Montaža vodokotlića – savjeti, preporuke i postupak

lijepa kupaona

Montaža vodokotlića u kupaonici nije kompliciran posao i sve korake možete napraviti sami bez pomoći vodoinstalatera. Ako se nikad niste susreli s montažom, slijedite naše korake i montirajte vodokotlić na zid ili na wc školjku ili ga ugradite ispod pločica u zid.

Montaža vodokotlića na wc školjku ili na zid

Ovisno o modelu vodokotlića koji imate, možete ga postaviti uz samo wc školjku ili ga montirati na zid. O tome će naravno ovisiti i to s koliko prostora raspolažete u kupaonici ili u wc-u. Trebat će vam cijev za dotok vode koju je potrebno povezati s wc školjkom. Nakon toga, navoj kutnog ventila je potrebno omotati zaštitnom trakom te ga pričvrstiti uz samu instalaciju. Na kraju, vodokotlić s vezivnom cijevi priključite na sami kutni ventil.

Montaža podžbuknog vodokotlića

Podžbukni vodokotlić idealno je estetsko rješenje kojim možete sakriti vodokotlić i tako dobiti estetski privlačniju kupaonicu čistih linija. Ovaj posao možete provesti kada renovirate kupaonicu ili kada postavljate nove kupaonske pločice, budući da se vodokotlić mora ugraditi unutar zida.

Na stražnju stranu zida potrebno je staviti ugradni okvir na koji se postavlja vodokotlić. Povežite ga s wc školjkom te izradite još jedan zid u lakoj ili masivnoj građevinskoj tehnici.

Pregrada za vodu

Jeste li znali da se trećina ukupne količine vode u kućanstvu potroši na ispiranje wc školjke? Ako i vi želite smanjiti režije i potrošnju vode, preporučujemo da ugradite pregradu za vodu. Tako vodokotlić neće upotrijebiti svaki puta svu vodu već će ona teći onoliko dugo koliko ćete držati gumb.

Pregrada za vodu ustvari je uteg od nehrđajućeg legiranog čelika kojeg je potrebno objesiti u cijev koja služi za ispiranje. Pregradu možete staviti u svaki wc kotlić i tako godišnje uštedjeti čak do 8.000 litara vode po osobi!

Autor: M.L., Foto: Iriana Shiyan/Shutterstock