Kako napraviti zid od staklene opeke

Zid od staklene opeke, Foto: JCVStock/Shutterstock

Niti jedan materijal se ne može pohvaliti tolikom svestranošću kao staklena opeka. Staklena opeka pogodna je za uređenje interijera i eksterijera, a posebno je popularna kod pregrađivanja prostorija u kojima bi se klasičnim zidom izgubilo dosta svjetlosti. Staklena opeka u isto vrijeme može razdvojiti prostorije, ali i dati im toliko željenu svjetlost.

Zidovi načinjeni od staklenih opeka savršeno se uklapaju u gotovo sve stilove uređenja te im daju zanimljiv detalj u uređenju doma. Bezbojne staklene opeke će se odraziti na druge boje u vašoj prostoriji te tako tvoriti poseban ugođaj.

Alat za postavljanje staklene opeke

Da biste uspješno postavili staklenu opeku, prije početka radova pribavite potreban alat, a to je:

  • metar
  • olovka
  • libela
  • ručna stega (raspona 30-a cm-a)
  • zidarska žlica
  • gumeni čekić
  • gumirana zidarska žlica
  • spužvica

Postavljanje zida od staklene opeke

Zid od staklene opeke ne smije biti previše opterećen jer bi mogao napuknuti. Budući da staklena opeka na sebe prima vlagu, potrebno je posvetiti pažnju masi za fugiranje koja bi trebala biti kremasta kako bi se spriječile moguće štete uzrokovane korozijom kod armiranja.

Za početak između podloge i temelja staklenog zida postavi se klizni žljebić koji može biti od bitumenskog ter papira. Iznad, ali i sa svake strane, potrebno je ostaviti 1 centimetar širine zbog fuga.

O tome gdje se nalazi prva staklena opeka, ovisit će i cijela konstrukcija. Širina će odgovarati mjerama unutrašnjih profila.

Čelični profili stavljaju se sa strane u slučaju da je stakleni zid viši od četiri kvadratna metra. Pripazite na razmak između staklene opeke i profila držača.

Možete si pomoći i distancerima kako biste što preciznije i brže obavili montiranje staklene opeke. Uz pomoć njih možete odrediti da razmak između opeka uvijek bude jednak – 1 centimetar.

Armaturni štapovi ne smiju dodirivati staklene opeke i moraju biti čelični. Naime, sa smjesom za fugiranje i opekom, armaturni štapovi će učvrstiti cijelu konstrukciju.

Kod nanošenja mase za fugiranje pazite da bude postavljena dijagonalno, a višak sredstva za fugiranje odmah uklonite. Fuge prebrišite sa spužvom namočenom vodom.

Nakon četiri tjedna od postavljanja staklenih zidova, opeka još neće preuzeti vlagu pa je to pravo vrijeme da nanesete silikonski premaz koji će zaštititi fuge, podnožje i okvir.

Autor: M.L., Foto: JCVStock/Shutterstock