Kako temeljito očistiti WC školjku

čista kupaonica

Čišćenje WC školjke nikome nije omiljeni kućanski posao. A iako vam se WC školjka i daska čine kao najprljavija mjesta na svijetu, važno je napomenuti da oni to ipak nisu. Prvo mjesto odnosi daska za rezanja na kojoj se nalazi puno više bakterija.

Ipak, WC školjku i pripadajuću dasku potrebno je temeljito očistiti jednom tjedno i to kvalitetnim dezinfekcijskim sredstvima. Svakodnevno je potrebno proći WC četkom po unutrašnjosti školjke kako biste uklonili sve površinske nečistoće.

Prilikom čišćenja ne zaboravite navući gumene rukavice. Tako ćete u isto vrijeme biti zaštićeni od bakterija i jakih kemijskih sredstava koje bi mogle nagristi osjetljivu kožu na rukama.

Kako se čisti WC školjka? Koja sredstva treba koristiti? U nastavku donosimo savjete kako temeljito očistiti WC školjku izvana i iznutra, kako očistiti zahodsku dasku i vodokotlić, ukloniti kamenac i imati uvijek mirisnu WC školjku.

Čišćenje WC školjke iznutra

Sredstvo za čišćenje WC školjke nanesite na unutrašnji dio školjke, tako da se slijeva prema dolje. Ako na nekim mjestima primijetite tvrdokornije mrlje, moguće ih se riješiti tako da na papirnati ručnik nanesete alkoholni ocat i položite ga na prljavo mjesto. Ostavite sredstvo za čišćenje i otopinu alkoholnog octa da djeluju neko vrijeme, a do tada očistite ostale dijelove školjke. Na kraju, unutrašnjost školjke dobro izribajte WC četkom te pustite vodu.

Jeste li znali da unutrašnjost WC školjke jednako dobro možete očistiti i prirodnim sredstvima za čišćenje koje vrlo lako možete pripremiti i kod kuće? U nastavku donosimo recept za čišćenje.

Prirodni prah za čišćenje unutrašnjosti WC školjke

Za pripremu praha za čišćenje bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 140 grama boraksa
  • 140 grama soli
  • 140 grama sode bikarbone
  • 7 kapi ulja čajevca (prirodno sredstvo za dezinfekciju)

Priprema i postupak:

Zaštitite ruke gumenim rukavicama i dobro promiješajte sve sastojke kako bi se smjesa sjedinila i kako biste dobili prah. Prije nanošenja praha, potrebno je isprazniti vodu u WC školjci i u kotliću. Prah nanesite kroz cijelu unutrašnjost WC školjke, uključujući i rubove. Dobro izribajte spužvicom, a nakon toga nanesite 250 mililitara alkoholnog octa u destiliranom obliku. Ostavite sredstvo da djeluje sat vremena pa nakon toga ponovo otvorite vodu.

Čišćenje WC daske

Zahodsku dasku i pripadajući poklopac za WC najbolje ćete očistiti nekim dezinfekcijskim sredstvom ili još jednostavnije, vlažnim maramicama za dezinficiranje WC školjke.

Započnite s onim dijelovima daske koji su najprljaviji, uključujući i dio na pregibima poklopca i daske te dio ispod same daske. Ne zaboravite i unutrašnji dio daske na kojem se najčešće skuplja urin. Redovito mijenjajte maramice te obvezno uzmite čistu dok brišete gornji dio daske na kojem se sjedi.

Čišćenje vanjskog dijela WC školjke

Vanjski dio školjke najbolje ćete očistiti univerzalnim sredstvom za čišćenje ili gore spomenutog praga za čišćenje i uz pomoć krpe ili papirnatih ručnika. Za ovaj dio se ne preporučuju vlažne maramice.

Sredstvo za čišćenje nanesite na vanjski dio školjke, ostavite nekoliko trenutaka kako biste bili sigurni da je sva prljavština uklonjena te dobro prebrišite.

Ako ćete koristiti prah za čišćenje, preporučuje se upotreba krpe od mikrovlakana na koju je potrebno nanijeti prah i očistiti WC školjku od vrha, odnosno sve od vodokotlića pa prema dolje. Sa svakim novim pokretom, presavinite krpu, kako biste bili sigurni da je čista. Ne zaboravite očistiti i ručku na kotliću te i sam kotlić. Završite na donjem dijelu WC školjke.

Čišćenje vodokotlića

Tijekom dugog korištenja vodokotlića u njemu se s vremenom može pojaviti mulj. Kako biste ga očistili, ispraznite vodu i u njega ulijte u sredstvo za čišćenje. Ostavite da djeluje pola sata, a zatim uzmite staru četkicu za zube ili spužvicu pa dobro izribajte. Ponovo otvorite vodu i nekoliko puta isperite vodokotlić.

Uklanjanje kamenca iz WC školjke

Kamenac se u WC školjki zadržava i onda kada je školjka čista i očišćena od svih bakterija. Tvrdokorne žute naslage, često su toliko uporne da ih se nikako ne možete riješiti.

No, ipak postoji rješenje, iako ćete morati biti uporni i dosljedni u čišćenju. U nastavku donosimo savjete kako ukloniti kamenac iz WC školjke.

