Kako se riješiti zubobolje za 7 minuta

kod zubara

Do zubobolje dolazi zbog boli koja se javlja pritiskom na živac. Bol je iznimno neugodna i javlja se obično kod osoba koje ne provode redovito higijenu zuba ili kod onih koji su skloni gingivitisu tj. upalama desni. Takve upale uzrokuju otok, bolove i krvarenje desni.

Postoji cijeli niz svima dostupnih prirodnih lijekova koji ublažavaju simptome i takva stanja pa je to i veliki razlog da ih uvrstite u upotrebu. Umjesto da posegnete za tabletama koje uzrokuju niz nuspojava, pročitajte naše savjete za prirodno liječenje bolesti zuba i usne šupljine.

Mnoge osobe kada osjete bol u zubu prvo posegnu za tabletom protiv bolova. To nije loše rješenje, ali obzirom kako se ipak radi o sredstvu u kojem ima malo kemije i koje ne djeluje dobro na jetru, bilo bi dobro razmisliti o drugim mogućim rješenjima uz koje će vaša zubobolja postati samo prošlost i loša uspomena.

Kako ublažiti zubobolju

Zubobolja je najgora bol koju čovjek osjeća, ako do nje dođe. Bol zuba se ne može samo tako ukloniti, a razlog za zubobolju može biti zubni karijes. Prvi osjet karijesa na zubu je osjećaj boli dok osoba jede slatko, ili dok pak pije vruću ili hladnu tekućinu. Svaka zubobolja zahtijeva intervenciju stomatologa.

Ako pak ne možete tako skoro do zubara, pokušajte bol zuba ublažiti sami, tako da zube dobro očistite zubnim koncem, primijenite hladne obloge s vanjske strane zuba, usta isperete toplom vodom i popijte lijek protiv bolova.

Uvijek prilikom konzumacije jela zub koji vas boli zaštitite tako da stavite vatu na taj zub. Odmah se javite u hitnu stomatološku ambulantu ukoliko imate groznicu, otežano gutate ili dišete, bol traje dulje od dva dana i ako imate znakove infekcije.

Kod zubobolje vam mogu pomoći maslinovo ulje i ulje klinčića koje pomiješate i uz pomoć vate nanesete na zahvaćeno područje, a postupak ponavljate tri puta na dan. Preporučuje se i žvakanje klinčića, ali ne s bolnim zubom. Klinčić će ublažiti bolove, dezinficirati usnu šupljinu i djelovati antibakterijski.

Mješavina sezama, žličice gorušice i pola žličice muškatnog oraščića će pomoći pri ublažavanju zubobolje, sprečavanja proljeva i povraćanja, te će ukloniti i mučninu. Mješavinu nanesite uz pomoć vate, tako da napravite malu kuglicu koju stavite na bolan zub i ostavite da odstoji neko vrijeme, pa nakon toga dobro isperite toplom vodom.

Napravite mješavinu čaja od lovorovog lista, kantariona i nevena. Pet žlica mješavine prelijte s pola litre vode. Kada voda prokuha, ostavite ju odstajati oko pola sata, pa čaj koristite za ispiranje usta.

Na zub možete staviti i mješavinu od pet žlica meda i žličice cimetovog praha, a postupak ponavljajte tri puta na dan, sve dok vam bol ne prestane. Ova mješavina će vam sigurno pomoći kod uklanjanja zubobolje, a korisna je i za sveukupno zdravlje organizma.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se zubobolja može otkloniti ili ublažiti bez da uopće otvarate usta. Ono što morate učiniti je uzeti kockicu leda koju ćete staviti na pregib između palca i kažiprsta te lagano trljati po tom području do 5 minuta. Spomenuto područje dlana je ono na kojem se nalaze završeci živaca koji su povezani sa centrom za bol u mozgu. Spomenuti centar za bol je važan jer kontrolira stupanj boli koji se može javiti na području ruke i glave. Trljanje ledom radnja je koja pomaže blokirati te centre, a oko 90% ispitanika potvrdilo je kako im je spomenuta radnja ublažila zubobolju.

Zubobolju možete riješiti i uz pomoć slane vode. U toploj vodi otopite sol i spomenutom smjesom isperite usta. Važno je znati kako ne smijete progutati slanu vodu, jer se u njoj nalazi velika količina soli.

Pogledajte video i saznajte kako ublažiti zubobolju.

Autor: S.Š., A.Z, Foto: Andresr/Shutterstock