Trosatna dijeta

zdravi odabir

Prečesto kada se odlučimo na dijetu razmišljamo otprilike ovako: “Što manje jedem to ću više gubiti na težini!”. Ovo je istina. Ali jeste li se ikada upitali što to točno gubite ako se ograničite na premaleni broj kalorija u danu? Nakon što izgubite vodu vaše tijelo počne zapravo jesti samo sebe i počinjete gubiti mišićnu masu. Gubitak mišićne mase rezultira time da smanjujete mogućnosti mehanizma koji, osim mozga, troši najviše kalorija.

Što se događa u našem tijelu ako jedemo recimo svakih 10 ili 12 sati, uvjereni da je to najbolji način da smršavimo? Evolucijski je uvjetovano da će preživjeti oni koji su mogli spremiti dovoljne zalihe masnoće u tijelu koje će ih prenjeti kroz doba gladi i oskudice, pogotovo prije no što su ljudi sami počeli uzgajati hranu i držati stoku.

Stoga, nemojte se zavaravati, tip tijela koji vidimo kod manekenki rijedak je i evolucijska anomalija i nalazimo ga samo kod 2% žena. Dakle onoga trena kada s ovom restriktivnom dijetom prestanete, vaše tijelo je već uključilo postavku “vrijeme oskudice” i počnete li normalno jesti spremat će sve kalorije u zalihe. Ubrzo ste ponovo teži no prije prije dijete. To je ono što danas poznajemo pod nazivom  “jo-jo efekt”.

Stoga predstavljamo trosatnu dijetu koju je osmislio trener Jorge Cruise. On je uveo program u kojem je potrebno jesti svaka tri sata tijekom dana kako bi se razina šećera u krvi stalno održavala na istoj razini i kako vas nagli pad šećera ne bi prisilio na haranje ladice sa slatkišima. Ovaj način prehrane sa čestim a niskokaloričnim obrocima, a bez izbacivanja ugljikohidrata, aktivira mehanizme u tijelu koji sprečavaju izgladnjivanje i aktiviraju metabolizam kao da ste ga prikopčali na dodatni akumulator.

Ako jedemo često dio energije iz hrane pretvara se odmah u energiju potrebnu za obradu hrane. Cruise preporučava da si postavite 3 obroka od oko 400 kalorija, dva koja će nositi po 100 i jedan od 50. Time biste trebali unjeti oko 1450 kalorija. Plan se provodi 28 dana i prigodan je za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma i aktivirati neizgled uspavani metabolizam. Uz redovitu ali ne preintenzivnu tjelovježbu gubit ćete oko 1 kg tjedno.

Dopušteno je i crveno meso, a preporuča se birati hranu bogatu zdravim omega-3 i omega-9 kiselinama. Možete ih pronaći u sjemenkama lana, lososu, avokadu, maslinama i orašastom voću. Pokušajte u obroke uvrstiti hranu sa malo zasićenih masnoća kao obrano mlijeko, lagani jogurt, bjelanjak i bijelo meso.

Dijeta je ukusna i pogodna za one koji doista vole hranu i sada će moći u njoj uživati svakih nekoliko sati i to znajući da čine dobro svome tijelu. Jedini razlog koji bi vas mogao omesti u provođenju dijete može biti ako trenutno uzimate neke lijekove u točno određeno vrijeme, pa se u tom slučaju posavjetujete sa svojim liječnikom o odabiru baš ove dijete.

Nadamo se da ćete je isprobati. Gubitak 4 kilograma u mjesec dana ne čini se puno, ali kada razmislite da ste doista izgubili 4 kile masnoća, a ne dragocjenih mišića, dobivate nešto drugačiju perspektivu. Doći do nove ljetne figure ne mora biti teško.

Autor: L.K., Foto: Joana Kruse/Shutterstock