Operacija nosa ili rinoplastika

mjerenje nosa

Nezadovoljni ste veličinom ili pak oblikom svog nosa? Smeta Vam grba ili smatrate da su Vam nosnice preširoke? Htjeli biste samo malo skratiti ga? Oduvijek ste se divili malim prćastim nosićima kakve imaju zvijezde Hollywooda i domaće estrade? Ili jednostavno želite poboljšati funkciju disanja uz manju ili veću estetsku korekciju? Ako ste odgovorili na neko od ovih pitanja potvrdno, na pravom ste mjestu! U ovom članku saznat ćete sve o jednom od najpopularnijih, ali ujedno i najkompleksnijih zahvata u estetskoj kirurgiji- estetskoj operaciji nosa ili popularno nazvanoj rinoplastika.

Nos je bez sumnje jedna od najuočljivijih struktura ljudskog lica. Osim vrlo važne funkcijske uloge, nos ima i vrlo bitnu estetsku ulogu. Čak i najmanja promjena može rezultirati potpuno drukčijim izgledom lica. Bilo da je nos disproporcionalan od rođenja, puberteta ili je pak rezultat ozljede i traume, razvojem kirurških i ne kirurških metoda korekcije nosa, nastoji se što bolje ga uklopiti u strukture lica. Stoga nije začuđujuće što se mnoštvo ljudi podvrgava upravo estetskoj korekciji nosa.

Ono što se danas smatra savršenim proporcijama nosa je ako je kut rotacije za žene 90 – 100 stupnjeva, a kod muškaraca 95 – 110. Rotacija vrha nosa je zapravo mjera koliko je nos spušten ka dolje prema usnama. Nos kojem je rotacija manja od 90 stupnjeva smatra se dugim i karakterističan je za muškarce.

Rinoplastika je operacija nosa koja može biti funkcionalna i estetska. U najčešće deformitete nosa spada: grba na nosu, širok nos, sedlasti nos, krivi nos, širok, zadebljan ili spušten vršak nosa.

Uz rinoplastiku, u zahvate na nosu spada i septoplastika. Septoplastika je operacija nosne pregrade u svrhu ispravljanja devijacije septuma (pregrade) što je jedan od najčešćih uzroka poremećaja funkcije nosa. Devijacija je uglavnom urođena, ali može nastati i nakon traume nosa.

Devijacija uzrokuje suženje jedne nosne šupljine, dok u nekim slučajevima dolazi do istovremenog suženja u obje šupljine nosa. Glavno obilježje devijacije je to da ona smanjuje prohodnost te samim time i protok zraka koji tada ne može nesmetano cirkulirati nosnicama.

Budući da se radi o nepravilnoj kosti ili hrskavici nosa, kapi za nos ne pomažu. One djeluju isključivo na sluznicu nosa, a njihova dugotrajna primjena se nikako ne preporučuje jer može doći do atrofije i trajnog oštećenja sluznice nosa.

Stoga je kirurški zahvat vrlo često indiciran kako bi se uspostavilo normalno disanje i prohodnost nosnih šupljina.

Danas je najčešći kombinirani zahvat što se naziva rinoseptoplastika i njime se rješavaju i funkcionalne smetnje i sama estetika.

Estetska operacija nosa ne bi se smjela izvoditi kod osoba mlađih od 17 godina jer rast i razvoj nosnih struktura još uvijek nije u potpunosti završen.

Jesam li dobar kandidat za operaciju nosa

Možete razmatrati operaciju nosa ako:

 • želite poboljšanje, ali ne i savršenstvo
 • fizički ste zdravi
 • imate realna očekivanja
 • proces rasta i sazrijevanja nosnih struktura je dovršen

Tko i kako izvodi operaciju nosa

Operaciju izvodi najčešće specijalist otorinolaringologije, subspecijalist plastične i estetske kirurgije glave i vrata, maksilofacijalni kirurg ili pak specijalist/subspecijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije. Budući da nos ima kompleksnu strukturu koja se sastoji od koštane i hrskavične osnove, brojnih mišića, žlijezda, kanalića, nabora sluznice, dobro poznavanje anatomije nosa i iskustvo izabranog kirurga je nužno za uspješan ishod operacije. Prije dogovaranja zahvata provjerite da vaš izabrani kirurg ima navedene kompetencije te da je po mogućnosti specijaliziran za operacije na nosu.

