Priče za djecu i 5 prednosti koje one donose

Najljepše priče za djecu na jednom mjestu. Priče za laku noć pisaca uz koje su odrastale mnoge generacije.

Priče za djecu su najbolji način da djeca obilježe svoje djetinjstvo. Zato smo i pripremili ove priče za laku noć koje kod djece potiču razvoj, ali i razvijaju ljubav i suosjećanje prema svim bićima. Bajke i priče za laku noć potiču i produbljuju bliskost s roditeljima.

Djeca pričama i bajkama proširuju svoj rječnik, dolaze do novih spoznaja, razvijaju svoje stavove te prepoznaju dubinu emocija. Sve to temelj je za odrastanje jer djeca čitanjem priča i bajki razvijaju ljubav prema knjizi.

Popis priča koje su pisali Braća Grimm, Charles Perrault, H.C. Andersen, Disney i mnogi drugi dječji autori:

Priče za djecu
Foto: Pixabay

Kada su u mladoj dobi, djeca uglavnom nemaju svoje viđenje i perspektivu o mnogim stvarima. Upravo će im lijepe priče i bajke neke od tih stvari prikazati po prvi puta i to na način na koji zapravo želimo da ih djeca gledaju. Sve će te priče biti lijepo uokvirene zanimljivim radnjama i situacijama, a možete im ih čitati bilo kada. Posebice je to slučaj kada dijete ide spavati jer je već nekoliko puta dokazano da djeca puno ljepše spavaju ako ih u svijet snova otpratite nekom lijepom pričom.

Neke od priča koje se nalaze na našem popisu možda i u vama probude nostalgiju jer ste ih vi čuli dok ste bili djeca, a to je uvijek lijep osjećaj. Počastite stoga svoje najmlađe jednom od njih i eventualno ćete im na taj način stvoriti sjećanje koje će ostati uvijek uz njih, a možda će u budućnosti neke od priča i kod njih stvoriti osjećaj nostalgije kojeg imate vi dok ih čitate.

Utjecaji koje priče za djecu imaju na najmlađe

priče za djecu
Foto: Shutterstock

Iako kratke priče za djecu mogu uspavati najmlađe i odvesti ih u jedan lijepi svijet mašte, postoje i prednosti te pozitivni utjecaji koje definitivno vrijedi spomenuti.

  1. Djeca razvijaju razne vrline – mala djeca vole slušati priče. Kada uložite dovoljno vremena u priče, usađujete im vrline koje mogu nositi sa sobom dok stare. Ako priče za djecu sadrže likove čije vrijednosti djeca mogu oponašati, to može biti od velike koristi. Pričanje priča tako osigurava djeci vrijedne lekcije i pomaže im da nauče više o dobroti, mudrosti, poštenju, suosjećanju i još mnogo toga.
  2. Djeca poboljšavaju svoju vještinu slušanja – nije uvijek lako dugo zadržati djetetovu pozornost. Mnogoj djeci je teško koncentrirati se na nešto u nekom dužem vremenskom periodu. Često im misli na kraju odlutaju negdje, ali pričanje priča može pomoći u poboljšanju njihovih vještina slušanja. Postat će pažljiviji i naučiti kako povećati fokus na određenu temu.
  3. Djeca razvijaju vještine komunikacije – čitanje i pričanje priča djeci može povećati njihovu sposobnost izražavanja. Potiče ih da komuniciraju svoje misli, osjećaje i ideje. Dok pričate priču, potaknite svoje dijete da postavlja pitanja ili raspravlja o svojim mislima. Dok nastavljate s pričama, djeca će imati širi vokabular kako budu usvajala nove riječi.
  4. Djeca će lakše učiti – pričanje priča za djecu vašem mališanu odskočna je daska za buduće akademsko učenje. To je dobar način da ih pripremite za školu jer poučne priče za djecu buduće učenje čine lakšim i prirodnijim. Kao što smo rekli, pripovijedanje pomaže povećati djetetovu koncentraciju, što je vrlo važno kada ono počne pohađati školu.
  5. Djeca razvijaju socijalne vještine – kroz pripovijedanje djeca uče kako obratiti pažnju i aktivno slušati osobu koja govori te kako biti strpljiviji dok slušaju druge kako govore. Priče za djecu mogu one najmanje naučiti mnogo stvari o svijetu i životu. Daju im mnogo prilika da nauče nove ideje i stvari s kojima se nikada prije nisu susreli.
priče za djecu
Foto: Shutterstock

Priče i bajke za djecu, kao i njihove ilustracije, sa web portala Savjetnica.com zabranjeno je kopirati ili u bilo kojem drugom obliku prenositi ili koristiti bez prethodnog pismenog odobrenja vlasnika portala.