Osjećaj nervoze u želudcu

Žena pod stresom, Foto: Auremar/Shutterstock

Nervozan želudac je stanje, odnosno problem koji utječe na mnoge pojedince diljem svijeta. Ljudi koji imaju brige i tjeskobe često svoje trenutno raspoloženje manifestiraju na taj način da im se prvo odrazi na želudac.

Ti problemi mogu varirati od manjih grčeva do pojave samog čira, odnosno njegovog krvarenja. U slučaju da za hranu koju pojedete imate osjećaj kako vam se vraća nazad, najbolje je posjetiti liječnika kako bi utvrdio u čemu je problem.

Činjenica je kako se problemi manifestiraju ovisno o tome koliko smo jaki, odnosno koliko dugo možemo izdržati da nas neke stvari ne živciraju. Svaka nervoza ima direktan utjecaj na naš organizam, u ovom slučaju želudac.

Jedan od simptoma nervoznog želudca je sama kiselina. Naime u tom trenutku može doći do njenog pomicanja, odnosno ona može ići prema gore. Tada obično osjećamo peckanje u području grla. Osjećaj nije nimalo ugodan.

Drugi simptom može se odnositi na upalu crijeva, odnosno na nemogućnost želudca da probavi našu hranu. To je problem za koji ne možemo kriviti nervozu. Ona može pojačati nelagodu, ali nije generalni krivac.

Čir kao jedan od glavnih posljedica neurednog života, isto se tako manifestira u našem želudcu. Prema posljednjim istraživanjima pokazalo se kako nije samo stres glavni krivac za pojavu čira. To isto tako mogu biti bakterije koje se nastane u našem tijelu, a koje unesemo putem vode ili hrane.

To su namirnice kao što je hrana puna masnoće, gazirana pića, kava, mlijeko. Možemo zaključiti kako nervoza nije jedini uzročnik problema koji se javljaju u području želudca, ali zasigurno zauzima visoko mjesto što se tiče uzročnika koji nam stvaraju nelagodu.

Autor: S.Š. Foto: Auremar/Shutterstock