Pristup operaciji nosa može biti:

 • otvoreni (otvorena rinoplastika)
 • zatvoreni (zatvorena rinoplastika)

Kod otvorene rinoplastike rez se kreće kroz kožu nosne pregrade u obliku slova Z. Takav način pristupa daje vašem kirurgu bolji pregled koštanih i hrskavičnih struktura i često se koristi kod opsežnijih zahvata na nosu. Ožiljak je minimalan i kod većine pacijenata nevidljiv.

Nasuprot otvorenoj tehnici, zatvorena se radi rezom unutar nosnica te ne ostavlja ožiljak. Pogodna je za manje deformacije koje ne zahtijevaju veće rekonstrukcije ili postavljanje graftova. Ako se radi o većim rekonstruktivnim zahvatima, nadomještanju hrskavice ili složenijim zahvatima na vršku, vrlo vjerojatno ste kandidat za otvorenu rinoplastiku.

Važno je naglasiti da svaki kirurg ima metodu koju preferira i s obzirom na vaše želje i težinu deformiteta na konzultacijama će vam savjetovati koja metoda je najbolja za vas. Iako se danas smatra da se prednost daje zatvorenoj metodi, pojedini kirurzi se ipak odlučuju za otvorenu čak i kod manjih korekcija zbog boljeg pregleda struktura.

Nakon što su završene sve faze operacije nosa bilo da se radi o otvorenoj ili zatvorenoj metodi, rezovi se zašivaju kirurškim koncem. Dodatni šavovi mogu biti smješteni u prirodnim naborima nosnice.

Pretrage prije operacije nosa

Prije svakog zahvata nužno je napraviti određene pretrage i pregled anesteziologa kako bi rizik od komplikacija od anestezije bio sveden na minimum. To uključuje između ostalog i EKG, kompletnu krvnu sliku, koagulogram, krvnu grupu, biokemijske pretrage, urin, razgovor s anesteziologom te ako spadate u neku od rizičnih skupina pojedine dodatne pretrage (hormone štitnjače, rendgenska snimka pluća, pregled interniste).

Važno je da vašem liječniku naglasite koje lijekove uzimate i ako bolujete od nekih kroničnih bolesti jer možda niste dobar kandidat za operaciju i anesteziju. Svakako je preporučljivo nekoliko tjedana prije zahvata izbjegavati uporabu lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi, primjerice acetilsalicilna kiselina i pojedini analgetici.

Pridržavajte se uputa vašeg liječnika o prestanku pušenja i uzimanja određenih lijekova netom prije operacije.

Kako izgleda operacija nosa

Zahvat se izvodi najčešće u općoj anesteziji, što znači da tijekom zahvata spavate. Izvodi se pomoću endotrahealne cijevi koju anesteziolog postavlja, a ona omogućava disanje. Ono što je također obilježje opće anestezije je i amnezija. Događaja tijekom operacije se po buđenju ne sjećate.

Druga vrsta anestezije koju poneki kirurzi koriste je lokalno potencirana anestezija. U ovom tipu anestezije pacijent intravenski dobije jako sredstvo za smirenje, a u područje planiranog zahvata daje  se lokalni anestetik. Kod ove anestezije pacijent samostalno diše i površno spava.

Obje vrste anestezije omogućavaju vam bezbolnost tijekom zahvata.

Na sam dan operacije potrebno je doći natašte – izbjegavati hranu i tekućinu minimalno 6 sati prije zahvata kako ne bi došlo do vraćanja želučanog sadržaja prilikom intubacije kod anestezije i mučnine. Prije dolaska u operacijsku salu potrebno je skinuti nakit, mobilne zubne proteze, leće, naočale, piercing, šminku i lak za nokte.

Ono što prethodi operaciji su konzultacije s odabranim liječnikom. Od iznimne je važnosti da na konzultacijama pitate izabranog kirurga sve što vas zanima i da vam on objasni što će vam točno raditi. I uz najstručniji tim liječnika uvijek su moguće komplikacije. Jedna od njih je i to da se nos može vratiti u prvobitno stanje, ali i možda ispasti lošije nego što ste očekivali. To je rizik na koji morate biti spremni.

