Montaža stajaće i viseće wc školjke (zahoda) – savjeti i postupak

Montiranje wc školjke, Foto: Kurhan/Shutterstock

Kod uređenja kupaonice ili odvojenog wc-a, vjerojatno ste došli do koraka kada treba razmisliti želite li imati stajaću ili viseću wc školjku. Viseće wc školjke su sve češće u dizajnu interijera, a osvajaju modernim stilom i praktičnošću. No, ne zaostaju niti stajaće wc školjke, koje možete odabrati u raznim stilovima. Ako volite retro kupaonice, odlično će se uklopiti uz retro pločice i visoke ljestve postavljene iznad wc školjke i vodovodnog kotlića.

Dakle, ovisno od toga što želite montirati, razmislite želite li podni ili zidni odvod. O tome će ovisiti i ugradnja wc školjke. U nastavku vam donosimo kako montirati stajaću i viseću wc školjku, a ako niste sigurni u to da ćete posao moći obaviti sami, potražite pomoć stručnjaka.

Montaža stajaće wc školjke

Kod montaže stajaće wc školjke morat ćete završiti sve radove koji uključuju postavljanje keramičkih podnih pločica. Općenito se preporučuje obaviti postavljanje svih pločica prije montaže wc školjke.

Kod montaže stajaće wc školjke izrazito je važno da pod bude ravan. Prije postavljanja wc školjke, zatvorite slavinu za vodu, a odvod povežite stezaljkom.

Kada namještate wc školjku, pazite da je položena pravokutno u odnosu na stražnji zid na koju ćete je postaviti. Odvodni luk je potrebno povezati s odvodnom cijevi, a školjku montirajte koristeći dva vijka. Prije toga, potrebno je označiti rupe koje ćete probušiti.

Prije nego što započnete s montažom wc školjke, uzmite sanitarni kit kojim ćete ispraviti eventualne nepravilnosti na keramičkim pločicama.

Montaža viseće wc školjke

Montaža viseće wc školjke gotovo je jednaka kao i montaža stajaće wc školjke, a glavna razlika je u tome što se ova školjka montira na zid. U tu svrhu treba dobro provjeriti zid, odnosno on mora biti ravan. Ako ćete viseću wc školjku montirati na gips, učvrstite okosnicu ili koristite posebnu montažnu konstrukciju.

Bez obzira koju wc školjku odaberete, njezina montaža nije komplicirana. Slijedite navedene korake i uštedite novac od montaže wc školjke.

Autor: M.L., Foto: Kurhan/Shutterstock