Ortopedske cipele za djecu

ortopedske-cipele

Kupnja dječje obuće nije nimalo jednostavna. Djeca često vide cipele, sandale ili tenisice na televiziji koje im postanu zanimljive zbog boje, modela, uzoraka ili određene funkcije. Naročito je teško zabraniti djecu obuću koja im se sviđa. Međutim, ukoliko imaju probleme sa stopalima kao što su ravna stopala, razne deformacije ili iskrivljena kralježnica, liječnik će im odrediti nošenje ortopedskih cipela.

Ortopedske cipele izrađuju se za djecu koja imaju zdravstvenih problema, deformacije stopala, nogu ili cijele kralježnice. Mnogi proizvođači danas nude različite materijale i modele ortopedskih cipela, a kod kupnje je najvažnije obratiti pažnju na kvalitetu. Vaš će vam liječnik znati preporučiti odgovarajući model i oblik samih cipela.

Dijagnoza bolesti uspostavlja se već u ranom djetinjstvu, kod sistematskog pregleda. Pedijatar ili fizijatar pri prvom će pregledu uvidjeti postoje li ikakvi problemi kod djeteta te prepisati odgovarajuću, odnosno potrebnu terapiju. Najvažnije je što prije započeti s njom, kako bi rezultati bili učinkovitiji.

Svaka ortopedska cipela izrađuje se isključivo za jedno dijete. Najprije se izrade potrebna mjerenja kako bi se otkrio broj te oblik cipele koje dijete treba. Zatim se te mjere zapisuju i kreće se s proizvodnjom. Lista čekanja za ortopedske cipele nije nimalo kratka, a čeka se duže vrijeme.

Cipele se po igledu ne razlikuju mnogo od običnih cipela, stoga djeci nije neugodno nositi ih. Dolaze u raznim bojama, najčešće šarenim pa ne odaju dojam posebnih cipela. Udobne su i lagane.

Kao zamjena ortopedskim cipelama, danas se mogu nabaviti ulošci koji su jeftiniji i dostupniji. Razlikuju se po tome što za razliku od cipela, sami ulošci nemaju ortopedsko, odnosno terapijsko djelovanje. Oni samo olakšavaju bolove i probleme sa stopalima, ali ih ne rješavaju. Stoga se kod većih problema sa stopalima preporučaju jedino ortopedske cipele. Veći će i brži učinak imati na djetetovo ozdravljenje.

Autor: D.Š.Foto: Tereshchenko Dmitry/Shutterstock