Nerealno je očekivati od divovskog nosa mini “Barbie” nosić, stoga prije dolaska kirurgu na konzultacije razmislite o vašim očekivanjima. Danas mnoge klinike nude 3D animacije kako bi vas nos trebao izgledati nakon operacije. Mišljenja o korištenju takvih aplikacija su podijeljena. Često nos kakav vam je prikazan u aplikaciji izgleda skroz drukčije od onoga koji dobijete nakon zahvata.

Teško je predvidjeti kako će vaše strukture nosa, potporanj i koža reagirati na sam zahvat, kako će zarastati i hoće li dolaziti do pomicanja kostiju i zato se kaže da je operacija nosa izuzetno komplicirana iako traje nekad i kraće od sat vremena.

Sam oporavak traje i do godinu dana, a u tom periodu je moguće da vam se oblik nosa izmjenjuje.

Postoperativni oporavak nakon operacije nosa

Nakon operacije moguće je da ćete morati provesti noć u bolnici/klinici ili će vas nakon nekoliko sati otpustiti kući. To ovisi o vašem liječniku i izboru anestezije.

Moguće je da će vam u nosnice biti postavljeni tamponi ili silikonske pločice kako bi se spriječilo krvarenje. U tom periodu disanje na nos je onemogućeno. S obzirom na to da se disanje odvija na usta, moguće su poteškoće sa spavanjem dok se ne naviknete na takav način disanja kao i suha usta. Preporučuje se uzimati puno tekućine i kašastu hranu.

Samo odstranjenje istoga ovisi o vašem kirurgu, neki ih odstrane nakon 1,2,3 ili čak 7 dana. Na nos se uglavnom izvana postavlja vanjski fiksator, kalup kako bi pridržavao strukture da sto bolje zacijele.

Preporučuje se spavati na povišenom na leđima te stavljati obloge na područje ispod očiju da se smanji oteklina. Izbjegavati puhanje na nos, ispuhivanje nosa barem 2-4 tjedna. Hematomi oko očiju, na obrazima i oko nosa normalna su pojava te ovisno o vašem tipu kože i težini zahvata mogu potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Moguća je lagana glavobolja i ako se pojavi koriste se analgetici. Potrebno je izbjegavati izlaganje suncu, nošenje naočala, naprezanje i teže fizičke aktivnosti barem mjesec dana.

Infekcije su rijetke, ali ako posumnjate na njih nužno je odmah se javiti vašem liječniku kako bi vam prepisao antibiotsku terapiju.

Rizici kod rinoplastike i septoplastike

Također neki od rizika rinoplastike i septoplastike su:

 • ruptura kapilara i manjih krvnih žila u nosu
 • sporo zacjeljivanje rana
 • rizici koje anestezija nosi
 • krvarenje (nastanak hematoma)
 • asimetrija nosa
 • kardiološke i pulmološke komplikacije (mogu se pojaviti kod operacija koje duže traju i to posljedično može dovesti do stvaranja tromba u venama.)
 • promjena osjeta na koži
 • promjene u disanju kroz nos
 • vrlo rijetko može se razviti i perforacija septuma, tada je neophodan dodatan kirurški zahvat
 • bol, natečenost nosa, ožiljci
 • neželjen estetski rezultat (previše podignut vršak, previše udubljen dorzum nosa)

Ako niste zadovoljni željenim izgledom nosa, na sekundarnu operaciju, odnosno revizijsku rinoplastiku potrebno je pričekati minimalno godinu dana.

Cijena operacije nosa

Jedna od bitnih stavki prilikom izbora kirurga koji će vas operirati svakako je i sama cijena zahvata. Cijene u Hrvatskoj poprilično su porasle unazad nekoliko godina. Zbog toga se mnogi odlučuju na operacije izvan Hrvatske, primjerice u Turskoj i Srbiji.

