Odvikavanje od pelena – kada je pravo vrijeme (i kako to učiniti)

Pelene

Koji je prvi najveći problem s kojima se susreću roditelji, a koji zahtjeva puno odricanja, moljakanja, sjedenja na podu? Ne, ne govorimo o bolestima i negativnim situacijama s kojima se susrećemo, govorimo o prvom (ili drugom, odmah nakon hodanja) ozbiljnijem treningu koji odgoj zahtijeva – odvikavanju od pelena.

Mislite da su djetetu pelene problem? Odmah vam kažemo da nije. Dijete će nuždu vršiti i bez pelene i s njom, njima je svejedno. Reklame nam govore da je guza uvijek suha (iako svi roditelji znaju da to u većini slučajeva nije istina), udobne su, ne žuljaju. Pa zašto bi dijete htjelo zamijeniti nešto udobno za sjedenje na nečem tvrdom, gaćice koje su neugodne kad su mokre, ulaze u guzu, nekad i stišću?

Do otprilike 15. mjeseca, svako dijete nuždu obavlja automatski. Ono ne zna da ju je obavilo, niti kad će je obaviti. Znaju samo kasnije da im nešto “smeta”.

Dok god dijete nije svjesno da ona žuta tekućina na podu ima bilo kakve veze s njim, ono još nije zrelo za odvikavanje od pelene. Nemojte žuriti. Dijete treba biti emocionalno i fiziološki spremno na suradnju, a bez vašeg strpljenja neće biti ni uspjeha. To je zlatna formula – Emocionalnost + zrelost + strpljenje = uspjeh.

Kako odviknuti dijete od pelena

Iako su neka djeca naprednija u smislu neurološke (emocionalne) i fiziološke spremnosti (nismo svi isti, zar ne?), ona se najčešće razvija nakon što dijete počne samostalno hodati. Kad savlada tehniku, ono je spremno za novi “trening”, a sljedeće na redu je odvikavanje od pelena.

Budite spremni na to da će odvikavanje trajati minimalno dva do tri mjeseca. Ovo nije zlatno pravilo, nekoj djeci treba kraće, nekoj duže, ali ovo je neka zlatna sredina. Većina se roditelja odluči na ovaj pothvat za vrijeme godišnjeg odmora kada imaju dovoljno vremena i u ljetnim mjesecima kad je dovoljno toplo vrijeme. Ne želimo da se dijete prehladi u mokrim gaćicama, zar ne?

Kako ćete znati da je dijete spremno za odvikavanje? Kako ćete prepoznati da je fiziološko i emocionalno zrelo?

Jednostavno, pratite ove znakove:

 • Smeta mu kad je pelena puna
 • Sviđa mu se nositi gaćice
 • Ima redovitu, normalnu stolicu
 • Pelena je duže vremena suha
 • Dijete je svjesno da je obavilo nuždu
 • Na licu pokazuje znakove obavljanja nužde (grimase, umiri se, sakrije se i slično)
 • Koristi riječi “piškiti” i “kakati”, raspoznaje razliku
 • Pokazuje interes za korištenje WC-a ili kahlicu (nonu, tutu)

Kada započeti s odvikavanjem od pelena

Kad ste kod djeteta primijetili gore navedene znakove i upravo prave grimasu, skriva se, pocrveni u licu ili ukoči, ponudite mu da ode na WC ili tutu. Neće vas odmah shvatiti što tražite od njega i što mu nudite, stoga mu dajte vremena. Dijete će izabrati gdje će obaviti nuždu, ali će ju u svakom slučaju obaviti.

Vaše dijete želi biti samostalno, ne samo u ovome, u svemu. Oni se žele ponašati kao odrasli, imajte povjerenja u njega i ne požurujte ga. Nema djeteta koje se odviknulo od pelene preko noći samo zato što su mama ili tata ponudili drugo mjesto za obavljanje nužde.

