Najbolji kozmetički proizvodi

kozmetički proizvodi

Riječ kozmetika dolazi od grčkog kosmetike tekhne što bi značilo tehnike odjevanja i ukrašavanja, kosmetikos u značenju viješt u uređivanju i kosmos (da baš kao svemir) koje znači red, poredak, ukras. Svakako možete pretpostaviti kuda slijedimo korjene kozmetike. Egipat i Grčka kao koljevke mnoštva stvari koje koristimo i danas bile su to i za kozmetiku. Egipćani su koristili razna ulja kao balzame, dok rimljani rade kreme od pčelinjeg voska, ružine vodice i amslinovog ulja.

Niti stari zavjet nije ostao imun na spone ovih svakodnevnih pomagača. Spominju se bludnice koje nanose boju na kapke kako bi privukle muškarce. 19.st. u Engleskoj donjelo je neočekivani obrat. Kraljica Viktorija zabranila je ženama nošenje šminke jer je to neprilično i vulgarno. No mi danas nemamo ovaj problem. Na raspolaganju nam je mnoštvo proizvoda koje možemo podijeliti na dekorativu i preparativu.

Dekorativa su ukrasni proizvodi koje popularno nazivamo šminkom ili make-upom dok se u preparativu ubrajaju proizvodi koji nemaju direktni vizualni učinak već služe njezi, čuvanju ili tretiranju nekog dijela tijela. Tako je npr. hidratantna krema dio preparativne kozmetike dok je ruž dio dekorativne obitelji.

Kozmetički proizvodi su definirani kao oni proizvodi koje stavljamo na kožu, zube ili sluznicu kako bismo te dijelove očistili, uljepšali ili regulirali mirise. Danas je napredak znanosti poput kemije i razvoj novih tehnologija i metoda obrade doveo do nevjerojatnih napredaka na području kozmetike. S druge strane što se kozmetička industrija više razvija i uzima maha, istobno paralelno raste druga grana kozmetike.

Radio se o povratku prirodi i njenim kozmetičkim darovima, snazi koju skrivaju trave, cvijeće i prirodni proizvodi poput meda i pčelinjeg voska. Svjedoci smo eksplozija prodajnih lanaca koji su se usmjerili na prirodnu kozmetiku i sirova visoko kvalitetna eterična ulja. Iako komercijalna kozmetika također koristi neke od prirodnih sastojaka, njihova iskonska pozitivna svojstva dobivaju pridošlice poput emulgatora, stabilizatora, umjetnih bojila i mirisa.

Na vama je odabir u koje kozmetičke vode ćete se ubaciti, ali znamo da ćete kroz njih proplivati sa sjajnim rezulatatom. Želimo vam da ostanete prirodno lijepe i zdrave, jer ipak, kada isperemo svu kozmetiku sa sebe ispod nje ostajemo samo mi. Želimo vam svima da budete zadovoljne sa djevojkom ispod šminke i tada će svaki ruž i maskara bolje pristajati.

Autor: L.K., Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock