Samoobrana za djecu

samoobrana kod djece

Kada jedan ili više učenika uzastopno ili namjerno uznemiruje, napada ili povređuje drugog učenika koji se od toga ne može braniti, to nije dječja igra, zadirkivanje ili svađa, to je bullying ili vršnjačko nasilje. Nasilje ne smijemo tolerirati, bilo da se događa nama ili drugima, nasilniku trebamo pokazati da ne odobravamo nasilje prema nikome i da nećemo šutjeti i trpjeti njegovo ponašanje.

Nasilno i agresivno ponašanje uči se u ranim godinama života, roditelji, članovi obitelji i svi drugi kojima je stalo, mogu dijete naučiti kako se nositi s osjećajima ljutnje bez upotrebe nasilja. Roditelji imaju glavnu ulogu u smanjivanju nasilja među djecom, jer upravo su oni najodgovorniji za to da li je njihovo dijete nasilno, ovisno o tome da li svoju djecu odgajaju u sigurnim domovima, s puno ljubavi.

Pravilan odgoj

Postoji nekoliko savjeta za roditelje, kako odgojiti nenasilno dijete. Svakom djetetu je potreban blizak odnos s roditeljima te mu je potrebno pružiti ljubav i pažnju kako bi se dijete osjećalo sigurno i zaštićeno te razvilo osjećaj povjerenja. Nužno je biti prisutan u djetetovom životu, jer djeca ovise o roditeljskoj potpori, zaštiti i ohrabrenju kada počinju sami prosuđivati i donositi odluke.

Nasilničko ponašanje

Ako se i vi sami nasilno ponašate, naravno da će i vaše dijete učiti od vaših postupaka, stoga je nepohodno da budete model prihvatljivog ponašanja svojoj djeci, jer djeca uče ponašanje, vrijednosti i stajališta od roditelja i drugih odraslih osoba u svom okruženju, što ima zanačajan utjecaj na njihovo odrastanje.

Kažnjavanje djece

Iako se kaže da je “batina izašla iz raja”, djecu nije dobro tući, jer svako udaranje, šamaranje i batine djeci pokazuje kako je u redu udarati druge da bi se riješio problem i na taj način ih se može potaknuti da isto tako kažnjavaju i druge oko sebe te da smatraju da je to ispravno. Bez pravilnog nadzora i potpore djeca ne stječu potrebnu sigurnost.

Loše društvo

Isto tako, vrlo je bitno u svakom trenutku znati gdje su vam djeca i tko su prijatelji s kojima se druže te je upravo zbog toga važno djecu motivirati za sudjelovanje u nadgledanim školskim ili izvanškolskim aktivnostima za koje vjerujete da bi mogle dobro koristiti vašem djetetu.

Kako se dijete samo može obraniti od zlostavljanja?

Krav Maga Hrvatska je osim programa samoobrane za odrasle, pokrenula program samoobrane za djecu i teenagere. Treninzi za djecu i teenagere provode se prema međunarodno priznatom programu organizacije Krav Maga Global, a prilagođen je za djecu od 5 do 15 godina starosti. U ovome programu djeca kroz igru razvijaju opće motoričke i funkcionalne sposobnosti, usvajaju zdrave životne navike te savladavaju tehnike samoobrane i taktička postupanja u slučaju neugodnih situacija, odnosno u slučaju napada.

Osim toga, razvijaju izdržljivost, snagu i fleksibilnost u vrlo kratkom vremenu, uče braniti sebe i druge od bilo kojeg oblika napada i nasilja, a pritom se odlično zabavljaju uz raznovrsne igre i odličnu ekipu.

Ovakav program za djecu donosi pregršt benefita za djetetov razvoj i njegovu svakodnevicu, jer osim razvoja motoričkih sposobnosti i kondicijske spreme, djeca razvijaju koncentraciju koja pomaže učenju u školi, stječu navike pomaganja bližnjima i poštivanja starijih uz jedinstvenu metodologiju, pedagogiju i način obuke.

Za više informacija o tečaju, slobodno mi se javite putem mog bloga :-)

Autor: Sara Grgić, Foto: Indigo Fish/Shutterstock

Zadnjih deset godina se, osim trčanjem, bicikliranjem, planinarenjem i jogom, aktivno bavim borilačkim sportovima kao što su Capoeira, Kenpo, i Krav Maga. Sada sam voditeljica Krav Mage for kids te Safe & Fit programa koji je namijenjen isključivo ženama i djevojkama. Safe & Fit program kombinira Krav Maga tehnike samoobrane s naglašenim kondicijskim treningom obogaćenim radom s rekvizitima te težinom vlastitog tijela, a sve u svrhu sigurnosti, zdravlja i samopouzdanja u lijepom i oblikovanom tijelu. Osim što sam veliki zaljubljenik u sport i prirodu, volim pripremati i konzumirati zdrave, jednostavne i hranjive obroke, a sada imam i privilegiju da svoje znanje i vještine podijelim s vama.