Čišćenje kamenca iz WC školjke prirodnim putem

Prije nego što posegnete za jakim i često štetnim kemikalijama, pokušajte kamenac ukloniti prirodnim sredstvima. U nastavku donosimo koji su vam sastojci potrebni te kako izgleda postupak pripreme pojedinog sredstva.

Čišćenje WC školjke uz pomoć Coca Cole

Coca Cola je jedno od najpopularnijih pića, a u isto vrijeme vrlo lako može pomoći kod čišćenja. Sadrži fosfornu kiselinu koja u doticaju s kamencom iz WC školjke stvara reakciju, rastvara ga i uništava. Dovoljno je nanijeti Coca Colu na dijelove zahvaćene kamencom i pričekati da ih Coca Cola razgradi i uništi.

Čišćenje WC školjke alkoholnim octom

Zbog nemogućnosti korištenja kupovnih sredstava, naše bake su posezala za octom kojim su čistile gotovo sve površine u kućanstvu pa tako i WC školjku. Pitajte baku i sigurno će vam potvrditi da ne postoji bolje sredstvo za uklanjanje kamenca od alkoholnog octa. Zbog svoje velike kiselosti, alkoholni ocat uništava minerale kalcija i tako lako i jednostavno uklanja kamenac.

Za pripremu recepta za otopinu s alkoholnim octom bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • jedna šalica alkoholnog octa
  • jedna šalica vode

Priprema i postupak:

Jednu šalicu alkoholnog octa pomiješajte s jednom šalicom vode pa dobivenu otopinu ulijte na tvrdokorne naslage kamenca i prljavštine. Ostavite da odstoji nekoliko sati (najbolje tijekom noći), a nakon toga nekoliko puta pustite vodu i očistite školjku četkom za WC.

Uklanjanje kamenca brusnim papirom

Želite li izbjeći sredstva za uklanjanje kamenca, poslužite se brusnim papirom. Treba će vam malo više vremena i nešto jači mišići, ali uspjet ćete ukloniti kamenac potpuno prirodno i jeftino.

Tijekom postupka potrebno je paziti da ne koristite preagresivni brusni papir i da površinu WC školjke ne trljate prejako. U protivnom biste mogli izgrebati i oštetiti porculansku površinu WC školjke pa bi ona mogla izgledati ružnije nego što je izgledala pod naslagom kamenca.

Uklanjanje kamenca sredstvima za čišćenje

U trgovinama postoje razna sredstva za čišćenje kamenca, a ako ste se odlučili za upravo takva sredstva, koristite ona na bazi izbjeljivača. Spomenuta sredstva sadrže natrijev hipoklorit koji će u isto vrijeme razgraditi kamenac i obračunati se sa svim mikroorganizmima nakupljenima u vašoj WC školjci.

Ipak, potreban je oprez prilikom njihova korištenja. Iako spadaju u skupinu nešto lakših kiselina, mogu izazvati reakcije u dodiru s kožom. Stoga, uvijek prije primjene, slijedite upute s etikete.

Uklanjanje kamenca solnom kiselinom

Kamenac se najbolje uklanja solnom kiselinom. No, njegova primjena preporučuje se samo u rijetkim situacijama, kada su nakupine kamenca toliko jake da ništa drugo ne pomaže te u slučaju da želite očistiti dno WC školjke.

Solna kiselina ili klorovodična kiselina dobiva se miješanje koncentrata sumporne kiseline i kuhinjske soli. Potpuno se rastvara u vodi i ne djeluje kao obična sredstva za čišćenje na oksidacijski način.

Odlučite li se za solnu kiselinu trebate biti posebno oprezni i paziti da kiselina ne dođe u kontakt s kožom kako ne biste dobili opekline.

Iako uklanja skoro svaki trag prljavštine, solna kiselina je opasna ne samo za kožu nego i za druge dijelove namještaja. Budite oprezni kod rukovanja kako vam ne bi kapnula na drvene dijelove i pritom ih nagrizla.

No, iako slovi kao jedno od najučinkovitijih sredstava za čišćenje, čarobnu solnu kiselinu možete zamijeniti i prirodnom i jednako učinkovitom mješavinom sode bikarbone, limunovog soka.

Pripremite pastu za čišćenje od soda i limuna i nanesite je dijelove zahvaćene kamencom. Ostavite sat vremena i potom isperite. Spomenutu smjesu možete koristiti i za čišćenje ostalih površina u kućanstvu. A kako još koristiti čudotvornu sodu bikarbonu u čišćenju, pogledajte ovdje.

Kako zadržati ugodan miris u WC školjci

Da bi vaša WC školjka uvijek bila mirisna i svježa, napravite osvježavajuću pastu za čišćenje školjke. U otopinu alkoholnog octa i limunskog soka, dodajte par žlica sode bikarbone, toliko da dobijete gustu pastu.

Nanesite pastu na unutrašnji dio školjke i ostavite da djeluje pola sata. Nakon toga, u vodokotlić ulijte šalicu alkoholnog octa i nekoliko puta pustite vode.

Spomenuti postupak uklonit će sve nečistoće i neugodne mirise i pružiti WC školjki miris pun svježine.

Svako čišćenje koje podrazumijeva upotrebu jakih sredstava zahtijeva upotrebu rukavica koje će zaštititi vašu kožu od bilo kakvog oštećenja. Ne zaboravite svaki puta prije čišćenja pripremiti rukavice.

Foto: midascode/Pixabay

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.