Izbjeljivanje zubi – koji su sigurni načini i opcije

bijeli zubi

Savršeno blistav i zdrav osmijeh zasigurno je san svake osobe. Međutim, kao jedan od vrlo čestih problema s kojim se mnogi susreću je diskoloracija ili obojenje zuba te zub zahvaća djelomično ili u potpunosti. Važno je napomenuti da diskoloracija ne podrazumijeva samo žute zube pa tako oni mogu biti sivi, plavi, zeleni, smeđi, crni, pa čak crveni i ružičasti.

Mnogi ljudi ne znaju da je malo žutila na zubima znak zdravlja i kvalitete zube. Izbjeljivanjem se zajedno sa žutilom i mrljama koje nam toliko smetaju, barem kad je u pitanju estetski doživljaj, skida i caklina. Ona je važna za naše zube i služi im kao zaštita od bakterija i štetnih čimbenika koje unosimo putem ruku, pića ili hrane.

Što uzrokuje diskoloraciju ili obojenje zuba?

Kava, cigarete, čaj, vino, kamenac koji nastaje posredstvom nepravilne ili nedovoljne oralne higijene, starenje, prekomjeran unos slatkiša, umaci jarkih boja, samo su neki od faktora koji dovode do žutih zuba. Kao jedan od loših utjecaja na zdravlje zuba i cakline često se navodi i fluorid, sastojak paste za zube oko čije se štetnosti još uvijek vode mnogobrojne polemike i to zbog pretjerane i nedopuštene koncentracije izražene u jedinici ppm fluorida.

Osim estetskog izgleda, narušava se i zdravlje zubne cakline, zaštitne vanjske ljuske zuba. Caklina može biti narušena zbog genetskih predispozicija, oboljenja unutarnjih organa, kiselina iz hrane ili gaziranih pića, ali i zbog škrgutanja i škripanja zubima, tzv. bruksizma.

Djelovanjem navedenih razloga, dolazi do erozije cakline koja postaje sve tanja i slabija, a žuti sloj, točnije dentin, postaje sve vidljiviji. Caklina je sama po sebi prozirna, stoga boja zuba ovisi o prozirnosti cakline i boji dentina.

Zube učinite bijelima uz pomoć zubara u dentalnom centru

Uloga zubara je svakako istaknuta pri preventivnom djelovanju i zaštiti zuba. Različite edukacije i redovne kontrole mogu dovesti do što bezbolnijeg posjeta zubaru. Čišćenje kamenca, pjeskarenje i poliranje potrebno je provoditi dva do tri puta godišnje da bi se oralna šupljina održala zdravom i čistom.

Ako se odlučite na izbjeljivanje zuba u dentalnom centru, možete birati među brojnim i efektivnim tehnikama poput laserskog izbjeljivanja zuba, izbjeljivanja zoom tehnologijompoliranja i pjeskarenja zuba (najčešće se koristi pri otklanjanju mrlja i pigmentacija od pušenja), ali i Opalescence Boost metode izbjeljivanja zuba gelom koji štiti zubno meso i jača caklinu.

Iako bi izbjeljivanje samo po sebi trebalo biti bezbolno, bol se može pojaviti, no svakako varira i ovisi o preosjetljivosti samog zuba, cakline, ali i pacijenta u konačnici. Posljednji tretman glasi za najbezbolniji i jedan od najučinkovitijih.

U dogovoru sa zubarom određuje se za koliko nijansi želite posvijetliti svoje zube i učiniti osmijeh blistavim. Ukoliko je riječ o neravnim zubima i određenim oštećenjima, utoliko postoji i mogućnost vrlo čestog i popularnog estetskog zahvata, a to je umetanje ljuskica pri čemu se minimalno brusi prednja strana zuba te se njima postiže izvrsna boja, oblik i izgled zuba. Kompozitne ljuskice su se pokazale nešto boljim rješenjem od keramičkih jer zahtijevaju manje posjeta stomatologu od keramičkih.

Ljuskice su se istaknule kao odlično rješenje ako je riječ i o liječenju zdravstvenih problema, a ne samo o estetskom izgledu, ali svakako je važno znati da se ljuskice ili bilo koje dopune ne mogu izbjeljivati.

