove u kojima se nalaze bakterije, a radi kojih će nastupiti karijes i gingivitis.
 • Upalu dišnih organa – najčešće zarazne bolesti poput infekcija gornjeg dišnog sustava. Terapija će se odrediti prema uzročniku i kliničkoj slici. Upale je najlakše prepoznati po kihanju, iscjetku iz nosa te peckanju u grlu. Za razliku od simptoma koji mogu nestati za najviše 10 dana, suhi kašalj se može zadržali do nekoliko tjedana.
 • Raka mjehura – najčešći tumor mokraćnih kanala i može se javiti u svakoj dobi. Češći su kod muškaraca kod kojih se nalaze na četvrtom mjestu nakon raka debelog crijeva, pluća i raka prostate.
 • Rak prostate – zloćudni tumor koji nastaje u prostati i s vremenom se može preko krvi i limfe proširiti na druga tkiva i organe. Za razliku od drugih vrsta karcinoma ne raste brzo. Simptomi su obično krv u urinu, problemi s mokrenjem i učestalo mokrenje po noći.
 • Rak kostiju – počinje u kostima te zahvaća i druge kosti koji se nalaze na nogama i rukama. Većina nastaje iz zloćudnih stanica koje su metastazirale s prvotnih zloćudnih tumora. Obično se javlja kao bezbolna i tvrda kvrga. Primijetite li takvu izraslinu treba se javiti liječniku koji vas može uputiti na rendgen.
 • Rak bubrega – potječe iz bubrega, a počinje se stvarati nakon što pojedine stanice bubrega krenu s mutacijama. Simptomi su umor, bolovi u leđima i krv u mokraći.
 • Menopauze – kraj menstrualnih krvarenja te prirodni proces starenja. Nastupa nakon pada proizvodnje spolnih hormona poput estrogena i progesterona.
 • Dijabetesa – poremećaj prilikom čega se poveća razina šećera u krvi do čega dolazi nakon što gušterača prestane djelomično ili potpuno proizvoditi inzulin.
 • Anemije – nastupa nakon što padne količina hemoglobina, a koji je potreban za dovođenje kisika u krv.

Može pomladiti i proljepšati kožu, a odlična je i za liječenje tvrdokornih kožnih problema i jačanje noktiju. Poljska preslica je odlična za liječenje i njegu vlasišta jer uklanja perut, pomaže kod gubitka kose, jača korijen kose i potiče rast kose.

Zbog toga što preslica ima jako diuretičko djelovanje, nije ju dobro koristiti za liječenje upale bubrega i upale mjehura jer može dodatno iscrpiti organe. Ako ste se odlučili na terapiju preslicom važno je da cijelo vrijeme pijete puno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije organizma.

Dugotrajno korištenje spomenutog prirodnog lijeka može smanjiti razinu B vitamina, a što je onda potrebno nadoknaditi pomoću prehrane. Da bi bili sigurni kako je došlo do manjka B vitamina takvo stanje možete prepoznati po nesvjestici, vrtoglavici i mučnini. Oni koji imaju bolest bubrega, trudnice, dijabetičari i alkoholičari trebali bi se prije upotrebe preslice savjetovati s liječnikom.

Autor: A.Z., Foto: MPF/Wikimedia