Parfumerije, mirisna carstva

žena u parfumeriji

Jean Guerlain je rekao: “Parfem je najintenzivnija forma pamćenja.” Istina je da mirisne asocijacije pobuđuju najjača i najintenzivnija sjećanja. To se naziva još i Proust fenomen, po francuskom piscu Marcelu Proustu. U remek djelu, “U potrazi za izgubljenim vremenom”, govori o sjećanjima koja priziva miris keksića i čaja.

Je li efekt doista stvaran ili ne, nije znanstveno potvrđeno, ali istraživanja sugeriraju da je  ovo vrlo vjerojatno, sumnjajući da se radi o bliskom pozicioniranju centra za osjet mirisa i onoga za emocije unutar mozga.

Za nas, dame novog tisućljeća, ovo je jako uzbudljivo doba olfaktornih senzacija. Imamo hramove mirisa u kojima svaka može izabrati nešto sebe. Redove i redove polica na kojima nas skidanje jednog čepa i raspršivanje te dragocjene tekućine vodi u vrt stabala limuna, već sljedeća nas vodi na plažu na Baliju, a sljedeća u šumu lijana i tropskog cvijeća. Zamislite kolike smo sretnice danas i što nam se sve pruža.

Posjet parfumeriji savršen je način za provesti popodne. Ustanite u subotu ujutro, protegnite se, popijte kavu i umjesto besciljnog lutanja gradom, navratite u parfumeriju. Isprobajte razne mirise, možda vas pogodi ljubav na prvi udah. Ponašajte se sa parfemom kao da je vaš potpis, pa ako tražite nešto novo, svoju novu proljetnu personu, pravo je vrijeme za lutanje po mirisnim policama.

Svaka od nas uvijek će imati parfem koji joj nešto znači. Onaj koji će kupovati stalno ili uvijek imati još malo u bočici za posebne prilike, čak i kada se svakodnevni parfem stalno izmjenjuje. Postoje i takve ljubave priče da pronađete jedan parfem za cjeli život i on postaje dio vas. Tko god uđe u prostoriju iza vas zna da ste bili ovdje jer vas osjeti. To je jedna posebna veza između žene i njenog parfema.

Ako ste se zaželjele promjene, ali niste sigurne što biste posavjetujete se sa educiranim osobljem koje možete pronaći u parfumerijama. Opišite im svoj životni stil i preference i mirisne note koje volite i oni će probati pronaći nešto baš za vas. Tko zna možda je nova mirisna romansa udaljena samo desetak minuta od vas i samo je trebate pronaći.

Autor: L.K., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock