Čišćenje spavaće sobe

odrzavanje sobe

Možete i morate učiniti mnogo toga da vam spavaća soba i sve u njoj bude svježe i čisto kako biste uživali u svakom trenutku boravka u njoj. Skinite posteljinu svako jutro. Budući da naše tijelo izgubi više od četvrtine litre vode preko noći, ostavite krevet da se suši dvadesetak minuta prije nego ga ponovno napravite.

Uvijek uklonite plastičnu ambalažu s novog madraca; ako je ostavite na krevetu, od isparavanja tijela na njoj će se kondenzirati voda što će izazivati stvaranje plijesni.

Budući da nije nimalo lako uklanjati mrlje s madraca, zaštitite ga pamučnom presvlakom. Svaka tri mjeseca ili češće ako je madrac nov, okrenite ga na drugu stranu ili samo promijenite njegov položaj tako da mjesto za glavu dođe na mjesto za glavu dođe na mjesto na noge i obrnuto kako se ne bi izobličio.

Međutim, spužvasti se madraci, koji su sastavljeni od nekoliko slojeva ne smiju okretati, već im samo treba mijenjati položaj. Madrace treba redovito čistiti kako biste uklonili nagomilanu prašinu i ljuskice kože. Iako za to možete koristiti usisavač podešen na najmanju brzinu, najbolje je isčetkati madrac s oprugama i sve druge vrste madraca, da se ne bi deformirali.

Napravite krevet prije nego počnete usisavati sobu kako se ne bi skupljala prašina na madracu. Jastuke objesite na konop za sušenje rublja da bi se prozračili. Redovito mijenjajte jastučnicu da ne bi stanice kože, ulja ili kose i kreme za lice prodrle u unutrašnjost jastuka.

Nemojte stavljati jastuke u stroj za kemijsko čišćenje jer bi se štetni plinovi mogli zavući u jastuk, što bi moglo štetno djelvati za vaše zdravlje. Jastuci nisu vječni pa se počastite novim jastukom kad se stari pohaba. Kad prostrete, položite ga na ispruženu ruku i ako svaka polovica padne na svoju stranu, vrijeme je da kupite novi jastuk.

Jako je važno da svaki dan prozračite poplun, neovisno o tome čime je punjen. Objesite ga preko naslona stolice, prečke na krevetu ili još bolje na konop za rublje kako bi se perje ili ono čime je napunjen ravnomjerno rasporedilo i osušilo.

Nemojte dugo vremena držati plahte i jastučnice u toplom ormaru jer će se na njima pojaviti mrlje i izgubit će boju.

Autor: S. G., Foto: David Hilcher/Shutterstock