Savjeti za odčepljivanje odvoda

odčepljivanje odvoda

Je li vam se ikada dogodilo da voda sporo otječe iz umivaonika? Očito je da je začepljen odvod i to je problem koji se treba što prije riješiti. Kako bi se što prije riješio problem, potrebno je poznavati najbolje trikove za odčepljivanje odvoda. Uz pomoć nekoliko metoda, više ne bi trebalo biti problema.

Koji su najbolji savjeti za odčepljivanje odvoda? Brojni komadići nečistoće često se znaju slijepiti s ostacima deterdženta i sapuna. Prvo što treba napraviti je ukloniti sva očita začepljenja koja se nalaze na odljevu sudopera.

Bilo bi dobro kada bi imali mali bateriju uz pomoć koje će biti moguće vidjeti unutrašnjost odvodne cijevi. Ako se primijeti komad prljavštine koji je najvjerojatnije uzrokovao začepljenje, bit će dovoljno uzeti dovoljno dugačak komad žice ili pincetu te izvući ono što je dovelo do problema.

Ako problem i dalje postoji, voda još uvijek ne može proći jer je jasno kako nešto u cijevima onemogućava normalan protok, potrebno je posegnuti za vakuumskom gumom. Radi se o osnovnom alatu kojeg bi trebalo imati svako kućanstvo.

Vakuumska guma je odličan način kako odčepiti odvode. Dovoljno je potiskivati zrak i vodu niz odvodnu cijev nakon čega bi se trebao ukloniti problem koji je uzrokovao začepljenje.

Umivaonik ili sudoper treba napuniti s nekoliko centimetara vode. To bi trebalo biti dovoljno kako bi se očistio otpad koji se nalazi u cijevima. Kako ne bi došlo do propuštanja zraka potrebno je začepiti preljevni otvor koji se nalazi na vrhu sudopera. To se može učiniti uz pomoć vlažne krpe.

Nakon toga se preko otvora za odvod stavi guma za odčepljivanje i snažno pritisne nekoliko puta. Moguće je da će se tijekom pritiskanja osjetiti promjena tlaka u cijevima kada odvodi napokon postanu prohodni.

Treba podići gumu za odčepljivanje nakon čega bi voda mogla otjecati bez problema. Ukoliko i dalje ne otječe, savjetuje se još nekoliko puta pritisnuti gumu jer je moguće da se uzrok začepljenja pomaknulo niže niz cijev. Voda se tada više neće zadržavati u umivaoniku ili sudoperu.

Savjet stručnjaka je da se odvodi uvijek čiste mehaničkim sredstvima kao što je spomenuta guma prije nego što se posegne za kemijskim sredstvima, koji ponekad mogu uzrokovati opekline.

Autor: S.Š., Foto: digitalreflections/Shutterstock