Odmrzavanje hladnjaka

savjeti za odmrzavanje

Možda niste razmišljali o tome, no zasigurno ste se i vi našli u nedoumici kada je trebalo odlediti zamrznuti hladnjak. Ako se zaledio pretinac za zamrzavanje u hladnjaku, treba ga odmrznuti jer hladnjak slabo hladi. Izvadite svu hranu iz zamrzivača (stavite je u vrećice za zamrzavanje i zamolite susjedu da je na jedan dan spremi u svoj zamrzivač) isključite struju i izvucite utikač.

Na dno hladnjaka stavite ručnik da upije vodu koja će curiti kako se led bude topio, a na pod ispred hladnjaka postavite široku posudu u koju će kapati voda iz hladnjaka. Ostavite otvorena vrata dok se led ne otopi (možete upotrijebiti sušilo za kosu da ubrzate otapanje leda, ali pazite da se ne zagrije plastika). Dok se odmrzava pretinac za zamrzavanje, operite sve police, rešetke i plitke posude koje se mogu izvaditi iz hladnjaka.

Kad se otopi led, operite unutrašnjost i hladnjak mješavinom sode bikarbone i tople vode: nemojte koristiti nikakve deterdžente, čak ni tekućinu za pranje posuđa da hrana ne bi poprimila neki miris. Ako unutrašnjost pretinca za zamrzavanje namažete ili istrljate s malo glicerina, sljedeći put kad ga budete odmrzavali, led će otpadati u velikim komadima pa će se zamrzivač brže odmrznuti.

Obrišite svaku kapljicu pića ili hrane u hladnjaku čim je primijetite. Na krpu nanesite malo bijelog vinskog octa i s vremena na vrijeme obrišite cijeli hladnjak iznutra, tako ćete spriječiti stvaranje plijesni.

Želite li da vam se u hladnjaku ne stvaraju neugodni mirisi od hrane, napunite kakvu pliticu, ili čašicu za jaje sodom bikarbonom, i stavite je na policu hladnjaka. Soda bikarbona upija mirise i ne trebate je mijenjati nekoliko mjeseci. Ako je hladnjak poprimio vrlo jak neugodan miris, treba ga odmrznuti, staviti otvorena vrata i na srednju policu staviti zdjelicu s čistim pijeskom za mačke.

Općenito, zamrzivač treba odmrznuti ako je led što se nakupio u zamrzivaču debeo šest do sedam milimetara, a ako je zamrzivač dobro zatvoren, obično je dovoljno odmrznuti ga jedanput godišnje (najbolje je odabrati ono doba godine kad je u hladnjaku najmanje zaliha hrane – možda iza Nove Godine kad su sve gozbe prošle i hladnjak je opustošen).

Prije odmrzavanja izvadite sve zamrznute namirnice iz zamrzivača i zamotajte ih u debeli sloj novinskog papira, pa još sve paketiće umotajte u deku ili zamolite susjedu da ih pohrani na jedan dan u svoj zamrzivač.

Autor: S. G., Foto: Andresr/Shutterstock