Noći Savudrije, mjesto gdje trebate biti

Usamljena plaža za opuštanje, Foto: Miaerbus/Flickr

U neposrednoj blizini grada Umaga smjestilo se jedno zaista čarobno mjesto koje već duže vrijeme privlači broje posjetitelje, bilo zbog mistične i tajnovite prošlosti, bilo zbog brojnih manifestacija koje se danas održavaju.

Savudrija je poznata kao malo i prije svega ribarsko mjesto koje se nalazi na malom poluotoku. Oduvijek se smatrala idealnim mjestom za sve one koji žele barem na kratko pobjeći od svakodnevnih problema i koji žele u potpunosti tih para dana zaboraviti na buku i žar svakodnevnih zbivanja.

Savudrija je idealno mjesto za sve zaljubljenike u morsko plavetnilo i priče iz davnina. Naime prema starim pričama stoji kako je baš ovo područje bilo svjedokom brojnih morskih bitaka, opasnih gusara i raskošnih balova plemenitaša.

Za razliku od nekadašnjih vremena, danas je Savudrija poprilično mirno mjesto koje se okružilo borovim šumama i vinogradima. Danas se cijelo mjesto orijentiralo na stari svjetionik koji je sagrađen u ime ljubavi između austrijskog velikana i domaće djevojke.

Danas taj svjetionik pruža i dalje utjehu svim zaljubljenima. Možemo reći da im pruža svojevrsno utočište gdje mogu dokazati da je njihova ljubav velika i zaista vrijedna. Svjetionik predstavlja određeni simbol koji mnogima danas na neki način pruža utjehu.

Pored tog svjetionika Savudrija je poznata i po čuvenoj manifestaciji poznatijoj kao Noći Savudrije, a radi se o tradicionalnoj pučkoj fešti praćenoj živom glazbom i prije svega ponudom lokalnih delicija i zabave.

Dakle odlučite li se na dolazak nećete se razočarati ponajviše iz razloga što se radi o prilici da doživite Savudriju na pravi tradicionalan način, gdje ćete uz hranu i piće moći doživjeti povijesni dio ovog mjesta. Moći ćete doživjeti Savudriju na pravi način.

Ako ste ljubitelj zabave i veselica, tada se svakako zaputite prema Savudriji i opustite se barem jednu noć.

Autor: S.Š. Foto: Miaerbus/Flickr