U većini slučajeva, dijete prvo počinje s kontroliranjem crijeva – pritiskom u debelom crijevu koje daje dovoljno vremena da se skine i stavi na tutu. Pravite djetetu društvo, budite smireni, zabavni, veseli, tako će se i ono opustiti i biti željno izvršiti nuždu i opustiti mišiće (pritisak) u debelom crijevu. Ako ste napeti, nervozni, to ćete prenijeti na dijete, ono će znati da se nešto od njega očekuje, opet će napraviti pritisak i od kakanja ili piškenja neće biti ništa.

Pustite dijete da jede, da se igra, gleda svoj omiljeni crtić. Nemojte pretjerivati, samo ćete učiniti suprotno. Postat će mu naporno ako svaki put mora prekinuti nešto što rado radi samo da biste ga vi skinuli i stavili na tutu. Pratite izraze lica, reagirajte.

Ako izlazite iz kuće/stana, obvezno ponesite tutu sa sobom i ne zaboravite uvijek imati rezervno donje rublje i odjeću.

Motivacija za odvikavanje od pelene

Djeca uvijek trebaju dodatnu motivaciju. Nije na odmet. Sve što dolazi iz okoline, utječe na njegove odluke pa mu pomozite i na ovaj način.

U nastavku donosimo savjete koji će dijete dodatno motivirati da što prije zavoli svoju “slobodu”.

Nagradite dijete za uspješno obavljenu “misiju”

U ovom treningu ne smijete kažnjavati dijete ni u kom slučaju. Ono ne zna. Nije još zrelo za to. Ne razumije. Bez kazni! Nagradite ga kad napravi ono što se od njega očekuje.

Svaki pokušaj zaslužuje malu nagradu (samo pripazite jer nekad se može dogoditi da sjedaju na WC samo kako bi dobili bombon ili kockicu čokolade). Ne nagrađujte male pokušaje, isprazne pokušaje nego one stvarne, a obavljanje nužde nečim posebnim. Nešto čemu se vaše dijete posebno raduje, sitnicu.

U svakom trenutku kad dijete sjedne na tutu plješćite, plešite, navijajte, smijte se, zabavljajte. Vi ste njegova najveća podrška i navijač!

Vizualno učenje – da ili ne?

To je vaše dijete, vi ste njegov roditelj. Nema ništa sramotnog u tome da mu pokažete kako vi to radite. Vizualno učenje ima velik utjecaj na djecu, a sigurni smo da to neće biti prvi put da je dijete s vama dok ste na WC-u. Ne brinite, niste jedini. Ne ustručavajte se pokazati djetetu kako se obavlja nužda na WC školjki.

Priče prije spavanja s tematikom odvikavanja od pelena

Gotovi su dani kada su čaj i mlijeko pred spavanje bili zadnje što su napravili prije sklapanja okica. Objasnite djetetu zašto je važno da popije mlijeko ili čaj sat vremena prije spavanja.

Odvikavanje od pelena preko noći ne smije biti povezano s odvikavanjem od pelena i preko dana. Većini djece je to previše, a važno je da se ujutro probude suhe guze.

Prilikom odvikavanja pelena preko dana, a prije noćnog odvikavanja, odvikavajte dijete i od mlijeka/čaja prije spavanja, a to vrijeme zamijenite čitanjem priče za laku noć.

Klasične priče za djecu koje čitate prije spavanja zamijenite one s tematikom odvikavanja od pelena. Promijenite glas, učinite sve da mu odlazak na WC ili tutu bude najzabavnija stvar ikad.

Odvikavanje od pelene u tjedan dana – je li moguće?

Naići ćete na članke koji vas uvjeravaju da je moguće odviknuti dijete od pelene u tjedan dana, no odvikavanje je potpuno individualno. Nisu sva djeca ista i ovo ne vrijedi za svako dijete.

