Panchakarma – čišćenje organizma na ayurvedski način

hrana za čišćenje organizma

Ayurvedski program pomlađivanja i čišćenja tijela po imenu panchakarma se sastoji od pet procedura koje uključuju čišćenje debelog crijeva, krvi, nosa i želuca. Ovaj program je razvijen s ciljem uklanjanja tjelesnih nečistoća i otrov, produženja života, pomlađivanja organizma i poboljšanja zdravlja.

Prirodno čišćenje organizma

Primijetili ste da ste već neko vrijeme umorni i da vam konstantno nedostaje energije? Vjerojatno je došlo vrijeme za prirodno čišćenje organizma.  Detoksikacija je jedan od najvažnijih procesa za bolje zdravlje, jer pomaže ukloniti štetne tvari i vratiti tijelu prirodnu ravnotežu. Da je vašem tijelu potrebna detoksikacija najbolje ćete prepoznati po sljedećim simptomima:

 • prerano starenje
 • glavobolja
 • probavne smetnje
 • depresija
 • pretjerano mršavljenje ili debljanje
 • alergija

Slijede najbolji proizvodi za čišćenje organizma:

 • Zelena glina – jedno od najstarijih sredstava za obnovu tijela, a s kojim su se služili i u vrijeme starog Egipta kada se zelena glina koristila ne samo za mumificiranje faraona nego i za liječenje. Želite li isprobati ljekovita svojstva gline, napunite kadu toplom vodom i dodajte 2 do 3 šalice gline te se opuštajte 15 minuta. Za to vrijeme će kroz pore glina prodrijeti u organizam te izvući teške metale. Nakon čišćenja unesite dobre bakterije kako bi ponovno uspostavili crijevnu floru.
 • Klorofil – zeleni pigment koji je moguće pronaći u zelenim biljkama, ali voću i algama. Smatra se važnim kelatom u prirodi te korisnim sastojkom za detoksikaciju organizma, budući da ima sposobnost na sebe vezati teške metale te ih ukloniti iz organizma.
 • Čaj od sjemenki celera – pomaže smiriti organizam prije spavanja, a što će pomoći da lakše utonete u san.
 • Čaj od maslačka – najbolji odabir za one koji ujedno imaju problema s kožom jer djeluje i kao diuretik.
 • Čaj od čička – ili korijena čička koristi za čišćenje jetre te uklanjanje štetnih sastojaka iz krvi.
 • Zeleni čaj – sadrži sastojke koje mogu ubrzati metabolizam. Dobiva se iz biljke čajevca i radi od svježih listova.
 • Čaj od šipka – bogat je ne samo antioksidansima nego i vitaminom C. Savjetuje se za čišćenje, kod upala i prehlada te za jačanje imuniteta.
 • Čaj od đumbira – pruža osjećaj sitosti i poboljšava rad probave, a poznat je i kao jak antioksidans.

Važno je poduzeti sve potrebno kako bi očistili tijelo, a pored navedenih namirnica možete si pomoći sokovima od svježeg voća i povrća te s povrtnim juhama u kojima se nalazi dovoljno namirnica bogatih vlaknima. Ne zaboravite da povrće ne treba dugo kuhati kako bi zadržali sve vrijedne sastojke.

Čišćenje organizma po ayurvedi

U duhovnom smislu ovaj program uklanja negativne misli, a oslobađa od ustaljenih loših obrazaca ponašanja koji omogućuje povratak zdravom početku.

Ovo je zapravo jedna od metoda detoksikacije koju je potrebno provesti jednom godišnje, a koja se radi zbog prevencije bolesti i s namjerom spiritualnog i emocionalnog razvoja, a dijeli se na tri stupnja.

U pripremnom stupnju purv karma tjelesna tkiva se pripremaju za oslobađanje i čišćenje od toksina. Priprema se vrši pomoću uljne terapije i terapije znojenjem.

Organizam se može pripremiti i uz pomoć posebne prehrane, a dva tjedna prije detoksikacije iz prehrane je potrebno izbaciti slatkiše, većinu mliječnih proizvoda, umjetno obrađenu hranu i stimulanse poput kave.

Tjedan dana prije čišćenja hrana se ponovo mijenja i mora biti bazirana isključivo na cjelovitim žitaricama i povrću. Za vrijeme urv karme je potrebno izbaciti sve aktivnosti koje nisu nužne i koje osobu opterećuju. Savjetuje se šetnja prirodom ili meditacija. Pozornost je potrebno posvetiti dubokom disanju, a posebice izdahu koji će pomoći u rješavanju loših osjećaja, misli i blokada.

Drugi stupanj čišćenja se naziva panchakarma koja se izvodi uz pomoć posebne čajne mješavine i jednodnevnog posta. Na prazan želudac je ujutro potrebno uzeti prokuhanu toplu vodu s 1 žličicom gheeja, a na taj će se način očistiti otrovi iz organizma.

Preko dana je potrebno piti samo biljne napitke i smirivati um uz pomoć dubokog disanja. Prije spavanja se može nanijeti i malo gheeja na stopala koja onda treba izmasirati i na prsa utrljati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

Treći korak je pomlađivanje i za vrijeme ovog stupnja je potrebno prijeći na jednostavnu prehranu. Polako i postupno se uvodi kruta hrana u jelovnik, a prvi i drugi dan treba jesti khichri uz veću količinu vode.

Za mnoge ljude je upravo ovaj zadnji korak najdublje iscjeljivanje, a smatra se da tjednima nakon procesa čišćenja osoba osjeća duhovne i tjelesne promjene. Nakon što se detoksikacija provede osjeća se osvježavajuće olakšanje, a osjeća se i vrijednost svake namirnice koja se unosi u organizam.

Autor: A.Z., Foto: Lecic/Shutterstock