Lasersko izbjeljivanje zuba

Profesionalno izbjeljivanje zuba svakako je najučinkovitiji i najdugotrajniji rezultat kojim možete postići savršen osmijeh, ali je zasigurno i najskuplji te jedan od najagresivnijih. Rezultat svakako ovisi od pacijenta do pacijenta, njegovim životnim navikama, kao i prehrambenim, reakciji na tretman, prvotnom stanju i nizu ostalih vrlo važnih čimbenika.

Kod izbjeljivanja stomatolog koristi lasersko svjetlo koje stimulira nastanak hidrogena, a on vraća bjelinu vašim zubima. Hidrogenova koncentracija postaje izrazito visoka, od 30 do 50%. Sam postupak laserskog izbjeljivanja najbolje rezultate postiže kod mlađih osoba. Oni imaju zdravije zube kojima laser toliko ne šteti. Starijim ljudima ili onima sa nekvalitetnim zubnim mesom, postupak ne pomaže uvijek. Rezultati su bolji za samo nekoliko posto pa se takvo izbjeljivanje na nezdravim zubima ne isplati.

Prije nego što se odlučite za ovaj postupak, važno je pitati za mišljenje vašeg osobnog stomatologa. On ima uvid u vašu zdravstvenu situaciju te će lako procijeniti koja je vrsta i način izbjeljivanja najpogodnija za vas. Što god odlučio, zadnji je izbor vaš. Pripazite na izbor ordinacije u kojoj ćete obaviti zahvat i nakon njega obratite posebnu pažnju na higijenu. Redovito perite zube, čistite ih zubnim koncem i izbjegavajte pušenje.

Kako izbijeliti zube kod kuće

Izbjeljivanje zuba u kućnoj radinosti svakako je jeftiniji, ali i nešto duži (ne i dugotrajniji) te blaži proces. Ne treba pretjerivati s konzumacijom bilo kojega sredstva za izbjeljivanje jer može doći do još većeg oštećenja i preosjetljivosti cakline.

Noćno izbjeljivanje

Jedan od načina izbjeljivanja je korištenje individualno izrađenih udlaga i gela koji se nanosi u udlage. Udlage je potrebno koristiti nekoliko sati svakodnevno (ne duže od deset dana) da bi rezultati što prije bili vidljivi. Ovakav tip tretmana se još zove i noćnim izbjeljivanjem. S obzirom na to da je udlaga izrađena prema zagrizu pacijenta, može se iznova koristiti, samo je potrebno nanijeti novu količinu gela. Ova metoda se pokazala kao jedna od manje invazivnih, ali i vrlo efektivnih za mnoge pacijente koji joj se iznova vraćaju.

Soda bikarbona kao glavni sastojak recepata za izbjeljivanje zuba

Korisnost i primjena sode bikarbone zauzima široke razmjere u kućnoj uporabi, ali i pri liječenju određenih tegoba. Uz to što se, uz ocat, pokazala kao izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje i otklanjanje tvrdokornih mrlja. Služi i pri izradi prirodnih dezodoransa koji zbog nedostatka aluminija i alkohola ne začepljuju pore i ne štete ljudskom organizmu. Natrijev hidrogenkarbonat, odnosno soda bikarbona, bijeli je kristalni prah te je ujedno i sastojak paste za zube te je njezina uloga očita i u očuvanju te njegovanju usne šupljine.

Važno je napomenuti kako pretjerana uporaba sode bikarbone može oštetiti zubnu caklinu, povećati rizik od nastanka karijesa i prouzročiti nam još veće probleme. Ukoliko dođe do peckanja zubnog mesa pri izbjeljivanju, važno je prekinuti postupak. U nastavku donosimo neke od recepata čiji je glavni sastojak soda bikarbona.

Primjena sode bikarbone obuhvaća široke razmjere, kako u kućanstvu, tako i u medicinskim svrhama.

Soda bikarbona i morska sol

Jednu od iznimno učinkovitih pasti za zube čine tek dva sastojka, soda bikarbona i morska sol (u omjeru 6:1). Dobro promiješajte ova dva sastojka te ih nanesite na zube. Pastu držite petnaestak minuta i dobro isperite.

Soda bikarbona i voda

Iduća pasta se također sastoji od svega dva sastojka, a to su soda bikarbona i voda. Četkicu za zube pokvasite s malo vode te umočite u sodu. Četkajte zube par minuta i isperite vodom.

