Navike koje uzrokuju akne

Akne

Sigurno niste znali da neke loše navike koje imate mogu uzrokovati akne.  Ako ste jedna od onih koje muku muče s aknama već dugi niz godina, obratite pažnju na neke sitnice koje radite, a da toga niste ni svjesni. Možda ste mislili da će nakon puberteta akne magično nestati, ali nisu i pogoršavaju se? Pročitajte ovaj tekst i riješite se ovih loših navika.

Isušivanje kože

Ako imate masnu kožu sigurno ste ju pokušali isušiti da se manje masti. No postigli ste kontraefekt i pitate se zašto. Kada se koža isuši ona pokušava nadomjestiti masnoću koju je izgubila te se ona na kraju još i više masti. Kako bi to spriječili koristite kreme za lice koja u sebi imaju ovlaživače tj. koje hidratiziraju kožu, a ne maste ju. Postoji velik broj krema koje hidratiziraju, a ten održavaju matiranim i bez suvišnih masnoća.

Dodirivanje lica dlanovima/predmetima

Kada lice dodirujete dlanovima moguće je da ćete na njega prenijeti bakterije i prljavštinu koju ste imali na rukama, a da toga niste ni svjesni. Rukama se primamo po raznim površinama, javnom prijevozu i ne peremo ih tako često da je dodirivanje lice rukama prihvatljivo. Ista stvar je i sa predmetima poput mobitela ili telefona. Puni su bakterija, a prilikom naslanjanja na lice sve se to prenosi na njega i uzrokuje upale tj akne. Takvi predmeti bi se trebali češće dezinficirati antibakterijskim maramicama ili alkoholom.

Rijetko mijenjanje posteljine

Posteljinu bi trebalo mijenjati svakih tjedan do dva, a jastučnicu i češće jer na njoj spavamo i konstantno držimo lice. Sve bakterije koje smo imali na licu se prenose na jastučnicu i tamo žive dok se ne promijeni. Zato da ne bi došlo do novih upala na licu je potrebno često mijenjati posteljinu.

Rijetko pranje kistova i aplikatora za šminkanje

Kistovi, spužvice i ostali aplikatori za šminku su pravo leglo bakterija koji direktno dodiruju vaše lice prilikom svakog šminkanja. Potrebno ih je prati nakon svakog šminkanja kako se bakterije i ostale nečistoće ne bi prenosile na vašu kožu.

Ovo su samo neke navike u kojima će se mnogi od vas pronaći, stoga se potrudimo da ih što manje radimo kako bi održali ten čistim i zdravim.

Autor: M. D., Foto: Ronald Sumners/Shutterstock