Održavanje čistoće u kuhinji

ciscenje kuhinje

Kako biste osigurali higijenske uvjete, kuhinju treba svakodnevno čistiti. Radnu plohu i druge površine u kuhinji čistite vlažnom krpom na koju ste prethodno nasuli sode bikarbone. Nemojte koristiti jaka sredstva jer će ona nagristi površinu kuhinjskog namještaja pa će se na izgrebanim mjestima bezbrižno množiti bakterije.

Također izbjegavajte sredstva za čišćenje koja sadrže izbjeljivač jer su ona i u najmanjem dodiru s hranom otrovna. Želite li imati urednu kuhinju pročitajte još nekoliko korisnih savjeta.

Imajte na umu da laminati nisu potpuno otporni na mrlje, uključujući mrlje od čaja i kave, koje možete ukloniti mješavinom sode bikarbone i vode. Nanesite mješavinu na mrlju, ostavite da djeluje petnaest minuta i zatim je isperite.

Drvene površine također treba redovito čistiti. Radne plohe koje su napravljene od drveta, obrišite svaki drugi-treći dan blagim sredstvom za čišćenje s dezinfekcijskim djelovanjem.

Ako vaša plastična zdjela za pranje posuđa ima žičani stalak koji je čini stabilnijom, a stavlja se na dno sudopera, pazite da žica ne izgrebe sudoper. Zato se preporučuje da podložite krpu kad zdjelu stavljate u sudoper.

Sudoper se od nehrđajućeg čelika prvo operite krpom namočenom u toplu vodu s deterdžentom, a zatim ga isperite vrućom vodom i obrišite suhom krpom. Ako se na sudoperu pojave mrlje od hrđe istrljajte ih čistom tekućinom za pranje posuđa.

Gornju plohu sudopera od nehrđajućeg čelika koja služi za sušenje posuđa, nemojte brisati sredstvom za čišćenje srebrnine, jer će se, kad na nju kapne tekućina, pojaviti mrlje u duginim bojama, koje s vremenom potamne i ne mogu se više očistiti.

Ako imate porculanski sudoper, najbolji način za odstranjivanje mrlja je sljedeći. Obložite sudoper papirnatim ručnicima, natopite ih izbjeljivačem i ostavite da djeluje pet minuta, potom uklonite papir i isperite sudoper.

Da bi se počistio slivnik sudopera i da bi se otopile nakupine masnoće i prljavštine koje mogu začepiti odvodnu cijev, jednom tjedno bacite šalicu sode za pranje u slivnik sudopera i dobro isperite vrućom vodom.

Ukoliko se kanta za smeće nalazi ispod sudopera, bacajte u nju kore od limuna i naranče radi mirisa.

Autor: S. G., Foto: Ambient Ideas/Shutterstock