Soda bikarbona i limunov sok

Donosimo još jedan “Uradi sam” recept za izbjeljivanje zuba, a trebat ćete već spomenutu sodu bikarbonu i sok od limuna. Poznato je kako limun obiluje vitaminom C te izvrsno izbjeljuje zube. Pomiješajte žličicu sode bikarbone i malo limunovog soka te miješajte dok ne dobijete homogenu i konzistentnu smjesu. Nanesite je na zube, ostavite dvije minute i isperite.

Soda bikarbona i jagoda

Pomiješajte jednu zrelu jagodu i pola manje čaše sode bikarbone. Smjesu ravnomjerno rasporedite, kratko iščetkajte i isperite.

Soda bikarbona, pasta za zube, hidrogen peroksid i voda

Za izradu ove smjese trebat ćete malo paste za zube, jednu žličicu sode bikarbone, jednu žličicu hidrogen peroksida i pola žličice vode. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Nanesite dobivenu smjesu na zube i nakon tri minute isperite. Ponavljajte tretman dok ne dobijete željenu nijansu bjeline. Kada je postignete, ograničite ponavljanje ovog tretmana na svako mjesec ili dva.

Nadalje, istaknut ćemo još neke “Uradi sam” recepte koji su se pokazali izrazito učinkovitima pri izbjeljivanju zuba.

Aktivni ugljen

Kao jedno od najnovijih otkrića pri izbjeljivanju zuba, ali i općenito pri medicinskoj i bilo kakvoj drugoj uporabi, istaknuo se aktivni ugljen. Njegova primjena važna je i pri liječenju probavnih tegoba kod pasa te je za naše ljubimce u potpunosti siguran. Koristi se za detoksikaciju, probavne smetnje, dermatološke probleme (ponajviše u borbi protiv ustrajnih akni i mitesera jer izvlači toksine i štetne tvari iz organizma), izbjeljivanje tamne kože ispod pazuha, protiv uboda, ugriza, za mršavljenje, ali i protiv mamurluka. Pod uvjetom da ste posegnuli za kojom čašom više, aktivni ugljen je odličan saveznik za što brži oporavak!

Gdje kupiti aktivni ugljen?

Aktivni ugljen možete pronaći u ljekarnama, drogerijama ili bilo kojoj trgovini specijaliziranoj za prodaju zdrave prehrane. Mnogobrojne online trgovine također nude aktivni ugljen u obliku praha, kapsula i tableta. Važno je da bude namijenjen za medicinske svrhe. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom prije konzumacije.

Aktivni ugljen u oralnoj uporabi

U posljednje vrijeme često se ističe uloga aktivnog ugljena pri izbjeljivanju zuba. Važno je napomenuti kako i pri ovom tretmanu treba biti oprezan jer prekomjerno korištenje uvelike može oštetiti caklinu te nije dodatak prehrani. Njegova efikasnost je vidljiva nakon nekoliko korištenja, a mnoge žene se kunu u njegovu revolucionarnost pri izbjeljivanju zuba. Naravno, važno je biti dosljedan i redovan da bi se uočili rezultati.

U prodaji se mogu pronaći različiti proizvodi koji u većoj ili manjoj mjeri sadrže aktivni ugljen, kao što su različite paste za zube, ali i zubni konac kojemu cijena ne prelazi tridesetak kuna, a uvelike pomaže pri održavanju higijene oralne šupljine. Pri uporabi zubnog konca svakako treba biti oprezan jer nepravilnom uporabom moguće je izazvati krvarenje desni te tako može nastati još veća šteta.

Aktivni ugljen i voda

Izmrvite par tabletica aktivnog ugljena dok ne dobijete sitni prah te pomiješajte s malo vode. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Nanesite je odmah na zube, istrljajte i isperite.

Kokosovo ulje, aktivni ugljen, soda bikarbona i esencijalno ulje

Izmiješajte pola manje šalice otopljenog kokosovog ulja, jednu žličicu aktivnog ugljena, pola manje šalice sode bikarbone i nekoliko kapi esencijalnog ulja (po želji). Sve dobro izmiješajte i dobit ćete pastu za zube. Čuvajte je u staklenoj posudici na suhom i hladnom mjestu. Uz kokosovo ulje, za njegu i izbjeljivanje zuba možete koristiti i kokosov maslac. Nanesite ga na svaki zub te nakon par minuta ostatak maslaca ispljunite, a zube dobro isperite i operite pastom koju inače koristite za pranje zubi.

Također, četkicu za zube jednostavno možete umočiti u malo izmrvljenog aktivnog ugljena, iščetkati zube, isprati i oprati običnom pastom koju inače koristite. Važno je da budete iznimno oprezni pri korištenju aktivnog ugljena, kako u medicinskim svrhama, tako i u domaćinstvu. Budite spremni na činjenicu da aktivni ugljen ostavlja boju na četkici i umivaoniku pa se pripremite i naoružajte strpljenjem!

Od hrane koja može pomoći pri izbjeljivanju zuba najvažnije je istaknuti jabuke. Zbog kiselkastih svojstava uklanja različite mrlje sa zuba, a s obzirom na enzime, uvelike je slična jagodama koje smo već spomenuli. Brojni stomatolozi preporučuju i tamnu čokoladu kao prirodno sredstvo izbjeljivanja zuba zbog sastojka koji se zove tanin ili tanoid. Taj sastojak sprječava stvaranje kamenca na površini zuba.

U sprječavanju neugodnog zadaha uvelike može pomoći žvakanje lista metvice. Žvakanje cijelog lista može imati određene zdravstvene prednosti, spriječiti pojavu nekih bolesti te poboljšava probavu. Pri izbjeljivanju zuba može pomoći i bijeli luk koji uništava bakterije i sprječava nastajanje bilo kakvih mrlja na zubima. Kao jedan vrlo važan trik treba spomenuti i trljanje zuba i desni korom banane. Korom banane trljajte zube nekoliko minuta, a već nakon nekoliko ponavljanja, primijetit ćete razliku.

Najnoviji trend izbjeljivanja zuba

Također, pojavio se još jedan trend izbjeljivanja zuba. Riječ je o aparatićima koje bez problema možete pronaći u raznim drogerijama i ljekarnama, a funkcioniraju tako da pastu koju dobijete u kutiji nanesete na zube, namjestite aparat i uključite ga. U kutiji dobijete i trakice pomoću kojih pratite za koliko su vam nijansi zubi bjelji.

Odlično je što aparat uvijek iznova možete koristiti, a učinak je vidljiv nakon malo više od mjesec dana aktivnog korištenja.

Nakon navedenih mogućih načina izbjeljivanja zuba, treba uputiti na poražavajuću statistiku o održavanju oralne higijene u Hrvata. Kako navodi HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) 2002. godine samo 34,6 % petnaestogodišnjaka redovne pere zube, a 2018. njih 53,7 %. Djevojčice su zube prale najmanje 2002. godine, a najviše 2010. Pozitivno je da kultura pranja zuba iz godine u godinu sve više raste i da su djeca, a i odrasli što više svjesni važnosti održavanja oralnoga zdravlja.

Zapamtiti i djelovati!

Redovno i preventivno kontrolirajte svoje zube (odrasli bi trebali posjetiti zubara svakih šest mjeseci, a djeca svaka tri mjeseca), educirajte se o svom oralnom zdravlju, birajte dobre i dovoljno mekane četkice za zube kao i odgovarajuće paste. Smanjite unos slatke i kisele hrane kao i gaziranoga pića. Također, smanjite unos kave, čaja, vina i svih ostalih narušavatelja bjeline zuba, a vrlo čestim pranjem nećete pomoći svojim zubima, nego ćete postići i kontraefekt.

Zube je dovoljno oprati dva do tri puta dnevno i nikako ne više od toga. Važno je shvatiti da brigom o oralnom zdravlju zapravo brinemo o zdravlju u cjelini te da tu naviku treba njegovati od najranijih dana svakog djeteta te se i u ovome kontekstu možemo držati one kako je “čistoća pola zdravlja!”

Pogledajte kako kod kuće izbijeliti zube

Foto: kurhan/Shutterstock

Ja sam Ivana. Rođena sam devedesetih u Metkoviću. Magistra sam hrvatskoga jezika i književnosti te sam nakon pet predivnih godina provedenih u Zadru došla u Zagreb. Uz svakodnevne obaveze, trudim se ostaviti i nešto vremena za svoje hobije, čitanje, gledanje filmova i kuhanje, a ponajviše za duge šetnje s mješankom Minnie. Volim modu te dekorativnu i preparativnu kozmetiku. Nadam se da ću znanjem o hobijima i onome što me hrani uspjeti pomoći dragim čitateljima.