Ravnopravnost djeteta

Dječja ravnopravnost, Foto: Podfoto/Shutterstock

U nekim porodicama djeca nisu ravnopravni članovi. Roditelji samo zapovijedaju i misle da djeca moraju samo slušati. Roditelji ne shvaćaju da i djeca imaju svoje pravo i da treba i njihova riječ da se čuje. Ima i takvih roditelja koji mnoge stvari u kući rješavaju dogovorno sa svojom djecom. Ima stvari koje rješavaju samo roditelji, jer djeca još nisu dorasla da to shvate.

O raznim problemima roditelji mogu raspravljati zajedno sa djecom. Sprema se npr. veliko čišćenje stana. Dobro je da o tome raspravi obiteljski “savjet”, koji s roditeljima sačinjavaju i djeca. Ona će tada sama željeti da preuzmu neke zadatke koji odgovaraju njihovim snagama. Radit će s ljubavlju i voljom. To je posve drugačiji odnos od onog kad otac i mati zapovijedaju: “Odnesi, donesi, potrči, bježi!”, a da dijete ne shvaća čemu je to potrebno.

Djeca će i sama pokazati inicijativu i davati prijedloge, a shvaćat će i razumjeti i odluke roditelja. Dijete će se osjetiti ravnopravnim članom zajednice u kojoj živi, a to ga sutra čeka: i u školi i na radnom mjestu.

Foto: Podfoto/Shutterstock