U privatnim klinikama, u kojima se zahvati najčešće i obavljaju, potrebno je izdvojiti od 1500 eura do čak 5000 eura, ovisno o vrsti zahvata koji radite. Cijena za isključivo septoplastiku je najniža, dok su najviše cijene za zahvate sekundarne rinoplastike takozvane revizije. U zadnje vrijeme je popularno preko stranica za popuste kupiti kupon gdje rinoplastiku možete dobiti kod pojedinih kirurga i za 1100 eura.

Ono što možda niste znali je i da u određenim slučajevima operaciju možete dobiti i potpuno besplatno na teret HZZO. Naime, ako imate funkcionalni problem, u državnim bolnicama zahvat možete obaviti i bez plaćanja, na dobru volju vašeg kirurga je hoće li vam uz funkciju riješiti i estetiku, ali svakako vrijedi pitati.

Ispravljanje nosa bez operacije

I za to postoji rješenje! Doduše privremeno, ali ako ste nesigurni podvrgnuti se zahvatu ili ne, a želite vidjeti kako bi vam stajao drukčiji nos, fileri su rješenje za vas! Danas se ne kirurškom korekcijom mogu ispraviti brazde na nosu, neravnine nastale od ozljeda ili rinoplastike, korigirati rascjep vrha nosa, kamuflirati pomak nosa u stranu, deformacija korijena nosa i udubine na nosnicama i nosu.

Dermalni fileri su revolucija ne samo u pomlađivanju i povećanju usnica, nego se dermalnim filerima može ispraviti i nepravilnost na nosu. Sam zahvat traje vrlo kratko (naziva se popularno “5 minutes nose job”) i u područje nosa koje želite izmijeniti ubrizgava se filer.

Nedostatak zahvata je što je rezultat privremen i nos se nakon nekog vremena vraća u prvobitno stanje. Cijena ovisi o količini mililitara koja se ubrizgava, tako da ćete za 1 ml morati izdvojiti od 2000 kn na više.

Tretman se također može raditi i vlastitim masnim tkivom. Tada sam postupak traje nešto duže, ali s obzirom na to da se radi o vlastitom tkivu manja je opasnost od alergijske reakcije.

Bilo da se odlučite na kirurški ili ne kirurški zahvat korekcije nosa, svakako vam savjetujemo da dobro razmislite i upoznate se sa svim mogućim rizicima i komplikacijama. Dobro se informirajte o klinici u kojoj želite raditi zahvat. Gotovo svaki kirurg tijekom godina rada razvije svoj stil te vam fotografije prije/poslije na stranicama društvenih mreža i web stranicama klinike mogu puno pomoći. Iako je svaki pacijent individualan, možete dobiti okvirnu sliku kako bi vaš novi nos mogao izgledati.

Ne ustručavajte se na konzultacijama pitati sve što vas zanima. Slušajte savjete vašeg liječnika i pridržavajte se uputa kako bi smanjili mogućnost neželjenih ishoda.

Ako primijetite neke od komplikacija, abnormalnosti, krvarenja odmah se obratite vašem kirurgu. Redovito obavljajte postoperativne kontrole.

Budite strpljivi jer oporavak je dug i nos kakav vidite nakon skidanja kalupa često nije definitivni rezultat koji će tek biti vidljiv kroz nekoliko mjeseci ili čak godinu dana. Uz dobru preoperativnu pripremu, iskusnog kirurga i realna očekivanja sve bi trebalo proći u najboljem redu.

Foto: VILevi/Shutterstock

Zovem se Ena. Studentica sam završne godine Medicinskog fakulteta. Želja i plan mi je po završetku se specijalizirati za Plastično rekonstruktivno estetsku kirurgiju. U slobodno vrijeme se bavim sportom (fitness) i putujem. Putovanja su mi velika strast, pogotovo destinacije Dalekog istoka gdje sam provela mnogo vremena radeći i putujući. Uz fakultet, radim i nekoliko poslova vezano za struku, ali i za turizam i ugostiteljstvo. Hobi mi je između ostalog i učenje stranih jezika kojih trenutno znam pet te sam u procesu učenja još dva. Odmalena sam voljela pisati i to me opušta. Nadam se da ću ovdje svojim savjetima i znanjem pomoći drugima.