Zamislite da vas netko prekine svakih 15 minuta dok ručate ili gledate omiljenu seriju i natjera vas da sjedite na WC-u 5 minuta. Bi li vam bilo drago? Koliko biste sretni bili? Apsolutno ne bi. Djeca nisu iznimka. Nešto iritirajuće je iritirajuće svima bez iznimke, bila to odrasla osoba ili dijete.

Dijete koje se može odviknuti od pelena, već je potpuno emocionalno i fiziološko zrelo, dijete koje samostalno skida pelenu jer mu smeta ona sama ili njezin “sadržaj”, dijete koje je svjesno prednosti korištenja WC-a i već je unaprijed imalo neki određen trening (poput čitanja slikovnica o odvikavanju ili gledanja crtića na tu temu).

Problemi i rješenja kod odvikavanja od pelena

Odvikavanje od pelene nije lako i često nailazimo na probleme koji nas prate do kraja ili ubrzo nestaju jednostavnim rješenjima. Ne brinite, svi roditelji se ponekad susretnu s njima.

U nastavku vam donosimo najčešće probleme koji se pojavljuju i njihova rješenja.

Dijete ne želi (odbija) ići/sjesti na tutu

Ako dijete ne želi ili odbija sjesti na tutu, vrlo je velika vjerojatnost da vaše dijete još nije razvilo emocionalnu zrelost za proces odvikavanja od pelena. Pročitajte ponovo znakove i prepoznajte kada je dijete spremno. Ono mora znati što se događa i razumjeti što to sve uključuje i znači.

Ako primijetite da je pelena tijekom dana suha minimalno dva sata, skriva se kad treba obaviti nuždu, prekida igru ili možda traži da mu promijenite pelenu, dijete je spremno za odvikavanje.

Dijete koristi tutu samo na poticaj

Potpuno je normalno da u ranoj fazi procesa odvikavanja od pelena dijete obavlja nuždu samo kad ga se podsjeća. Uz malo vremena i prakse dijete će samo prepoznati kada treba ići na tutu ili WC i to će napraviti samo, do tad potičite!

Ako i nakon nekoliko tjedana primijetite da još uvijek “potičete” vjerojatno ste vi ti koji imate “trening”. Promijenite strategiju – recite djetetu da je već velik/a da ide sam/a na tutu kad god misli da bi trebao/la. Uvedite sistem nagrade (objašnjeno niže u tekstu), napravite mu papir ili ploču i stavite naljepnicu svaki put kad obavi nuždu.

Dijete želi ići na tutu samo od kuće

Puno se djece veže za stvari, a tuta nije iznimka. Normalno je da osjećaju neugodu prilikom obavljanja nužde izvan svoje kuće. Pomozite djetetu da se navikne na korištenje tute i drugdje, a prvo krenite od drugog mjesta gdje se osjeća najugodnije – kod bake.

Dijete obavlja nuždu preko dana, ali ne i preko noći

Odvikavanje od pelene preko noći ne ide tako glatko kao odvikavanje od pelena preko dana. Djetetu treba vremena da se navikne i na jedno i drugo, a s obzirom na to da noću spava, odvikavanje u tom slučaju ide sporije i teže. Zaštitite madrac, potaknite obavljanje nužde neposredno prije spavanja.

Cilj: suh krevet ili samostalnost djeteta

Razmislite što vam je prioritet – da je vaše dijete samostalno ili suh krevet? Posteljina se skine i opere za tren oka, ali rad na djetetovoj samostalnosti je dugotrajno.

Odvikavanje od pelena preko noći

Kada primijetite da je poslijepodne (poslije spavanja) pelena suha, vrijeme je za spavanje bez pelena. Odmah nakon što se dijete probudi, posjednite ga na tutu. Isto vrijedi i za noćno spavanje. Ako je dijete spavač (tvrdo spavanje), pričekajte s odvikavanjem od pelena preko noći. Nošenje noćnih pelena tolerira se do pete godine djeteta.

Ni u kom slučaju nemojte buditi dijete po ponoći da bi išlo piškiti. Količina lokvice će zapravo ovisiti o količini tekućine koje je dijete popilo prije spavanja. Dijete treba probuditi pritisak mjehura, ne mama.

Buđenje djeteta u pola noći i odvođenje na tutu ili WC samo podržava obavljanje nužde u snu. Puno je bolje ako dijete ne povezuje noć s piškenjem i kakanjem. Ako primijetite da se vrti u snu, pustite ga, dijete se treba samo probuditi i svjesno tražiti da ide na WC i obaviti nuždu u budnom stanju. Ne brinite zbog spavanja, dijete će zaspati ponovo kad se vrati u krevet.

Prelazak s tute na WC

Kada dijete postane dovoljno veliko da može samostalno sjediti na WC-u ili izrazi želju za obavljanjem nužde u WC-u umjesto na tuti, vrijeme je za prelazak.

Ono što ih najviše brine je da će upasti u WC, stoga kupite sjedalicu za WC školjku koja ga neće uštipnuti za guzu prilikom sjedanja i ustajanja. Ili meškoljenja.

Također, ispod nogica mu stavite malu klupicu (imate ih za kupiti u svakoj baby trgovini) tako da se samostalno može popeti i može osloniti nožice kako mu ne bi visjele dok sjedi na WC-u.

Dodatni savjeti za odvikavanje djeteta od pelena

 • Pratite svoje dijete, ono će vam uvijek pokazati znakove na koje ćete reagirati.
 • Nemojte zaboraviti da svako dijete sazrijeva drukčije, nema čvrstih odrednica.
 • Od najranije dobi djeteta navikavajte ga da je guza uvijek suha. Ako se navikne da su pelene uvijek mokre, teže će razviti osjećaj za pokakanu ili mokru pelenu.
 • Ako dijete sjedi na tuti 5 minuta i ne obavi nuždu, nemojte ga prisiljavati na to.
 • Jednom kad počnete s odvikavanjem nemojte se više vraćati na pelene, to dijete samo zbunjuje. Pustite par ukakanih i mokrih gaćica. One nisu važne, važno je vaše dijete.
 • Ako dijete ide u vrtić, obavijestite odgojitelje u vrtiću, oni će rado prihvatiti vašu inicijativu i pomoći vam sudjelovanjem tako što će dijete privikavati na one slatke male WC školjke koje imaju u vrtiću.

Bez obzira na to koliko se trudite odgojiti svoje dijete, ono će biti drukčije od drugih. Ako ste već prošli kroz proces odvikavanja s prvim, drugim djetetom, onda zasigurno znate o čemu pričamo. Svako je dijete individualno, a razlike se vide čak i u spolu djeteta. Istraživanja su pokazala da se djevojčice lakše naviknu na promjene pa tako i na odvikavanje bez pelene od dječaka.

Kod djevojčica je važno odmah ih naučiti i pravilnoj higijeni. Objasnite djetetu način na koji se treba obrisati (od sprijeda prema straga). Ako joj je teško zapamtiti i usvojiti ovo, pokažite joj način “tapkanja” – tapka papirom sve dok ne bude suha, a veliku nuždu rješavajte vi. Postepeno uvodite vlažan WC papir (manje je nereda). Kad usvoje tehniku brisanja, počnite koristiti WC papir.

Kod dječaka se događa česta demotivacija – sad mu se da sjediti na tuti, sljedeći tjedan mu se neće dati. To je sasvim normalno. Pokušajte ga motivirati na jedan od načina koje smo naveli iznad. Ne vraćajte mu pelenu, budite uporni. Vraćanje pelene će samo vratiti cijeli proces na početak.

Strpljenje i prednost će osigurati uspjeh! Koristite puno pohvala i nagrada i nikad ne kažnjavajte. Sjetite se zlatnog pravila s početka članka – Emocionalnost + zrelost + strpljenje = uspjeh.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay